Lukijan mielipideartikkeli:

Kaivataanko olympiamenestystä?

Ostakaa vanhemmat ensin kunnon lenkkarit lapsille, kännykät sitten paljon myöhemmin!
Ostakaa vanhemmat ensin kunnon lenkkarit lapsille, kännykät sitten paljon myöhemmin, kehottaa Rami Puro mielipidekirjoituksessaan. Kuva: Freepik.
Julkaistu:
Kategoria:
, ,

Pariisin olympiakisojen jälkipuintia on käyty varsin painavinkin sanakääntein. Kokeneet kisojen penkkiurheilijat muistelevat kesäkisojen Paavo Nurmen, Lasse Virenin tai Tapio Korjuksen kultamitaliaikoja. Kovien suoritusten rinnalla on hyvä muistaa, että valtioiden määrä kisoissa on noussut Nurmen ajoista 44:stä nykyiseen yli 200 valtion kisoihin. Toki lajienkin määrä on lisääntynyt.

Suomalaisten mitalinälkä varmasti perustuu historiaan ja sitä kautta kovaan voitontahtoon.  Valitettavasti mitalisade on käynyt jatkuvasti pienemmäksi eikä tänä vuonna ”sadetta” tullut lainkaan. Mitalien makuun on entistä haastavampaa päästä. Kilpailu on koventunut tason noustessa etenkin suomalaisille perinteisissä lajeissa.

Liikunnan määrä lapsuudessa on keskimäärin Suomessa vähentynyt. Pienten lasten liikuttaminen lähtee kodeista, lasten vanhemmista. Lapsia tulee viedä liikkumaan ulos ja miksi ei sisällekin. Valitettavasti kuntien urheilu- ja palloilukentillä näkee entistä useammin tyhjiä nurmia ja tartaneita. Vapaa-ajan luonnollinen liikunta ilman ohjausta on vähentynyt. Ostakaa vanhemmat ensin kunnon lenkkarit lapsille, kännykät sitten paljon myöhemmin!

Koulujen liikuntatunneille osallistuu koko ikäluokka, siksi liikunnan lisääminen tukisi myös yhteiskuntaa parempana työkykynä. Koulumatkat ilman moottoreita lisäävät luonnollista liikuntaa. Monella paikkakunnalla on jo kokeiltu kyyditysoppilaiden jättämistä vähän kauemmaksi koulusta. Kouluthan voitaisiin aloittaa yhteisellä virkistyshetkellä, pienellä aamulenkillä. Vielä 80-luvulla olivat kansanhiihdot talvella voimissaan. Kouluissakin oppilaat kilpailivat, kuinka monta välituntikierrosta ehti silloin kiertämään. Peruskunto nousi jatkuvalla liikkeellä. Pitäisikö ottaa jotain vanhaa perinnettä käyttöön, jolloin pohjakunto olisi kilpaurheilemaan lähdettäessä jo nykyistä parempi?

Oppimisen polku tulee onnistua kohti tavoitteellista tulosurheilua peruskoulun jälkeen keskiasteelle. Mahdollisuus pitempään opiskeluaikaan, riittävä aika kunnon harjoitteluun, ravinto, levon ja rasituksen suhde, ovat perusasioita, jotka tulee olla kunnossa.  Opiskeluaika ja armeija-aika tulee hyödyntää tehokkaasti huippu-urheilijoita ajatellen. Olosuhteet Suomessa alkavat olla kunnossa. Nyt täytyy mahdollistaa urheilijan polku huipulle urheilijoiden ja valmentajien tukemiseen. Urheiluseurat, urheilijat ja valmentajat sekä heidän tukijoukkonsa ovat kaikkein keskeisimmät elementit – valtava organisaatio ei mitaleita tuo. Urheilija on ykkönen, häneltä se vaatii tahtoa ja valtavaa suomalaista sisua. Kyllä me kansakuntana haluamme mitaleita jatkossakin. Myös perinteisissä lajeissa ja kesäkisoissakin!

Rami Puro

Opettaja

Pohjanmaan piirihallituksen jäsen (kok.)

Soini

Lue myös nämä

Jätä kommentti