Puhutaan verenpaineesta

Kuvituskuva: Freepik.
Kuvituskuva: Freepik.
Julkaistu:
Kategoria:

YKSI tärkeimmistä sydämen terveyteen vaikuttavista tekijöistä on verenpaine. Ihanteellisella tasolla ollessaan se suojaa terveyttä. Alle 40-vuotiaista naisista 8 prosentilla on kohonnut verenpaine, kun taas 40–54-vuotiaista naisista jo kolmanneksella. Vaihdevuosien jälkeen kohonnut verenpaine onkin jo yleisempää kuin normaali verenpaine. Verenpaine on kohonnut, kun se on kotimittauksissa 135/85 mmHg tai enemmän.

Naisen verenpaineen pysymistä ihanteellisella tasolla eli alle 120/80 mmHg auttavat samat elintavat kuin miehelläkin eli vähäsuolainen ruoka, enintään kohtuullinen alkoholin käyttö, liikunnallinen elämäntapa ja normaalipaino.

Kohonnut verenpaine todetaan 6–7 prosentilla raskaana olevista naisista. Jos verenpaine nousee raskauden aikana joko oireisena tai ilman muita oireita, verenpaineella on taipumus kohota myös myöhemmin. Siksi verenpainetta tulee seurata säännöllisesti raskauden jälkeenkin.

Hormonilääkkeillä saattaa joillakin naisilla olla verenpainetta nostava vaikutus. Monella vaihdevuosi-ikäisellä naisella todetaan kohonnut verenpaine.

Naisen verenpaineesta puhutaan Suomen Sydänliiton järjestämässä verkkoluennossa. Asiantuntijat ovat ylilääkäri Anne-Mari Hekkala ja riskitekijäasiantuntija Mari Blek-Vehkaluoto. Verkkoluentoa voi tulla seuraamaan Kuntalaisten olohuoneeseen Vimpelin Saarikentälle tiistaina 5. marraskuuta kello 18. Siinä on mahdollista kysellä ja kertoa kokemuksistaan.

Järviseudun Sydänyhdistys

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti