Ruoan säilytysmenetelmät 

Svitlana Zubenko
Svitlana Zubenko. Kuva arkistosta.

NYT Ukrainassa tuoreita hedelmiä, vihanneksia, marjoja ja juureksia voi ostaa lähimmästä kaupasta milloin tahansa vuoden aikana. Mutta se ei ollut niin minun lapsuudessani. Siksi ukrainalaiset valmistivat kausituotteita talveksi. Jossain määrin tämä perinne on säilynyt tähän päivään asti. Oli mahdotonta syödä ravitsevasti ja monipuolisesti ilman ruoan varastointia, joten esi-isämme oppivat tekemään sen kymmenillä eri tavoilla. Tietysti lapsuudessani oli jo jääkaappeja ja monet tuotteet säilytettiin pakastettuina, mutta vanhoja menetelmiä käytettiin aktiivisesti tuotteiden varastointiin talveksi.  Muinaisista ajoista lähtien ihmiset ovat yrittäneet säilyttää elintarvikkeiden hyödyllisiä ominaisuuksia ympäri vuoden. 

Kotona harjoitimme maataloutta, karjanhoitoa ja erilaisten ​​viljelykasvien kasvatusta. Äiti ja isoäiti valmistivat talveksi monenlaista: kuivasivat kalaa, sieniä, hedelmiä ja marjoja, suolattiin, kuivattiin ja savustettiin lihaa, säilöttiin hedelmiä ja vihanneksia, varastoitiin hunajaa ja kerättiin yrttejä. Kuivatut tai suolatut sienet ja kala olivat olennainen osa monia ruokia. Vihannekset ovat pääosin fermentoituja. Kuivatut chilipaprikat säilytettiin nippuina, tarvittaessa revittiin useita paloja ja lisättiin ruokien valmistuksen aikana.  

Ruokaa säilytettiin ruokakomerossa ja maakellarissa. Lisäksi kellarin päälle rakennettu puurakenne toimi talvella jääkaapina. 

Isoäiti kertoi, että ennen vanhaan, kun ei ollut jääkaappeja ja pakastimia, jotkut kylässä jopa varastoivat talvella joesta otettua jäätä erityisiin jäätikköihin sahanpurun alle. Ja elintarvikkeet varastoitiin tämän jään avulla. 

Lihaa säilytettiin muhennuksessa, pidettiin suolattuna, tai kuivattuna ja ihra-suolattuna. Vihannekset (kaali, tomaatit, kurkut) suolattiin ja säilytettiin tynnyreissä kellarissa. Maitotuotteilla on lyhyt säilyvyys, joten maidosta valmistettiin voita ja juustoa. Säilyvyyden pidentämiseksi juusto suolattiin, laitettiin altaaseen ja valeltiin sulatetulla voilla – joten sitä voitiin säilyttää kuukausia. Kalat suolattiin tynnyreissä tai kuivattiin. Tätä varten sitä pidettiin suolassa useita päiviä ja ripustettiin sitten kuiviin, tuuletettuihin paikkoihin. 

Myös kalaa ja lihaa kuivattiin takan lähellä, joka lämmitettiin polttopuilla.  

Jauhoja ja jyviä säilytettiin kotona pääasiassa ruokakomerossa ja erityisissä puulaatikoissa. Perheemme leipoi leipää kerran tai kaksi viikossa. 

Ukrainalaiset ovat pitkään olleet taitavia paitsi ruoanlaitossa, myös tuotteiden varastoinnissa. Joten tänään Ukrainassa, sotatilan olosuhteissa, useiden tuntien sähkökatkosten aikana muinaiset tuotteiden varastointitavat ovat merkityksellisiä. 

Svitlana Zubenko 

Lisää Svitlanan loppukesään liittyviä tekstejä täällä

Mainos

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu