Kauppakamarikysely: Yritykset luottavat sähkön riittävyyteen talvella, eteläpohjalaisille teollisuusyrityksille kasvava hintavaihtelu riski

Yritykset suhtautuvat rauhallisesti sähkön riittävyyteen tulevana talvena, kertoo tuore kauppakamarikysely. Kasvava sähkön hintavaihtelu kuitenkin huolettaa erityisesti teollisuusyrityksiä.
Yritykset suhtautuvat rauhallisesti sähkön riittävyyteen tulevana talvena, kertoo tuore kauppakamarikysely. Kasvava sähkön hintavaihtelu kuitenkin huolettaa erityisesti teollisuusyrityksiä. Kuva: Pixabay,
Julkaistu:
Kategoria:

Yritykset suhtautuvat rauhallisesti sähkön riittävyyteen tulevana talvena, kertoo tuore kauppakamarikysely. Kasvava sähkön hintavaihtelu kuitenkin huolettaa erityisesti teollisuusyrityksiä.

Kauppakamarikyselyn mukaan valtaosa eli liki 84 prosenttia yritysvastaajista luottaa siihen, että sähkö riittää tulevana talvena. 12 prosenttia eteläpohjalaisista vastaajista oli huolissaan sähkön riittävyydestä.

”Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama akuutti energiakriisi on Suomen osalta takanapäin. Yritykset suhtautuvat tulevan talven sähkön riittävyyteen rauhallisesti,” arvioi Keskuskauppakamarin johtava elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen.

Sähkön hinta talvella huolestuttaa 27 prosenttia vastaajista. Enemmistö, lähes 70 % yrityksistä ei ole huolissaan sähkön hinnasta. Kuten kuluttajat, myös yritykset voivat suojata sähkön hinnan kiinteillä sopimuksilla tai hankkia pörssisähkösopimuksia sekä näiden välimalleja.

Paljon sähköä käyttävät teollisuusyritykset ovat muita vastaajia varmempia sähkön riittävyydestä, mutta niistä 28 prosenttia on huolissaan sähkön hinnasta.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähkön riittävyys talvella näyttää vakaalta, mikäli merkittävät tuotantolaitosten vikaantumiset vältetään ja sähkön tuonti toimii normaalisti. Suurinta kulutus on kylminä ja tyyninä pakkaspäivinä.

Kasvava sähkön hintavaihtelu huolettaa teollisuusyrityksiä

Sähkön hintavaihtelu kasvaa edelleen tulevaisuudessa sääriippuvaisen tuotannon lisääntyessä. Yrityksiltä kysyttiin myös, nähdäänkö hintavaihtelu enemmän riskinä vai mahdollisuutena yritykselle.

Teollisuusyrityksistä 64 prosenttia pitää kasvavaa hintavaihtelun riskinä ja vain 4 prosenttia mahdollisuutena.

Keskuskauppakamari katsoo, että Suomessa on tartuttava sähköjärjestelmän murrokseen ajoissa sähkön saatavuuden ja yritysten ja kuluttajien sähkön hinnan ennakoitavuuden turvaamiseksi.

”Sähköjärjestelmää on katsottava kokonaisuutena. Vaihtelevan tuotannon rinnalle tarvitaan erilaisia ratkaisuja, kuten säätökykyä, kulutusjoustoa ja energiavarastoja. Myös tasaisen perusvoiman saatavuudesta on huolehdittava,” toteaa Säkkinen.

Valtakunnallisesti kaikista vastaajista hintavaihtelua piti riskinä 39 prosenttia, kun taas Etelä-Pohjanmaalla suhtauduttiin pessismistisemmin. ”Vaikka Etelä-Pohjanmaalla 52 prosenttia vastanneista suhtautuu sähkön hintavaihteluun riskinä ja 3 prosenttia näkee asian mahdollisuutena, niin 41 prosenttia vastaajista ei pitänyt sitä kumpanakaan,” Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Tomi Kohtanen rauhoittelee.

Kauppakamarien talouskysely tehtiin 24.-26.9.2024 ja siihen vastasi 1460 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden. 

Lue myös nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti