Salmelan vanha lutti jatkaa elämäänsä Kruunupyyssä 

Salmelan vanha lutti on nököttänyt Kruunupyyssä viimeiset 60 vuotta.
Salmelan vanha lutti on nököttänyt Kruunupyyssä viimeiset 60 vuotta.

ISOISÄNI Hemming Salmelan kotitalon kupeessa oli lutti tai luhti, kuten Vimpelissä sanotaan. Isoisä perusti perheen ja rakensi talon 1920-luvulla hieman kauemmaksi. Kantataloon jäi hänen Antti-veljensä. Antilla oli kaksi tytärtä ja kolme poikaa: Reino, Aarne ja Eino, joista Reino kuoli sodassa ja Einokin varsin nuorena. Talo jäi Aarnelle, joka kuoli myös 60-luvun alussa kohta 50 vuotta täytettyään ymmärtääkseni sodan henkisesti runtelemana. Ilmeisesti Antin tyttäret myivät tilan huutokaupalla ja parhaan hinnan huusi Matti Isoniemi, joka rakensi ostamansa tilan riihen hirsistä talon ja muutti nuorikkoineen Pyhälahteen. Tietämäni mukaan teerijärveläinen kirvesmiesporukka höyläsi riihen hirret tasavahvuisiksi ja rakensi niistä Matille talon asentamalla hirret pystyasentoon. Teerijärven miehet huomasivat vanhan lutin ja kysyivät ostaa sitä ja niin lutti lähti Pyhälahdesta joskus 1960-luvun puolivälissä. 

Joskus pohdimme Pyhälahden miesten kanssa, minne lutti päätyi ja ainoa tieto oli se teerijärveläinen timpuriporukka. Lutti putkahti yllättäen 60 vuoden jälkeen Facebookiin Vimpeli-ryhmään oikein kuvan kera. Kruunupyyläinen Patrik Fröjdö oli ostanut lutin kotikulmiltaan vanhan leskirouvan kuolinpesältä. Joku oli muistellut lutin olevan lähtöisin Vimpelistä ja niinpä Patrik innostui tutkimaan, oliko asiassa perää ja kyseli Vimpeli-ryhmässä, tunnistaako kukaan rakennusta. Lutti oli aikoinaan Kauniston perheen naapurissa ja Jormalta löytyi pari kuvaakin, jotka tukivat sitä, että sama lutti on kyseessä. Soitin Kauniston Martille ja Martti muisti lutista tarkkoja yksityiskohtia, jotka Patrik sitten vahvisti olevan hänen ostamassaan lutissa. 

Teerijärven kirvesmiehet olivat ostaneet lutin ja ilmeisesti myyneet ja pystyttäneet sen saman tien Kruunupyyhyn, jossa se on ollut lähes 60 vuotta. Patrik on jo tehnyt lutille perustuksia ja aikoo siirtää rakennuksen talven aikana omaan pihapiiriinsä. Lutissa oli aikoinaan pärekatto, mutta Patrik arveli hänelle soittaessani, että ensimmäinen katto olisi tehty tuohesta. Lutin eteläpää oli verhoiltu päreillä, mutta ne olivat karisseet suurimmaksi osaksi jo Pyhälahdessa. Patrik aikoi tulla katsomaan lutin alkuperäistä paikkaa ja hän kutsui myös Pyhälahden miehet vierailemaan Kruunupyyssä, kun lutti on pystyssä uudella paikalla. Ja mehän menemme. 

Heikki Salmela 

Patrik siirtää lutin talven aikan omaan pihapiiriinsä.
Patrik siirtää lutin talven aikan omaan pihapiiriinsä.

Lue myös nämä

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

ilmaiseksi