Korona-aika sekä etenevä kevät ovat saaneet monet suomalaiset löytämään hittilajin: vanhan kunnon kävelyn. Perinteinen kävelylenkkeily, sekä sauvojen kanssa että ilman, elää toukokuussa suoranaista nousukautta. Tästä kertoo sekä ulkoilijoiden jatkuva virta poluilla, pururadoilla ja jalkakäytävillä, että suuret osallistujamäärät valtakunnallisessa Kävelykipinä-kampanjassa.
Suomen Ladun ja Tahko Pihkala -seuran Kävelykipinä-kampanjassa sadat yhdistykset, kunnat ja muut organisaatiot järjestävät eri tyyppisiä kävelytapahtumia ja -mahdollisuuksia ympäri Suomen, sekä kannustavat jäseniään osallistumaan Kävelykilometrikisaan. Vaikka yleisötapahtumat ja kokoontumiset ovat koronan vuoksi suuressa osassa maata kiellettyjä tai rajoitettuja, ovat kävelytempaukset sellaista toimintaa, jota joka ikisellä paikkakunnalla siitä huolimatta pystytään järjestämään. Vielä maaliskuussa kaavailtujen liikkumisrajoitusten sijaan nyt vallitsevat liikkumissuositukset: jokaisen kannattaa lähteä ulos nauttimaan luonnosta ja liikunnasta.
Lukuisat kunnat ovat esimerkiksi merkinneet alueelleen kävelyreittejä, joita jokainen voi kiertää itsekseen tai oman pienen porukkansa kanssa. Kävelykampanjaan osallistuminen onkin ollut monelle kunnalle sekä yhdistykselle varsinainen pelastus keskellä korona-aikaa, joka on sulkenut monia liikuntapaikkoja sekä määrännyt rajoittamaan tapahtumia.
Kampanjaan on toukokuun toisella viikolla ilmoittautunut osallistuvansa noin 200 yhdistystä, kuntaa ja muuta organisaatiota, ja lisää tulee jatkuvasti.
”Osallistuminen on ilmaista ja mahdollista kaikille. Kävely sopii kaikenkuntoisille ja -ikäisille ihmisille terveyttä ylläpitäväksi liikunnaksi”, toteaa Tahko Pihkala -seuran puheenjohtaja, liikuntaneuvos Tuomo Jantunen.
Kampanjan yhteydessä käytävä Kävelykilometrikisa on kansaa kiehtova ja motivoiva leikkimielinen kilpailu, jossa kävellyt matkat merkitään nettitaulukkoon ja seurataan joukkueiden ja kuntien etenemistä. Kilpailu on kaikille avoin ja ilmainen. Nyt jo yli 2000 joukkuetta kilvoittelee kolmessa eri sarjassa.
Kävelykilometrikisaa hallinnoi Helsingin seudun liikennelaitos HSL. Siitä huolimatta joukkueita on ilmoittautunut lähes kaikista Suomen kunnista. Joukkueiden välisessä kisassa ovat keulilla pienet kunnat. Tällä hetkellä johtoasemaa pitää Enonkoski Itä-Suomesta. Toisena on Alavieska ja kolmantena Myrskylä. Vertailuun vaikuttaa kunnan asukasmäärä.
Kampanja alkoi toukokuun alussa, ja helatorstaina on jo ylitetty 300 000 kävellyn kilometrin raja. Pian kilometrejä on yhtä paljon kuin maasta kuuhun (noin 384 000 km). Kampanjaan ehtii vielä mainiosti mukaan: kilometrien kerääminen jatkuu lokakuun loppuun saakka.
Tasan 80 vuotta sitten suomalaiset kävelivät Ruotsia vastaan Maaottelumarssin merkeissä, ja tuolloin suomalaisia saatiin liikkeelle yli puolitoista miljoonaa. Kävelykipinä toteutetaan Maaottelumarssin kunniaksi, vaikka aivan samoihin osallistujalukemiin tuskin ylletään.
”Kuten Tahko Pihkala aikanaan totesi, kävelyn vaiva supistuu liikkeelle lähtemiseen. Loppu sujuu kuin itsestään”, sanoo puheenjohtaja Jantunen.
Kävelykipinä-kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Sunnuntaina Lehtimäellä
Suomenselän Samoilijat ry järjestää KÄVELYKIPINÄ-tapahtuman Lehtimäen Valkealammella sunnuntaina 16. toukokuuta kello 10–18. Vallitsevan tilanteen vuoksi tapahtuma järjestetään omatoimisena, jolloin pystytään takaamaan osallistujien riittävät turvavälit.
Kävelylenkin pituus on 5,4 km ja se on merkitty Valkealammen maastoon nuolilla. Lenkin voi kiertää halutessaan useamman kerran. Lähtö ja maali ovat Valkealammen stadionin paikoitusalueella. Opastus on Valkealammelle johtavasta risteyksestä. Jokainen kävelijä merkitsee stadionin pihan Kävelykipinä-postilaatikosta löytyvään vihkoon kävelemänsä kilometrit. Kaikki kävelijät, jotka jättävät vihkoon yhteystietonsa, osallistuvat Tahko Pihkala-seuran järjestämään palkintoarvontaan.
Tapahtumaan voi osallistua kävellen ja sauvakävellen, tapahtumassa ei juosta eikä mitata aikaa. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan mukavaa ja iloista yhteistä liikuntaa korostava tapahtuma, johon jokainen on tervetullut kuntotasostaan riippumatta. KIPINÄKÄVELY-tapahtumat toteutetaan ”Tahkon tapaan”, millä viitataan Tahko Pihkalan tähän päivään asti säilyneisiin oppeihin urheilusta. Keskiössä on siis kilpailun sijaan urheilun ja liikunnan leikillisyys ja hauskanpito sekä ”hitaasti kiiruhtamisen” tärkeys.
Suomenselän Samoilijat haastaa KÄVELYKIPINÄ-tapahtumaan myös kaikki toiminta-alueensa (Ähtäri, Soini, Lehtimäki) yhdistykset ja seurat kävelemään ja sauvakävelemään. Tavoite on, että mahdollisimman moni osallistuisi ja löytäisi tapahtumasta uuden innon kävelyyn.