Kyrönsaaren maisemareitti valmistumassa 

Kyrönsaaren esteetön polku on vielä osittain kesken. Järven takana siintävä metsä on Nykälänniemen pohjoisranta. Oikealla puiden siimeksessä pilkottaa muinaisasumuksen asukkaita suojaava rakennus.
Kyrönsaaren esteetön polku on vielä osittain kesken. Järven takana siintävä metsä on Nykälänniemen pohjoisranta. Oikealla puiden siimeksessä pilkottaa muinaisasumuksen asukkaita suojaava rakennus.

LAPPAJÄRVEN pohjoisosassa sijaitsevan Kyrönsaaren esteetön maisemareittiosuus valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Leader Aisaparin ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella toteutetussa hankkeessa tehdään esteetön maisemareitti Kyrönsaareen ja sen vaatimat rakenteet ja rakennelmat. Maisemareitti on osa Lappajärven Nykälänniemen matkailualueen kokonaissuunnitelmaa, jossa Nykälänniemen palvelut yhdistetään Kyrönsaaren kautta Halkosaareen ja sieltä Kanavarannan puistoon.  

–Täällä on 220 metriä esteetöntä kulkusiltaa. Sen tieltä kaadettua puuta on saatu hyvin hyödynnettyä rakennusmateriaalina. Kunnan työntekijät ovat tehneet kaikki rakennelmat ja rakennukset oman työnsä ohella. Ainoastaan muinaisasumuksen hahmot ovat tilaustyönä hankittu, kertoo Lappajärven kunnan yhdyskuntainsinööri Tarmo Ojanperä

Saaren keskivaiheilla esteettömän polun varrella on sahapintalautainen rakennus, joka suojaa puusta veistettyjä 18 muinaishahmoa. Veistokset on veistänyt lappajärveläinen taiteilija Tapio Autio.  

–Asumuksessa on perheyhteisö sekä eläimiä: äiti, isä, tyttö, poika ja vanhempi nainen, koirasusi, jänöjä ja oravia. Katolla tarkkailee kaksi kotkaa ja pöllöä. Teokset on tehty kivikauden muinaisasutuksen lisäksi kalevalaisen mytologian ja suomalaisen kansanperinteen innoittamana. On hienoa, että minulle osoitettiin arvostusta pyytämällä mukaan tähän projektiin. Sain tuoda mukaan omaperäisen näkemyksen alalta, kuvailee Autio.  

Muinaishahmot sopivat saaren tarinaan, sillä saaren koillisosa on suojeltu oletettujen muinaisasutusten jäänteiden vuoksi. Museovirasto teki saaressa ensimmäisen kerran tutkimuksia 1960-luvulla, jolloin koillisrannalla havaittiin viidestä kuuteen pyöreää kuoppaa ketjumaisena muodostelmana. Kuoppien arvellaan olevan kivikautisia säilytyskuoppia, mutta niiden ajoitusta ei ole pystytty tarkentamaan. Viimeisin inventointi saaressa tehtiin vuonna 2006, jolloin lisälöytöjä ei tehty. Matkailuhankkeen vuoksi saaressa tehtiin tarkastus ja katselmus toukokuussa 2024 ja lisätutkimuksia on tulossa. (Lähde: Museoviraston kulttuuriympäristön palveluikkuna)  

Toistaiseksi Kyrönsaareen pääsee vain veneellä

KESÄLLÄ 2023 alkanut rakennusprojekti on loppusuoralla, sillä hankkeen rahoitus päättyy vuoden 2024 loppuun mennessä. Saaren etelärannalla olevan laavun lisäksi rakenteilla on toinen pienempi esteetön laavu keskemmälle polkua. Itärannan suuren maisematerassin läheisyyteen on suunnitteilla uimapaikka talveksi pois otettavine laitureineen. Lisäksi saareen tulee esteetön vessa ja säilytyspaikka nuotiopuita varten. Puuhuollosta vastaa kunta. Maisemareitin järvenpuolella tehdään vielä maisemointia, mutta metsän puolen puuston on suunniteltu antavan kasvaa luonnonmukaisena.  

–Joudumme tekemään mahdollista harvennusta turvallisuusriskeinä olevien vanhojen lahonneiden ja kallellaan olevien puiden suhteen, Ojanperä pohtii.  

Kyrönsaari on vielä työmaa-aluetta, jossa liikkuminen on omalla vastuulla. Sinne pääsee toistaiseksi vain veneellä. Nykälänniemestä suunnitellun 136 metrisen ja Halkosaaresta 127 metrisen sillan rakentamiseen on luvat, mutta rahoitus ei ole vielä varmistunut. Siltojen rakentaminen alkaa aikaisintaan vuonna 2025. Siltojen rakentaminen yhdistää Nykälänniemen, Kyrönsaaren, Halkosaaren ja Kanavapuiston yhtenäiseksi matkailukokonaisuudeksi.

Näkymä Nykälänniemen pohjoisrannalta Kyrönsaarta lähestyttäessä. Saaren etelärannalla sijaitsevan laavun lisäksi saareen, metsän siimekseen on tulossa toinen, vähän pienempi esteetön laavu. Rannalla oleva puutavara ja kyltit muistuttavat työmaa-alueesta, jolla liikkuminen on omalla vastuulla.
Reilun kokoiselta laavulta voi ihastella järvimaisemaa. –Saareen on rakenteilla esteetön vessa ja puuliiteri, johon kunta toimittaa puut grillaamista varten, kertoo saarta esittelemässä olleet Lappajärven kunnan hallintojohtaja Päivi Huhtala sekä yhdyskuntainsinööri Tarmo Ojanperä. 
Itärannan suuren terassin läheisyyteen on suunnitteilla uimapaikka talveksi pois otettavine laitureineen. Lappajärven kunnan yhdyskuntainsinööri Tarmo Ojanperä ja hallintojohtaja Päivi Huhtala kävivät esittelemässä keskeneräistä saarta.
Saaren keskivaiheella sijaitsevassa suojassa on Tapio Aution veistämiä muinaisasukkaita kuvaamia puuveistoksia. Veistoksia lukuun ottamatta kaikki saaren rakennelmat ovat kunnan työntekijöiden tekemiä.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti