Olisiko sinulla tarjota harjoittelupaikkaa kansainväliselle opiskelijalle?

Järviseudun KV-rekrymessut toteutetaan Alajärvellä ke 30. lokakuuta. (Kuva: SeAMK Kuvapankki).
Järviseudun KV-rekrymessut toteutetaan Alajärvellä ke 30. lokakuuta. (Kuva: SeAMK Kuvapankki).
Julkaistu:
Kategoria:

TILASTOKESKUKSEN mukaan Etelä-Pohjanmaalla oli vuonna 2023 yhteensä 7 133 vieraskielistä henkilöä eli 3,7 prosenttia koko väestöstä. Koko maassa vieraskielisten osuus väestöstä oli 10,0 prosenttia. Etelä-Pohjanmaalla vieraskielisten väestöosuus vaihteli Lappajärven 6,0 prosentista Soinin 1,4 prosenttiin.

Etelä-Pohjanmaan kuten myös Järviseudun haasteena on työikäisen väestön väheneminen, joka kärjistää alueen työvoimapulaa. Tilanne vaikeutuu jatkuvasti, koska väestö vanhenee ja syntyvyys on matalaa. Työmarkkinoilta poistuma on ja tulee olemaan huomattavasti suurempaa kuin tarjonta. Kilpailu osaajista kiristyy.

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa opiskelee noin 600 kansainvälistä opiskelijaa viidessä englanninkielisessä tutkinto-ohjelmassa. Tavoitteena on, että näistä tutkinto-ohjelmista valmistuisi asiantuntijoita myös järviseutulaisten yritysten ja organisaatioiden avuksi. AMK-tutkintoihin sisältyy pakollinen työharjoittelu sekä opinnäytetyö, ja molemmat näistä tarjoavat yrityksille mahdollisuuden yhteistyöhön korkeakoulun ja kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Etelä-Pohjanmaan pitovoima ulkomaalaisista opiskelijoista on ollut heikkoa juuri ammattikorkeakoulusta valmistuneille. Ainoastaan hieman yli viidennes jäi valmistuttuaan Etelä-Pohjanmaalle. Tähän on hyvä saada muutosta.

Järviseudun ammatti-instituutissa kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita on noin 150. Tilastokeskuksen tietojen mukaan kaikista Etelä-Pohjanmaan ammattikouluista valmistuneista ulkomaan kansalaisista yli puolet (56,3 %) jäi Etelä-Pohjanmaalle. Opintojen jälkeisen työllistymisen kannalta olisi äärimmäisen tärkeää, että kansainväliset opiskelijat saisivat riittävästi kosketusta alueemme työelämään jo opintojensa aikana.

Tiivistäen voidaankin todeta, että maakunnan jokaisesta työikäisestä osaajasta on syytä pitää tiukasti kiinni. Järviseutu, Etelä-Pohjanmaa samoin kuin koko Suomi tarvitsee ulkomaalaista työvoimaa.

KV-rekrymessut Järviseudulla 30. lokakuuta

Järviseudun kv-rekrymessuilla kansainväliset opiskelijat ja yritykset kohtaavat toisensa. Messut järjestetään keskiviikkona 30. lokakuuta kello 12-15 Alajärvellä. Paikkana on Hubi25, joka sijaitsee Jamin Alajärven toimipisteen yhteydessä.

Mainos

Tapahtuma kokoaa yhteen työharjoittelupaikkoja tarjoavia yrityksiä ja toimijoita eri aloilta sekä opiskelijoita, jotka tarvitsevat harjoittelupaikkoja opintojensa loppuun saattamiseksi.

Rekrymessujen tavoitteena onkin kannustaa järviseutulaisia yrityksiä ja organisaatioita tarjoamaan opiskelijoille harjoittelupaikkoja samalla mahdollistaen yrityksen kansainvälistymisaskeleen ottamisen. Onnistuneet harjoittelujaksot usein ovat myös yrityksille erinomainen väylä työntekijän palkkaamiseen.

Mukaan näytteilleasettajiksi kutsutaan yrityksiä, julkisia organisaatioita, yhteisöjä, yhdistyksiä ja muita toimijoita, joilla on valmius tarjota vähintään yksi työharjoittelupaikka seuraavan vuoden aikana. Tapahtumassa kuullaan myös kansainvälisille opiskelijoille suunnattu tietoisku yrittäjyydestä. Luvassa on myös tietoa Leader Aisaparin hankerahoituksen tarjoamista mahdollisuuksista.

Ilmoittaudu mukaan! Lisätietoja löytyy JPYP:n nettisivuilta.

Tilaisuuden järjestävät Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu, SeAMK Maakuntakorkeakoulu, Järviseudun ammatti-instituutti sekä E-P Wiise ry yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin kanssa.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti