TeknologiaTour mahdollisti tutustumisen VR-laitteisiin  

JPYP:n Elina Rantalahti testasi erilaisia sovelluksia demotilaisuudessa Alajärvellä. Kuva: Marjo Vistiaho.
JPYP:n Elina Rantalahti testasi erilaisia sovelluksia demotilaisuudessa Alajärvellä. Kuva: Marjo Vistiaho.
Julkaistu:
Kategoria:
,

VIMPELISSÄ ja Alajärvellä tutustuttiin viime viikolla SeAMK:in TeknologiaTour -hankkeen demotilaisuudessa uusimpiin VR-laitteisiin ja niillä kehitettyihin sovelluksiin. VR-laitteet mahdollistavat uusia ulottuvuuksia esimerkiksi matkailualalle, kone- ja laitevalmistajille tai rakennustekniikkaan.  

–Muutamista yrityksistä kävi väkeä ja kiinnostusta uusiin teknologioihin löytyi. Yhdelle yritykselle löytyi jopa heidän tarpeisiinsa sopiva tapa testata, onko heidän suunnittelemansa työkone linjaston päähän toimiva idea. Tällaiset tapahtumat ovat juuri niitä tilanteita, jossa havahdutaan siihen, että uudet teknologiat kuten lisätty todellisuus, voivat oikeasti tuoda lisäarvoa yrityksille, kertoo Sakari Pollari SeAMKista. 

Pollari kertoo, että yrityksiä kiinnostivat erityisesti viime vuosina TKI-tiimin kanssa kehitetyt VR-sovellukset. 

–Esimerkiksi koulutussovellus yrityksen uusille työntekijöille herätti mielenkiintoa. Siinä voi tutustua säiliöauton takakaapin putkisto- ja venttiilijärjestelmiin, joiden avulla työntekijän on tarkoitus lastata ja purkaa polttoainetta autosta, sanoo Pollari. 

Mäkelä Alu Oy:n kehitysjohtaja Tomi Pilbacka oli paikalla tutustumassa eri sovelluksiin ja näki niissä mahdollisuuksia myös Mäkelä Alun näkökulmasta. 

–Uusista koneista ja tuotantolinjoista on käytännössä aina olemassa jonkinmoiset 3D-mallit. VR-laitteiden avulla henkilöstö voisi tutustua uusiin laitteisiin ja niiden toimintaan jo ennen niiden toimitusta tai mahdollisesti jo suunnitteluvaiheessa. Lisäksi VR-järjestelmän avulla on mahdollista luoda virtuaalinen oppimisympäristö, jonka avulla voitaisiin tukea tai jopa osittain korvata esimerkiksi tehtaissa tapahtuvaa oppimista, pohtii Pilbacka. 

Pollari kertoo, että TeknologiaTour-tilaisuudessa esiteltiin myös kuluttajille suunnattuja puhelinsovelluksia, joiden avulla on helppo luoda 3D-skannauksia ihan vain kuvia tai videota ottamalla. 

–Sovellukset kuten Polycam ja Luma AI ovat muutaman vuoden aikana kehittyneet valtavasti. Ja varsinkin tekoälyä hyödyntävät mallinnustekniikat kuten NeRF (Neural Radiance Fields) ja Gaussian Splatting tulevat tulevaisuudessa tarjoamaan kuluttajille erittäin helppoja tapoja luoda näyttäviä kolmiulotteisia näkymiä mistä tahansa.  

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti