Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija-haun finalistit on valittu

Maria Kojonen: Waterlight (2022).
Maria Kojonen, Waterlight (2022).
Julkaistu:
Kategoria:

Seitsemännen kerran järjestetty Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -haku keräsi tänä vuonna yhteensä seitsemän osallistujaa, joista tuomaristo on valinnut kolme finalistia. He ovat Kirsi Julku, Maria Kojonen ja AEON LUX. Finalistien teokset ovat nähtävissä Nelimarkka-museon sosiaalisen median kanavilla Facebookissa ja Instagramissa aikavälillä 30. lokakuuta–15. marraskuuta 2024.

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -haun järjestävät joka toinen vuosi yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan kuvataide- ja galleriaverkosto. Vuoden 2024 keväällä avatussa haussa oli osallistumisaikaa heinäkuun loppuun saakka. Nuorten taiteilijoiden taso on tuomariston mukaan tänä vuonna erittäin hyvä. Hakijoiden ikäjakauma on laaja, ja hakuun osallistutaan taiteellisen koulutuksen ja uran eri vaiheista. Hakemusten tekninen ilme on kauttaaltaan ammattimainen. Myös oman taiteellisen työskentelyn sanallistaminen oli hakeneilla taiteilijoilla hallussa.

Tuomariston läpikäymät teoskokonaisuudet edustivat ilahduttavan monipuolisesti eri teemoja ja taiteellisia lähestymistapoja sekä tekniikoita, mikä teki niiden keskinäisestä vertailusta huomattavan antoisaa mutta valinnasta haastavaa. Arvioitavan materiaalin moniäänisyys viesti eteläpohjalaisen nuoren taiteen elinvoimaisuudesta ja rohkeudesta, minkä tuomaristo pani ilolla merkille.

–Haun perusteella voidaan sanoa kuvataiteen elävän ja voivan hyvin. On hienoa, että Etelä-Pohjanmaa maakuntana saa olla haun avulla nostamassa uusia, nuoria tekijöitä ja ylipäätään kuvataiteen profiilia, Etelä-Pohjanmaan liiton kehittämisasiantuntija Marika Puntala sanoo.

Tuomaristo toivoo yhteisesti, että kaikki ikänsä puolesta seuraavassa haussa osallistumiskelpoiset lähtisivät uudelleen mukaan.

Finalistien ja palkinnonsaajan esittelyt ja julkistukset

Finalistikolmikon esittelyt ja teokset tulevat esille Nelimarkka-museon
https://www.instagram.com/nelimarkkamuseo/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057687780371&locale=fi_FI
ja Etelä-Pohjanmaan kuvataide- ja galleriaverkoston toimijoiden sosiaalisen median sivuille. Palkinnonsaaja julkistetaan ja palkitaan Etelä-Pohjanmaan maakuntajuhlassa Kurikassa 31. lokakuuta.


Finalistien lyhyet esittelyt

Kirsi Julku on Töysässä (nyk. osa Alavutta) syntynyt (1993) Tampereella asuva ja työskentelevä Satakunnan ammattikorkeakoulun Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2023 valmistunut kuvataitelija AMK.
www.kirsijulku.com

Maria Kojonen on syntynyt (1989) Alahärmässä (nyk. Kauhava) ja asuu sekä työskentelee Helsingissä. Hän on koulutukseltaan kuvataiteen maisteri KUM (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2019).
www.mariakojonen.tilda.ws

AEON LUX on syntynyt (1993) Karkkilassa ja asuu ja työskentelee Seinäjoella. Hän on kuva- ja performassitaiteilija (AMK, Satakunnan ammattikorkeakoulun Kankaanpään taidekoulu, 2017). www.aeonluxus.com

Kirsi Julku, Gardenparty.
Aeon Lux, Piirrä uusi kohtalonpyörä, vaikka tämäkin on vielä kesken.

Kilpailun järjestäjät

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -haun tuomaristoon kuuluvat kuvataitelija ja taidegraafikko Eeva Huotari Pohjalaisesta taiteilijaliitosta, Carmen Vendelin-Laukkanen Nelimarkka-museosta, Marika Puntala Etelä-Pohjanmaan liitosta, taidekuraattori ts. Elina Teitti Seinäjoen Taidehallilta ja museolehtori Kirsi-Maria Tuomisto Lapuan Taidemuseosta. Sihteerinä toimii museolehtori Sanna Sarva Nelimarkka-museosta.

Haun järjestävässä Etelä-Pohjanmaan galleriaverkostossa ovat mukana maakunnan taidemuseot ja näyttelygalleriat, joilla on säännöllistä, ympärivuotista näyttelytoimintaa. Verkostoon kuuluvat: Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo Nelimarkka-museo Alajärveltä, Lapuan Taidemuseo ja Patruunagalleria Lapualta, Seinäjoen Taidehalli, Varikkogalleria Seinäjoelta, Taidekeskus Harri Alavudelta, Kauhajoen Hella-galleria, Pirkanpohjan taidekeskus Ähtäristä, Pohjanmaan valokuvakeskus Lapualta ja Kaari-Galleria Kauhavalta. Lisäksi galleriaverkostossa on edustus Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti