Daniel Pakulla tuo Lappajärvelle tuulahduksen saksalaista ruoka- ja juomakulttuuria 

Daniel Pakulla nauttii työstään yrittäjänä. Tärkeitä ovat myös kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa.
Daniel Pakulla nauttii työstään yrittäjänä. Tärkeitä ovat myös kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa.

DANIELS’S GRILLBARIA pyörittävä Daniel Pakulla, 50, on isännöinyt Lappajärvellä sijaitsevaa Järviseudun Golfin klubiravintolaa vuoden 2021 loppupuolelta saakka. Mies on vuosien saatossa ollut myös tuttu näky eri paikkakunnilla grillivaunun kanssa. Saksassa, Prenzlaun kaupungissa syntyneestä Pakullasta piti kuitenkin tulla alun perin puuseppä.  

–Ne suunnitelmat jäivät, koska minulla oli kuulon alenema toisessa korvassa, enkä halunnut ottaa riskiä tilanteen pahenemisesta. 

Ruoka ja kokkaaminen olivat tärkeitä Pakullan perheessä. Hänen isoisänsä oli laivakokki, joka jakoi tietojaan Pakullan isälle. 

–Seurasin paljon sivusta heidän ruoanlaittoaan, ja osallistuin siihen itsekin. Ruoanlaitto alkoi kiehtoa minua yhä enemmän, maut ja tuoksut veivät mennessään. Niinpä päätin lähteä opiskelemaan kokiksi, valmistuin vuonna 1992. 

Valmistuttuaan kokiksi Pakulla työskenteli useamman vuoden Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa hotellien keittiöissä. 

–Halusin nähdä maailmaa ja tehdä töitä, se tavoite toteutui noina vuosina. Työskentely eri maissa antoi paljon lisänäkökulmaa niin ravintola-alalle kuin muutoinkin. 

Rakkauden perässä Suomeen

VUODESTA 1997 muodostui käänteentekevä Pakullan elämässä. Hän muutti silloin Suomeen. 

-Tulin Suomeen rakkauden perässä. Muutimme ensin Heinolaan, mistä sain töitä ravintolasta. Työsopimukseni päätyttyä otin yhteyttä Helsingissä sijaitsevaan saksalaiseen ravintolaan. 

Ravintolasta löytyi uusi työpaikka, mutta aloitus viivästyi yrityksen remontin vuoksi. Suunta vei vaimon kotikonnuille Lappajärvelle. 

–Olin puoli vuotta töissä hänen veljensä kutomossa. Sen jälkeen siirryin helsinkiläisravintolaan. Aloitin samalla iltalukiossa suomen kielen opinnot, sillä halusin päästä kunnolla kiinni suomalaiseen elämään. Alussa minun oli helpompi ymmärtää suomea kirjoittamalla kuin puhumalla. Taito kuitenkin karttui vähitellen. 

Pakulla joutui totuttautumaan erilaiseen ruokakulttuuriin. Suomalainen ja saksalainen maku erosivat toisistaan, sillä Suomessa käytetään vähemmän rasvaa ja kermaa kuin Saksassa.  

–Aivan uudenlaisia makuelämyksiä olivat esimerkiksi maksamakkara ja mämmi. En ole vieläkään kovin innostunut niiden mausta. 

Zinnkelleristä Kivitippuun ja yrittäjäksi

PAKULLA työskenteli neljätoista vuotta Helsingissä saksalaisravintola Zinnkellerissä keittiömestarina. Sen jälkeen tie vei jälleen Lappajärvelle Hotelli Kivitippuun. Pakulla työskenteli siellä kuusi vuotta kokkina ja keittiömestarina. Kivitipun suljettua ovensa vuonna 2016 joutui Pakulla miettimään uusia kuvioita. Hän päätti lopulta ystävänsä kannustamana perustaa oman yrityksen. Sitä ennen hän kävi yrittäjän starttikurssin. 

–Perustin Daniel’s Grillbarin vuonna 2017. Hankin sen jälkeen auton ja grillivaunun, aloin kiertää niiden avulla Suomea. 

Auton mittariin kertyi kilometrejä Pakullan kiertäessä eri tapahtumissa. Vilkkaimpana vuonna kilometrejä napsahti noin 50 000. Viikot olivat tiiviitä.  

–Lähdin kotoa yleensä tiistaina ja palasin sunnuntaina. Olin kotona yhden päivän, siivosin vaunun kunnolla ja lähdin taas matkaan. Vaikka tuo aika oli raskasta, nautin silti siitä, sillä ihmiset ja paikat vaihtuivat. 

Mukaan mahtui monenlaisia hetkiä. Tampereella kookas herra epäili annoksen riittävyyttä. 

–Sanoin, että tarjoan toisen puoleen hintaan, jos ensimmäinen ei riitä. Herra kertoi annoksen syötyään olevansa täynnä, ja poistui kiitellen. 

Hän on myös tullut toisinaan hinnassa vastaan. 

–Olen joskus huomannut jonkun laskevan vaunun lähellä rahoja miettien niiden riittävyyttä ruokaan. Olen tuolloin myynyt hänelle alennuksella, silloin on tullut hyvä mieli varmasti kummallekin. 

Oktoberfest tulee Lappajärvelle

Pakulla isännöi Järviseudun Golfin klubiravintolaa.
Pakulla isännöi Järviseudun Golfin klubiravintolaa.

PAKULLA kiertää vaunulla enää satunnaisesti, muutoin hän vuokraa sitä. Syksyn ja alkutalven aikana klubiravintola on avoinna joka viikonloppu ainakin joulukuun alkuun saakka. Luvassa on myös teemailtoja, ensimmäinen on kahtena seuraavana viikonloppuna pidettävä Oktoberfest-teema. 

Oktoberfestillä on pitkä perinne, se järjestettiin ensimmäisen kerran 17.10.1810. Nykyisin tapahtuma toteutetaan Münchenissä syys-lokakuun vaihteessa kaksiviikkoisena juhlana. 

–Olin tänä syksynä mukana tapahtumassa saaden uusia vinkkejä. Haluankin tuoda saksalaista ruoka- ja juomatunnelmaa myös Lappajärvelle. 

Klubiravintolassa tapahtuu muutoinkin loppuvuoden aikana. 

–Meillä on hyvät puitteet pikkujouluihin, niiden tarjoilu voidaan räätälöidä toiveiden mukaan. 

Tomi Olli

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti