Masennus ja unettomuus ajoivat evijärveläisen raakaan väkivaltaan

Vaasan hovioikeus korotti käräjäoikeuden langettamaa tuomiota jälkikäteen, kun tuomittu oli jo päässyt ehdonalaiseen.
Vaasan hovioikeus korotti käräjäoikeuden langettamaa tuomiota jälkikäteen, kun tuomittu oli jo päässyt ehdonalaiseen.

Hovioikeus kovensi tuomiota vankeusrangaistuksen jo päätyttyä

OMAN isän ja hyvän ystävän puukottaminen sekä isoäidin lyöminen tuolilla toivat tekohetkellä 18-vuotiaalle nuorukaiselle viiden ja puolen vuoden vankeustuomion. Sen langetti Vaasan hovioikeus korottaen samalla käräjäoikeuden antamaa neljän vuoden ja yhden kuukauden vankeustuomiota.

Käräjäoikeus katsoi miehen teot kahdeksi törkeäksi pahoinpitelyksi sekä yhdeksi tapon yritykseksi. Käräjäoikeus myös katsoi kaikki kolme tekoa tehdyiksi alentuneesti syyntakeisena. Tekojen taustat ja yksityiskohdat on määrätty salaisiksi 60 vuoden ajaksi.

Tuomio koveni hovissa, koska käräjäoikeuden lieventämisperusteena käyttämä alentunut syyntakeisuus hylättiin ja syytetyn katsottiin toimineen täydessä ymmärryksessä itse aiheuttamastaan humalatilasta huolimatta. Myös hänen nauttimansa lääkkeet olivat hänen omia reseptilääkkeitään.

Karmeat tapahtumat alkoivat, kun 18-vuotias palasi uudenvuoden vietosta Kokkolasta vuoden ensimmäisenä päivänä 2023. Samassa autossa oli hänen ystävänsä sekä tämän kaksi veljeä sekä kuljettaja.

Seurue saapui 18-vuotiaan kotitalolle varhain aamulla. Seurueen muut jäsenet huomasivat nuorukaisen käytöksen muuttuneen oudoksi, eikä hän tuntenut tai tunnistanut isäänsä eikä myöskään havainnon tehnyttä ystäväänsä. Tämä oli ilmoittanut asiasta muulle seurueelle ja tilannut ambulanssin. Nyt tapahtumat saivat synkän käänteen.

Nuorukainen löi ystäväänsä keittiöveitsellä keskelle rintaa, ja hänen isänsä puuttuessa tilanteeseen hän löi tätäkin veitsellä useita kertoja. Vaarallisin lyönti osui vasempaan kylkeen, mutta vain isän puukotusta edeltänyt teko katsottiin tapon yritykseksi.

Tämän jälkeen nuorukainen meni taloon, jossa tapahtumahetkellä oli hänen 76-vuotias isoäitinsä. Nuorukainen löi häntä päähän ja ruhjoi tuolilla aiheuttaen kolmen kylkiluun murtumisen. Hovioikeus katsoi teon tapahtuneen erityistä raakuutta osoittaen, sillä uhri oli kotonaan ollut vanhus, joka ei osannut odottaa lähisukulaisen hyökkäystä.

Nuorukainen oli lähipiirinsä mukaan kärsinyt masennuksesta ja unettomuudesta sekä käyttäytynyt psykoottisesti. Hänen tiedettiin käyttäneen lääkkeitä väärin vuosien ajan.

Vaasan hovioikeus antoi tuomionsa elokuussa 2024. Nuorukainen on suorittanut käräjäoikeuden tuomitseman 4 vuoden 1 kuukauden vankeusrangaistuksen ja päässyt ehdonalaiseen vapauteen 10.5.2024. Annetulla tuomiolla vangitseminen olisi kohtuutonta, joten sitä koskeva syyttäjän vaatimus hylättiin.

Jukka Iiskonmäki

Lue myös nämä

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

ilmaiseksi