Ruoat, joita valmistetaan Ukrainan keskiosassa 

Julkaistu:

UKRAINAN keittiössä monille tuotteille tehdään monimutkainen lämpökäsittely. Ensin ne paistetaan tai keitetään ja sitten haudutetaan tai paistetaan. Tämä on ukrainalaisen keittiön erottuvin piirre. Monimutkaisen lämpökäsittelyn avulla voit säilyttää ruokien aromin ja antaa niille mehukkuutta. Suuri määrä ruokia (krucheniki, täytetty siipikarja ja vihannekset, maustettu ihra ja liha valkosipulilla) valmistetaan maustetussa ja täytetyssä muodossa. 

Jokaisella Ukrainan etnografisella alueella on omat keittiöerot, jotka määräytyvät historiallisten piirteiden ja tapojen perusteella. Puhun Ukrainan alueiden ruoista, alkaen omastani, keskiosasta, koska olen kotoisin sen itäosasta. 

Ukrainan keskiosa on kuuluisa perinteisistä menneiden makujen resepteistään, jotka ovat säilyneet tähän päivään ja ovat eräänlainen tämän osan käyntikortti. Poltava on alue, jossa valmistetaan halushkia ja pundkaa (taikinasta tehty). Tunnettu ilmaisu “Poltava-halushkia” on juurtunut niin monen ukrainalaisen mieliin, että suositun paikallisruoan lisäksi Poltavan alueen asukkaita itseään alettiin kutsua sellaiseksi. Jos sinulle on tuttu ruokalaji, jossa pienet taikinapalat kelluvat lautasellasi herkullisen keiton kera, älä ajattele, että nämä ovat halushkia. Oikeat halushkia eivät ole ollenkaan sellaisia: ne ovat täytettyjä ja paljon maukkaampia kuin pelkkä taikina. Joka vuosi, ennen sotaa, pidettiin Poltava halushkia-festivaali. 

PUNDYKIT ovat taikinakakkuja, jotka vaivataan kefirin päällä munan kanssa ja paistetaan pannulla. Niitä on suolaisia ​​(sipulilla), ja makeita (unikonsiemenillä). Ne tarjoillaan hunajalla Macovein juhlapäivänä. 

Ukrainan keskiosassa valmistetaan varenykia (taikinatuote täytteellä, ei pieni nyytti). Täyte voi olla melkein mikä tahansa: peruna, liha, sienet, kaali, maksa, marjat. Näiden täytteiden lisäksi isoäiti muistaa reseptin niukkuuden ajoilta: jauhettua laardia paistetaan pannulla jauhojen ja sipulien kanssa ja käytetään varenykin täytteenä. Isoäiti teki aina nyrkin kokoisia varenykeja, mikä osoitti hänen anteliaisuuttaan.  

Suosikkiruokiin kuuluu krucheniki, pienet liharullat, jotka on täytetty esimerkiksi jauhelihalla, luumuilla, pähkinöillä ja pateella. Tšerkasian alue on kuuluisa Tšerkassin borssista, jossa on munkkeja ja valkosipulia. Dnipropetrovskissa keitetään kalaa. Siellä valmistetaan myös melkein oppikirjallista juutalaista ruokalajia, forshmakia, veteen tai maitoon liotetusta silakasta. Seuraavaksi filee jauhetaan, sekoitetaan keitettyjen perunoiden kanssa, koristellaan munalla tai vihreällä sipulilla. Dnipro-tyylistä valkosipulikeittoa valmistetaan myös tuoreesta kalasta. Monni tai karppi sopivat tähän keittoon.  

Tässä pienessä artikkelissa on mahdotonta kuvata yksityiskohtaisesti kaikkia ruokia Keski-Ukrainan resepteillä. Nyt kun kaipaan kotimaatani Ukrainaa, tykkään valmistaa ukrainalaisia ​​ruokia hyvistä suomalaisista tuotteista, jotka sopivat yhteen ja sopivat tähän. 

Svitlana Zubenko 

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue juuri

julkaistu

Isojako digilehti

Ilmaiseksi