Alajärven ja Vimpelin villiintyneet kissapopulaatiot on saatu hyvin kuriin – Lappajärvellä työ jatkuu 

Jussi ja Minna Latvala vastaavat Hepokatti-yrityksensä myötä löytöeläinten lakisääteisestä vastaanotosta ja hoivasta Alajärvellä, Lappajärvellä ja Vimpelissä. Aino-koira saa joskus seuraa irrallaan löydetyistä koirista, mutta yleensä koirien omistaja löytyy tunnin sisällä.
Jussi ja Minna Latvala vastaavat Hepokatti-yrityksensä myötä löytöeläinten lakisääteisestä vastaanotosta ja hoivasta Alajärvellä, Lappajärvellä ja Vimpelissä. Aino-koira saa joskus seuraa irrallaan löydetyistä koirista, mutta yleensä koirien omistaja löytyy tunnin sisällä.

ELÄINHOITOLA HEPOKATIN ottaessa vastattavakseen ensin Alajärven ja myöhemmin myös Vimpelin löytöeläinten hoidosta vuonna 2017 oli tilanne löytökissojen osalta hirveä, kuvailee yrittäjä Jussi Latvala.  

Töitä villiintyneiden kissapopulaatioiden poistamiseksi luonnosta tehtiin paikallisten eläinten ystävien, Alajärven Tassutiimin ja Hepokatin yhteisvoimin. 

–Sittemmin tilanne on tasaantunut. Silloin tällöin ilmenee pieniä populaatioita. Ihmiset leikkauttavat yhä useammin kissansa, mikä vaikuttanee tähän.  

–Talvet varsinkin ovat kissojen osalta varsin hiljaisia, pieniä piikkejä tulee keväisin, kun kollit alkavat liikkua ja syksyisin, kun kesän pennut hakeutuvat ihmisten läheisyyteen, kertoo Minna Latvala

Vuodesta 2022 Hepokatti on vastannut myös Lappajärven kunnan lakisääteisestä löytöeläinhoidosta. Lappajärvellä työ on Vimpeliin ja Alajärveen verrattuna alkuvaiheessa, mutta senkin osalta tilanne on rauhoittumassa.  

–Joitain populaatioita Lappajärvellä vielä on teollisuusalueen ympäristössä. Lähtöpiste on melko pienellä alueella, mutta tarkkaa paikkaa ei tiedetä. Nytkin siellä on yksi loukas asennettuna.  

Latvalat ovat huomanneet, että kun populaatioita siivotaan pois, tilanne rauhoittuu, mutta ajan myötä ongelma saattaa jälleen nostaa päätään, jos kissoja pääsee lisää luontoon samasta lähteestä.  

Vierasta kissaa ei pidä heti ottaa kiinni

–JOS löytää tuntemattoman kissan vapaana, kannattaa tiedustella naapurustosta tai laittaa kissan kuva someen. Kuntien Facebook-ryhmät ovat todella tehokkaita ja kissa pääsee kotiinsa yleensä nopeasti. Jos ei ole somessa, voi kuvan laittaa minullekin, niin välitän sen, Minna Latvala toteaa.  

Ylipäätään kissaa kannattaa seurailla päivän, pari ennen kuin ottaa kiinni tai ryhtyy toimenpiteisiin, ellei ole selkeää huolta kissan voinnista ja terveydestä. 

–Jos kissa on kesy, harvoin se on niin sanottu karkulainen. Täällä eletään niin sanotusti maalla ja kissat ulkoilevat itsekseen, käyvät vähän kylällä rinkiä ja palaavat sitten kotiin. Kaupungeista tuleville se voi olla kulttuurishokki ja herää huoli kissasta, kertoo Jussi Latvala. 

Kissoja tulee nykyisin Hepokattiin noin parikymmentä vuodessa. Laki edellyttää säilyttämään kissan 15 vuorokautta omistajaa etsittäessä, sen jälkeen kissa on hoitolan omaisuutta.  

–Meiltä kaikki löytökissat, joiden omistajaa ei tavoiteta, siirtyvät Alajärven Tassutiimin vastuulle. Meiltäkin kysellään kissoja, mutta ei olla annettu. Tassutiimi hoitaa kuntoon sirutukset ja muut tarpeelliset asiat, kuten eläinlääkärin käynnit, minkä jälkeen kissoille etsitään uudet kodit. Yhteistyö Tassutiimin kanssa toimii hyvin.  

–Jos eläin vaatii akuuttia hoitoa, me järjestämme käynnin eläinlääkärille saman tien. Omistaja vastaa sitten kuluista, mutta jos omistajaa ei löydy, kunta maksaa. 

Sellaistakin on huomattu vuosien aikana, että joskus kissa on ollut keino tehdä kiusaa naapureille: kissa on tuotu Hepokattiin, vaikka sen omistaja on ollut tiedossa, ajatuksella että ”oppiihan pitämään”.  

–Jos omistaja tiedetään, ensisijaisesti on oltava yhteydessä häneen.  

Kuntien kanssa laaditun sopimuksen mukaan asukkailla on velvollisuus ottaa löytöeläimet kiinni ensisijaisesti itse.  

–Lainaamme loukkaita maksutta, myös omaan käyttöön, jos oma kissa on karannut. 

Leikkauttaminen ja sirutus tärkeä muistaa

LATVALAT haluavat yhä muistuttaa, että sekä uros- että naaraskissojen leikkauttaminen on edelleen tärkeää. Leikattu kissa pysyy ulkoillessa lähempänä kotia, jolloin katoamisen vaara on pienempi. 

–Myös siruttaminen ja sirun tietojen päivittäminen, jolloin kissan omistajat löytyvät näppärästi, Minna Latvala jatkaa. –Jos nämä olisivat kunnossa, riittäisi löytöeläintoiminnaksi karkuun päässeiden kissojen väliaikainen hoito.  

Leikkauttamisen suosion myötä kissanpentujen saatavuus on vaikeutunut ja hinta noussut. Se on noin 400 euroa per pentu.  

–Nyt on isompi kynnys ottaa kissa, mikä on hyvä asia. Kun kissasta maksaa, siitä myös pidetään parempaa huolta, mikä on kissan kannalta hyvä asia. Söpö kissapentu kasvaa aikuiseksi ja elää noin 15 vuotta, mikä on pitkä aika, Jussi Latvala muistuttaa. 

LÖYTÖKOIRIA Järviseudun alueella ei juurikaan ole.  

–Joskus syksyisin tuodaan meille metsästyskoiria, jotka on otettu talteen tien varrelta, ja metsästäjä ajaa gps:ää seuraten perässä tähän meille. Harvoin koira on eksyksissä: voi olla, että se on karannut, mutta luikkii ajan myötä kotiin. Jos koiralla on tutkapanta, ei kannata puuttua, Jussi Latvala toteaa.  

–Jos meille tulee koiria, ne yleensä lähtevät alta tunnin omistajansa mukaan.  

Villin kissan käsittely vaatii taitoa

ELÄINHOITOLA Hepokatti perustettiin 2017 Kurejoelle. Lemmikkihoitolapalvelu päättyi korona-aikaan ja yrittäjät muuttivat keskustaan. Edelleen löytöeläinhoitolan tilat sijaitsevat Kurejoella.  

Löytöeläinhoitolassa on sisätiloissa yksi koirahäkki ja kuusi paikkaa kissoille. –Lisäksi meillä on tässä kotona koiralle yksi häkki.  

–Viikoittain soitetaan ja kysytään lemmikkihoitolan palveluita. Soittoja tulee ympäri Suomea, ja esimerkiksi lomalle lähdettäessä katsotaan, että tässä olisi hyvä jättää lemmikki hoitoon reissun ajaksi. Jos jollakin on tilat, missä palvelua voisi tarjota, siitä saisi sivutuloa jonkin toisen toimen oheen, Latvalat sanovat.  

Kumpikin on päivisin töissä muualla.  

–Aikataulut löytöeläinten osalta on aina saatu soviteltua. Kissoja loukuttaville sanomme aina, että kannattaa ilmoitella meille hyvissä ajoin, kun aloittaa loukutuksen. Jos sattuu, että olemme lähdössä vaikka reissuun, loukas kannattaa sulkea siksi aikaa. Meillä on järjestelyitä, että tallessa olevat eläimet tulevat kyllä hoidetuiksi reissujen ajan ja hätätapaukset esimerkiksi koirien kanssa, mutta vihainen koirakin on helppo verrattuna villiin kissaan, joten täytyy olla tottunut toimimaan niiden kanssa. 

Muistatko nämä jutut?

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2018/11/06/hiljaiset-elaimet

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2018/11/06/hiljaiset-elaimet

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti