Lukijan mielipideartikkeli:

Rakkaudesta Lappajärveen

Lappajärvi on Euroopan suurin kraatterijärvi ja se on syntynyt 78 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneesta meteoriitin törmäyksestä. Törmäyksen vaikutukset ovat edelleen ainutlaatuisella tavalla nähtävissä ja koettavissa alueellamme. (Kuva: Hannu Takala)
Lappajärvi on Euroopan suurin kraatterijärvi ja se on syntynyt 78 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneesta meteoriitin törmäyksestä. Törmäyksen vaikutukset ovat edelleen ainutlaatuisella tavalla nähtävissä ja koettavissa alueellamme. (Kuva: Hannu Takala)
Julkaistu:
Kategoria:
,

HÄMMÄSTYTTÄÄ ja kummastuttaa Lappajärven kunnanhallituksen päätös 23.09.2024 § 139, valitus hallinto-oikeuteen Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavasta 2050! Päätöksellään kunnanhallitus osoittaa, että Lappajärven kunta ei arvosta lainkaan kulttuuriperintöään, kulttuuriympäristöjään ja kulttuurimaisemiaan. Eikä varsinkaan niitä valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaiksi luokiteltuja kulttuuriympäristöjä ja maisema-alueita.

Päätös on täysin ristiriidassa myös Kraatterijärven Geopark -hankkeen kanssa. Mikä on Geopark? Siitä sanotaan näin: Geopark on yhtenäinen maantieteellinen alue, jolla sijaitsee kansainvälisesti merkittäviä geologisia kohteita. Geoparkit kertovat maapallon tarinaa alueensa geologian, elollisen luonnon sekä maisemien ja kulttuuriperinnön kautta. Alueen luonto- ja kulttuuriarvojen vaaliminen, paikallisidentiteetin vahvistaminen sekä kestävän kehityksen mukaisen elinkeinotoiminnan edistäminen ovat Geoparkien keskeisiä tavoitteita.

Kunnanhallituksen päätös ei edistä näitä tavoitteita. Kunnanhallitus ei selvästikään halua vaalia alueen kulttuuriperintöä, luontoarvoja eikä edistää hyvän ja arvokkaan kulttuuriympäristön tai maiseman säilymistä.

Kunnanhallituksella ei ole myöskään tietoa kulttuuriperinnöstämme, niiden vaalimisesta ja hoidosta sekä siihen liittyvästä lainsäädännöstä. Museolain (314/2019) mukaan alueellisilla vastuumuseoilla on kolme tehtävää: alueellisen museotoiminnan edistäminen, kulttuuriympäristötyö ja alueellinen taidemuseotehtävä. Alueelliset vastuumuseot toimivat alueellaan kulttuuriympäristön, erityisesti rakennetun ympäristön ja arkeologisen kulttuuriperinnön asiantuntijana. Niiden tehtävänä on nimenomaan antaa lausuntoja ja osallistua viranomaisneuvotteluihin. Lisäksi museot kehittävät ja edistävät kulttuuriympäristön vaalimista, toimialansa yhteistyötä ja kulttuuriympäristötiedon digitaalista tallentamista ja saatavuutta. Onneksi Lappajärven kunnanhallitus ei näihin tehtäviin voi valituksellaan vaikuttaa tai hakea muutosta.

Maisema-alueita ja kulttuuriympäristöjä tulisi vaalia Geoparkin hengessä

Lappajärvi, Euroopan suurin kraatterijärvi, 78 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneesta meteoriitin törmäyksestä syntynyt järvemme, on vaalimisen arvoinen. Nyt kun Kraatterijärven Geopark on juuri saanut UNESCO Global Geopark -statuksen, tulisi alueella kaikin tavoin suojella ja vaalia valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaita sekä myös paikallisesti arvokkaita maisema-alueita ja kulttuuriympäristöjä. Meidän, niin kunnan, kansalaisjärjestöjen ja kuntalaisten, tulee tehdä kaikki mahdollinen työ niiden arvon säilyttämiseksi ja edistämiseksi. Eikä pelkästään Geoparkin takia vaan ennen kaikkea oman kotiseutumme ja sen kulttuuriperinnön takia, rakkaudesta Lappajärveen!

Nyt kunnan/kunnanhallituksen on katsottava peiliin ja pohdittava arvojaan, strategiaansa ja Geoparkin tavoitteita perin juurin! Arvokkaat kulttuuriympäristöt ja maisemat eivät ole meille uhka tai heikkous vaan mahdollisuus ja vahvuus!

Tuija Ahola

Aiheeseen liittyviä juttuja

Jätä kommentti