Työvoimapul(l)aa 

Julkaistu:
Kategoria:
,

PULLAN syöntitapoja on monenlaisia. Itse suosin tapaa, jossa syödään pelkkä mehevä täyte. Jos kyseessä on täytteetön peruspulla, napsin päältä vain sokerimurusia. Pakkopulla-sanonta juontaa juurensa aikaan, jolloin kahvipöydässä oli kohteliasta aloittaa tarjoiluiden nautiskelu tavallisella pullalla ennen siirtymistä hienompiin leivoksiin. Itse en ole selvästikään näistä kohteliaisuussäännöistä tiennyt tai välittänyt.  

JPYP on kevään ja kesän aikana pyytänyt yrityksiä vastaamaan kyselyyn, jolla on kartoitettu muun muassa yritysten vastuullisuusasioita ja markkinointia.  Kysyimme myös, miltä näyttävät yritysten rekrytointitarpeet nyt ja tulevaisuudessa. Saadut vastaukset olivat samoilla linjoilla esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan Kauppakamarin vastaavasta kyselystä saatuja tuloksien kanssa: työvoimapulaa on.  

Kyselyymme vastanneista yrityksistä kolmannes kertoi, että heillä on tarvetta uusille työntekijöille joko välittömästi tai seuraavan vuoden sisään. Kun mukaan huomioidaan myös ne yritykset, jotka tarvitsevat uusia työntekijöitä seuraavien parin vuoden aikana, rekrytointitarpeisia olikin jo miltei kolme neljäsosaa kaikista vastanneista.  

Työntekijäpula vaikuttaa suoraan yrityksen kasvunäkymiin. Jos ei ole riittävää määrää työntekijöitä, ei tilauskantaakaan voi kasvattaa määräänsä enempää. Ja kasvuahan me toki tavoittelemme, sillä kasvu luo alueellista elinvoimaa ja hyvinvointia laajalla skaalalla.   

MIKÄ siis neuvoksi? On selvää, että talouden kääntyessä noususuhdanteiseksi korkojen laskiessa, osaavasta työvoimasta erityisesti maaseutumaisilla pienen syntyvyyden alueilla tullaan käymään alati kasvavaa kamppailua. Organisaatio, joka onnistuu houkuttelemaan ja sitouttamaan uutta työvoimaa, menestyy myös pitkällä aikavälillä.  

Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa opiskelee kasvava määrä kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita. Tällä hetkellä heitä on SeAMK:issa noin kuusisataa. Järviseudun Ammatti-instituutissa kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita on noin 150. Erityisesti korkeakoulututkinnon tehneille kansanvälisille osaajille tyypillistä on ollut löytää työpaikka jostakin aivan muualta kuin maakunnasta, saati Suomesta, valmistumisensa jälkeen. Vetoa alueelle on, mutta pidossa olisi parantamiseen varaa.  

Kansainväliset tutkinto-opiskelijat eivät ole ratkaisu koko työvoimapulaan, mutta voivat omalta osaltaan antaa tukea ongelman ratkaisuun. Tämä vaatii kuitenkin uudenlaisia toimintamalleja ja ajattelutapoja rekrytoivilta organisaatioilta. Sanotaan, että pakko on paras motivaattori. Pakon ei kuitenkaan tarvitse olla pakkopulla, joka on syötävä ennen parempiin tarjoiluihin pääsemistä. Pakko voi tässä tapauksessa olla myös se valtava nälkä, joka ajaa maistelemaan notkuvan herkkupöydän jokaista lajiketta, peruspullaa unohtamatta.  

Elina Rantalahti 

Kirjoittaja toimii Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:ssä projektipäällikkönä 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue juuri

julkaistu

Isojako digilehti

Ilmaiseksi