HUOM!
Tänään torstaina 19.9. klo 9:30 alkaen siirrymme uuteen kirjautumisjärjestelmään. Muutoksen aikana kirjautuminen ei ole mahdollista. Pahoittelemme häiriötä.

Hanketoiminnan haasteita 

Venesataman kioskista tuli suosittu piipahduspaikka.
Venesataman kioskista tuli suosittu piipahduspaikka.
Julkaistu:

LAKANIEMI-POKELA-PYHÄLAHTI Kyläseura on vuodesta 2019 lähtien toteuttanut useita hankkeita, kuten kuntoportaat, näkötornin, kylätalon, varaston kylätalolle ja niin edelleen. Kaikki hankkeet ovat niin tukihakemuksen, toteutuksen kuin maksatuksenkin osalta sujuneet varsin sutjakkaasti. Katajalahden venesataman kunnostushankkeen piti mennä samoin sutjakkaasti rutiinilla vahvan hankekokemuksen siivittämänä. Toisin kuitenkin kävi. 

Hanketta alettiin valmistella 8. heinäkuuta 2023, ja kun katsottiin kaiken olevan valmiina, hakemus lähetettiin Aisaparille 6. elokuuta kehityshankkeena, jossa tuki on 80 prosenttia. Se palautettiin kuitenkin saman tien muokattavaksi, koska se käsiteltiin investointihankkeena, jossa tuki on 65 prosenttia. En enää muista mitä kaikkea hakemukseen piti täydentää, mutta pyyntöjä tuli Aisaparilta kaikkiaan kuusi ja vastailin niihin mahdollisimman nopeasti lähettämällä pyydettyjä liitteitä tai muita tietoja. Täydennysten jälkeen Aisapari hyväksyi hakemuksen ilmeisesti 8. helmikuuta 2024, koska se lähetettiin ELY-keskukseen 9. helmikuuta 2024. Viivettä tuli useita kuukausia, koska ELY-keskuksella oli ohjelmat sekaisin, eikä se pystynyt käsittelemään hakemuksia lainkaan. Kuulemani mukaan siellä oli myös henkilöstöpulaa. 

ELY-keskukselta tuli tieto, että hakemuksemme käsiteltäisiin 30. huhtikuuta 2024 mennessä, mutta eihän siinä niin käynyt. Käsittely alkoi toukokuun lopulla ja saman tien alkoi tulla uusia täydennyspyyntöjä. Epäselvää oli, onko kyläseuralla hallintaoikeus alueelle, johon se oli rakentamassa kioskia, vessaa ja muita rakenteita. Vanhoja vuokrasopimuksia pengottiin kyläseuran ja kunnan arkistoista ja jotakin löytyi, mutta ei tarpeeksi. Vuonna 2002 kyläseura oli vuokrannut Pokelan talon n:o 12 jakokunnalta määräalan venesataman rakentamista varten. Kyläseura oli puolestaan vuokrannut Vimpelin kunnalle määräalan vuokraamastaan alasta kalankäsittelytilan rakentamista varten ja kunta oli vuokrannut saman määräalan Järviseudun kalastajille. Kaikkia vuokrasopimuksia ei löytynyt ja niinpä kyläseura vuokrasi Pokelan jakokunnalta saman määräalan uudestaan. Lisäksi kyläseuran piti vuokrata Järviseudun kalastajilta pieni alue kioskin, matonpesupaikan ja vessan rakentamista varten. Lopuksi Vimpelin isojakokunnalta piti vuokrata vesijättömaa kylkipaikkojen rakentamista varten. Vieläkö pysyit kärryillä? 

HANKE on käytännössä jo toteutettu ja rahaa on käytetty noin 33 000 euroa. Maksuhakemuksen voi tehdä vasta ELY-keskuksen päätöksen jälkeen ja lopullisen päätöksen pitäisi tulla ELY-keskuksesta 13. syyskuuta 2024 eli toista vuotta hakemuksen jättämisestä. Menossa on myös toinen hanke, Pokelan kentän kunnostus ja rahaa kuluu siihenkin, joten kyläseuran tilit alkavat olla tyhjinä. Olin jo lyömässä hanskat tiskiin, että tämä saa olla viimeinen hanke, johon lähden, mutta toisaalta pitäähän virkamiehille töitä järjestää ja niinpä aloin valmistella venesataman viimeistelyhanketta ja onhan alkamassa myös digitointihanke, joka kuuluu osana Älykkäät kylät -hankkeeseen. 

Heikki Salmela 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

kirjautumatta