Kohtaa mut -tapahtumassa testattiin esteettömän luontopolun toimivuutta   

Anssi Kuusela (kesk.) kertoi Kanavapuiston esteettömän kulttuuriluontopolun kehittämisestä ja muistutti paikallaolijoita kunnan tarjoamasta liikuntavuorosta Lappis-areenalla.
Anssi Kuusela (kesk.) kertoi Kanavapuiston esteettömän kulttuuriluontopolun kehittämisestä ja muistutti paikallaolijoita kunnan tarjoamasta liikuntavuorosta Lappis-areenalla.
Julkaistu:
Kategoria:

JÄRVI-POHJANMAAN vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston yhteistyössä järjestämä ulkotapahtuma keräsi Kanavapuiston esteettömän kulttuuriluontopolun laavulle keskiviikkona 2. lokakuuta suuren joukon eläkeläisiä sekä vammaispalveluyksiköiden asiakkaita ja henkilökuntaa. Ensimmäinen Kohtaa mut -tapahtuma järjestettiin alkukesästä Alajärvellä. Myös Vimpeliin on suunnitteilla vastaavanlainen tapahtuma.  

–Näissä tapahtumissa haluamme jalkautua kuulemaan, kuinka vammaisten ja ikäihmisten asioita voitaisiin edistää osana kuntapäätöksentekoa sekä järjestöyhteistyötä. Haluamme kerätä ajatuksia ja kehittämisideoita sekä herätellä palautekeskustelua, tuoda toimintaa tunnetuksi, kertoo Lappajärven kunnan vapaa-aikasihteeri ja vammaisneuvoston sihteerinä vielä vuoden loppuun toimiva Anssi Kuusela.  

Vammaisneuvoston puheenjohtaja ja Alajärven kaupungin teknisen lautakunnan jäsen Jukka-Pekka Finnilä kertoo, että vammaisneuvoston tehtävänä on viedä asioita päätöksen tekoon.  

–Päätöksiä me emme vammaisneuvostossa pysty tekemään, mutta tärkeisiin asioihin on mahdollista vaikuttaa viemällä asioita eteenpäin. Esimerkiksi Alajärvellä saatiin palautetta kevyenliikenteen väylien ja suojateiden esteettömyyteen liittyen. Vein asiaa eteenpäin tekniselle lautakunnalle ja päätimme tilata kaupungille esteettömyyskartoituksen, jotta saisimme hyvän kokonaiskuvan aiheesta. Nyt kartoitus on tehty, seuraavaksi ryhdymme priorisoimaan toimenpiteitä.  

–Kohtaa mut -tapahtumilla saamme mukavasti näkyvyyttä vammaisneuvoston toiminnalle ja siihen, miten me pystymme vaikuttamaan asioihin. Meihin voi apua tarvitseva ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. Meille tosiaan voi ja pitää soittaa, jos esimerkiksi kuntatekniikan puolella on epäkohtia tai vaikkapa liikuntatiloja tarvitaan käyttöön. Pyrimme viemään asioita eteenpäin, sitä varten me olemme, tähdentää Finnilä. 

Jukka-Pekka Finnilä kertoo, että ulkoilmatapahtumat tuovat mukavaa vaihtelua sisätiloissa järjestetyille kokouksille.

JOELINKODIN ja Lappajärven toimintakeskuksen väkeä oli kutsuttu tapahtumaan kuulemaan palveluista ja nauttimaan tarjottavista. Samalla päästiin testaamaan esteettömän luontopolun toimivuus käytännössä. Palaute oli positiivista, mutta kehitettävääkin löytyi. Tärkeänä pidettiin, että reitin varrelta löytyi penkkejä, mutta niitä saisi olla lisää, myös laavun alueella ja ympäristössä.  

–Aluetta jatkokehitetään jo vahvistuneen hankerahoituksen kautta ja samalla esteettömyyttä laajennetaan ja parannetaan. Ensi vuonna alueelle rakennetaan esteetön vessa, esteetön ulkoilmaterassi, useampi nuotiopaikka ja myös venepaikka on tulossa. Lisäksi Lappajärven kunnassa on meneillään julkisen taiteen hankinta, jonka tuloksena esteettömän luontopolun yhteyteen tulee taiteilija Ville Heimalan viisi veistosta, joiden tarina liittyy alueen sekä laajemmin myös maailman syntyhistoriaan. Veistokset valmistuvat loka-marraskuun aikana, kertoo Anssi Kuusela.  

Kuusela muistutti, että Lappajärven kunta tukee vammaisten ja ikäihmisten aktivointia viikoittain mahdollistamalla ryhmätoiminnan käyttöön esimerkiksi Lappis-Areenan tiloja maksuttomasti.  

–Tällä tavoin pystymme kunnassamme vastaamaan liikuntalaissa määritettyyn kunnan vastuuseen edistää eri väestönryhmien tasa-arvoista mahdollisuutta liikkumiseen. Lisäksi Lappajärven kunta on mukana Kaikukortti-toiminnassa, jonka kautta tietyt liikunta ja kulttuuri palvelut ovat käytössä heille, jotka Kaikukorttiin ovat oikeutettuja.  

Lappajärven eläkeyhdistys oli paikalla huolehtimassa tarjoiluista ja makkaranpaistosta. Pöydän äärellä hääräilemässä Kaija Tastula-Lamminen (vas.), Paula Murtoniemi, Risto Lehtonen ja Pirkko Lammi.

Kaikukortti mahdollistaa kulttuurielämyksiä taloudellisesti tiukassa tilanteessa oleville 

SUOMESSA kehitetty kaikukortti tarjoaa maksuttoman pääsyn erilaisiin kulttuuritapahtumiin, kuten konsertteihin, teatteriesityksiin, museoihin ja festivaaleihin. Se on suunnattu erityisesti niille henkilöille, joilla ei taloudellisista syistä ole varaa osallistua kulttuurielämyksiin. Kortin tavoitteena on edistää kulttuurista osallisuutta ja hyvinvointia sekä mahdollistaa kaikille mahdollisuus nauttia kulttuuripalveluista.  

Kaikukortti on osa laajempaa kulttuurihyvinvoinnin edistämistä ja sitä voivat hakea esimerkiksi työttömät, pitkäaikaissairaat, eläkeläiset tai muut pienituloiset. Kaikukorttia jakavat eri tahot, kuten esimerkiksi sosiaalipalvelut, etsivä nuorisotyö tai seurakunnan diakonia työ. Kortti toimii useissa eri kunnissa ja alueilla, ja sitä voi käyttää yhteistyössä mukana olevien kulttuuritoimijoiden palveluissa. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen alueella Kaikukortti on käytössä Alajärvellä, Evijärvellä, Isokyrössä, Kauhavalla, Lappajärvellä, Lapualla, Seinäjoella ja Vimpelissä. 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti