LAPPAJÄRVEN palomiehet ry:n alajaoston, Lappajärven palokuntanaisten toiminta käynnistyi uudelleen vuonna 2017. 1990-luvun alussa palokuntanaisten toiminta oli virkeää, mutta toiminta vähitellen hiljeni ja loppui lopulta kokonaan.
–Siinä tuli kaikille kaikkea kiirettä, perheenlisäystä ja muuta, niin toiminta pikkuhiljaa hiipui, kertoo tuolloinkin mukana ollut Kaija Nahkala.
–Tuula Övermarkin johdolla ruvettiin keräämään porukkaa toiminnan uudelleen aktivoimiseksi vuonna 2017. Aluksi oli pienempi porukka, tällä hetkellä 12. Vuosien aikana väkimäärän on pyörinyt 10 molemmin puolin, kertoo jaoston puheenjohtaja Tiina Huhtala.
Palokuntanaisten pääasiallinen tehtävä on muonitus isommissa hälytystehtävissä, kuten maastopaloissa. Lisäksi tehtäviä tulee edunvalvonnan kautta.
–Alkuun, kun toimintaa käynnistettiin, mietittiin mitä kaikkea voitaisiin tehdä, puhuttiin siivouksesta ja haravoinnista, mutta kysyntä ja tarjonta ei tuolloin kohdannut. Raivauskeikkoja tulee joskus edunvalvonnan kautta. Silloin kun ihminen muuttaa vanhainkotiin eikä omaisia ole, niin me käymme tyhjentämässä ja siivoamassa kodin, naiset kertovat.
Palokuntanaiset ja -miehet tekevät tiivistä yhteistyötä. Naiset toimivat edustustehtävissä ja ovat apuna yhteisissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa, kuten Päivä paloasemalla ja syntymäpäivä- ja eläkejuhlissa. Yksi vuoden tärkeimmistä tapahtumista on Lappajärven markkinat, joka järjestetään hyvässä yhteistyössä miesten kanssa. Markkinoilla naiset myyvät kahvilatuotteita ja arpoja sekä jakavat esitteitä ja valistavat kävijöitä kodinturvasta.
–Miehet auttavat teltan pystytyksessä, jääkaappien ja kaasupullojen kantamisessa. Me puolestamme autamme yhteisissä tilaisuuksissa muun muassa järjestämällä kahvituksia.
Joulun alla palokuntanaiset ovat mukana lapsille järjestetyssä Joulupolku-tapahtumassa.
Heidän pisteellään Kivitipun kodalla Nykälänniemen pohjoisrannalla on tarjolla mehua ja keksiä ja paikalla on myös joulupukki.
–Se on ollut suosittu tapahtuma ja meille naisille tärkeä. Tämän vuoden tapahtuma on suunnitteilla.
NAISET tapaavat paloasemalla silloin tällöin, vähintään kaksi kertaa vuodessa sääntömääräisissä kokouksissa. Muuten viestintä hoidetaan WhatsApp -sovelluksen välityksellä.
–WhatsApp toimii meidän viestintä- ja uutiskanavanamme. Sihteeri tiedottaa ja lähettää kokouskutsut sitä kautta. Kaikilla on niin paljon kaikkea arjessa, että yhteisiä tapaamisia järjestetään harvemmin. Joskus on jotain virkistysreissuja ja jokakeväiset mökkitalkoot, jossa siivouksen ohella kokoustetaan ja paistetaan makkaraa.
Palokuntanaisille kuuluu palokuntanaistyön peruskurssi, jossa käydään läpi, mitä naisten toimintaan kuuluu. Kurssilla käydään läpi palokuntanaisten historiaa, käytännön vinkkejä kotivarasta esimerkiksi sähkökatkon varalta. Lisäksi on alkusammutuskurssi.
–Tarkoitus olisi kouluttautua vielä enemmän, ympäri Suomea järjestetään erilaisia koulutuksia ja tapahtumia pitkin vuotta.
Osallistuminen ei edellytä aiempia yhteyksiä palokuntaan
Monen naisen puoliso on palomies tai mukana vapaapalokunnassa, mutta jaoston toimintaan mukaan pääsemiseksi ei vaadita minkäänlaista yhteyttä. Naiset toivottavatkin uudet jäsenet tervetulleeksi mukaan toimintaan.
–Hyvin on otettu vastaan, tänne on helppo tulla mukaan. Kaikkia kivoja juttuja on ollut, kertoo jaoston uusin jäsen, viime vuoden joulukuussa mukaan tullut Helin Haak.
KIINNOSTUS palokuntanaisten toimintaan on lisääntynyt. Lappajärven palokuntanaiset suunnittelevat tapaamista lähialueiden naisten kanssa, sillä olisi mukava tehdä yhteistyötä enemmän. Naiset tekevät yhteistyötä myös vapaapalokuntalaisten kanssa ja tukevat palokuntanuorten toimintaa.
–Palokuntanuorten toiminta on kaikille avointa, ei tarvitse olla mitään yhteyksiä, kuten omia vanhempia mukana toiminnassa. Tällä hetkellä mukana on parisen kymmentä lasta ja nuorta, mukaan voi tulla 9-vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat. Kannustamme nuoria mukaan tärkeään toimintaan, naiset rohkaisevat.
Sopimuspalokunta ammattipalokuntien tukena
Lappajärven palokunta valittiin vuoden sopimuspalokunnaksi vuonna 2018. Tunnuksen antaa Suomen Sopimuspalokuntien Liitto (SSPL). Perusteluina tunnustukselle oli muun muassa palokunnan suuri henkilömäärä, lähtövalmius kaikkiin hälytystehtäviin ja kyky huolehtia useammasta pelastustehtävästä samanaikaisesti.
Sopimuspalokunnat toimivat ammattipalokuntien tukena isoissa taajamissa ja reservinä laajojen tai päällekkäisten tehtävien varalta. Lappajärven palokunta on tehnyt sopimuksen Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen kanssa pelastustehtävään kuuluvien tehtävien hoitamisesta.
Kuva ja tiedot: SSPL mediatiedote.
Juttua korjattu 24.8. klo 13.10.