–LAJIN vaikeus viehättää. Näin pitkillä ampumamatkoilla piipun pienikin väärä asento aiheuttaa ison heiton ja tuulta on luettava jatkuvasti. Aseen täytyy olla kunnossa, rasteilla on kyettävä nopeasti rakentamaan sopiva ampuma-asento, on paljon hallittavaa ja huomioitavaa, kuvailee toiminnallista tarkkuusammuntaa eli PRS-ammuntaa harrastava Voitto Häkkinen.
–Toisaalta tämä on ampumalaiksi poikkeuksellinen, kaikki haluavat auttaa toisiaan menestymään. Edellä ampuneelta saa vinkkiä tuulikorjauksiin, varusteita lainataan, toisia tsempataan. On parempi voittaa tiukasti omalla suorituksella, ei siksi että kaveri epäonnistuu. Yhteisöllisyys ja hyvä porukka ovat iso plussa.
Laji vaatii myös fysiikkaa: aseet painavat yli 10 kiloa ja maastossa liikutaan pitkiäkin matkoja ampumapaikoille.
PRS-ammunta alkoi kiinnostaa Häkkistä jo kymmenisen vuotta sitten, kun hän törmäsi siihen YouTubessa. Lajin pariin hän pääsi muutamaa vuotta myöhemmin, kun muutti Alajärvelle ja aloitti metsästysseurassa.
–Olen ollut ammunnasta kiinnostunut pienestä pitäen. Edesmennyt pappani ja hänen veljensä Soinin Vehunkylällä metsästivät, sieltäkin on kipinää tullut lajiin.
2019 Häkkinen alkoi harrastaa ammuntaa isommissa määrin ja kisoihin hän osallistui ensimmäistä kertaa kesällä 2022. Nyt koti on Alajärven Levijoella, mistä on kätevä ajaa Järvipohjanmaan ampumaradalle Unkkaan treenaamaan. Kodin kellarista löytyy tila, missä voi harjoitella kuiva-ammuntaa eli aseen käsittelyä ja ampuma-asentoja.
–Viime vuonna ajattelin, että haluan alkaa panostaa kisoihin enemmän ja tosissani. Harjoitustunteja kertyy viikoittain keskimäärin viisi.
Häkkinen voitti tämän vuoden PRS-ammunnan SM-kisan, joka käytiin kiväärillä, ja osallistui syyskuussa Coloradossa käytyihin lajin MM-kisoihin. PRS-ammunnasta tuli vasta viime vuoden lopulla virallisesti Ampumaliiton alainen laji, joten MM-kisoihin lähti viisi ampujaa kahden vuoden tulosten perusteella. Kisa sujui Häkkisen luonnehdinnan mukaan alavireisesti koko joukkueella, tulokset olivat sarjojen puolen välin tienoilla.
–Olosuhteisiin nähden kuitenkin kohtuullisesti: mitään ei olisi voinut siinä tilanteessa tehdä toisin. Esimerkiksi tuuli oli kova ja todella nopeasti vaihteleva. Perunajauhoakin hienompi hiekkapöly tukki aseen laukaisumekanismia ja hankaloitti ampumista. Joillain näkyi suojapressuja ja huppuja, mutta itse en ollut koskaan sellaiseen aiemmin edes törmännyt.
Kesä 2025 on pienoiskiväärin vuosi
ENSI VUONNA kisataan vuorostaan pienoiskivääreillä: SM-kisa alkukesästä Pietarsaaressa ja MM-kilpailut Britanniassa.
–Pienoiskivääri on kakkoslajini. Toki lähden Pietarsaareen tosissani, mutta ulkomaille matkustaminen on iso panostus ajallisesti ja taloudellisesti.
Häkkisen iso tähtäin on vuoden 2026 kisoissa, minne hän haluaa lähteä parantamaan MM-sijoitustaan. Vielä ei tiedetä, missä vuoden 2026 MM-kisat pidetään.
Ensi kaudella Häkkinen haluaisi osallistua kuitenkin kisoihin Ruotsissa, missä kisapaikat ovat Suomea edellä, sekä Norjan Viking Trailiin, mikä on Euroopan suurin PRS Pro -sarjan kilpailu.
–Jos halutaan, että Suomi tulevaisuudessa lajissa menestyy, pitää harrastusmahdollisuuksia saada lisättyä myös kenttäolosuhteisiin esimerkiksi puolustusvoimien ampuma-alueille, jossa etäisyydet on pitkiä ja tuulen vaikutus selkeästi näkyy. Nykyään radat on kotimaassa melko tunnelimaisia ja penkat suojaavat kovalta tuulelta. Myös sponsorointitukea tarvitaan: se mahdollistaa riittävän suuren määrän kovapanosharjoittelua.
Kilpailuja halutaan myös keskemmälle Suomea
VOITTO Häkkinen kuuluu Kauhavalla toimivaan seuraan, jonka jäsenet tulevat laajalta alueelta. Lajista kiinnostuneita on Suomessa nelisen sataa, joista ehkä puolet kilpailee aktiivisesti.
–Kilpailuja on toistaiseksi ollut niin vähän, että on melkeinpä pakko osallistua kaikkiin. Haluammekin järjestää tässä lähialueella kisoja, jolloin ihmisillä olisi kisojen suhteen enemmän valinnanvaraa ja pohjoisestakin tulevilla kisamatkat lyhenisivät. Nyt kisat painottuvat eteläiseen Suomeen.
Unkan radalla käytiin kesällä parin kymmenen kilpailijan testikisa, jossa olosuhteet tulivat arvioiduksi.
–Rata sai hyvää palautetta, ainoastaan taulun kiinnikkeisiin täytyy miettiä jotain muuta ratkaisua. Ensi vuonna on tarkoitus järjestää viralliset kilpailut.
Unkan radalla harjoittelevat myös MM-tason practical-ampujat Sami ja Anne Hautamäki.
–Vaihdetaan kuulumiset, kun ollaan samaan aikaan täällä. Olen heidän kanssaan joskus käynyt ampumassa, he koettavat houkutella sille puolelle, mutta rahallisesti, ajallisesti ja lupateknisesti se vaatii enemmän panostuksia. Omassa lajissa on myös field-sarja, jossa metsästyskiväärillä eli peruspyssylläkin pääsee kilpailemaan, mikä laskee kokeilemisen kynnystä.
PRS on Suomessa sekä maailmanlaajuisesti erittäin nopeasti suosiota kasvattava ampumalaji.
PRS-ammunta on sekoitus kivääriammunnasta ja practical-ammunnasta. PRS-ammunnassa ammutaan vaihtelevasti 50–1500 metriin riippuen siitä, ovatko kyseessä pienoiskivääri- vai kiväärikisat. Suomessa tyypilliset ampumamatkat ovat 50–800 metriä. Radoilla on sekä luonnon muovaamia että ihmisen rakentamia esteitä. PRS-lyhenne muodostuu tässä yhteydessä sanoista Precision Rifle Shooting. Se noudattaa IPRF:n (International Precision Rifle Federation) kattojärjestön sääntöjä.