Valokuvataiteilija Aino Aallon jäljillä

Kirsten Kleie valottaa Aino Aallon elämää valokuvateoksillaan.
Kirsten Kleie valottaa Aino Aallon elämää valokuvateoksillaan.

VILLA VÄINÖLÄSSÄ esitellään osana Alajärven Alvar Aalto -viikon ohjelmaa 30.8.– 27.9.2024 Kirsten Kleien “Ainoa etsimässä” – valokuvanäyttely, joka on ollut aiemmin esillä Nelimarkka-museon taiteilijaresidenssissä vuonna 2023.

Näyttely tuo esiin uuden näkökulman Alvar Aallon elämään, nostaa esiin naisen, Aino Aallon, suuren miehen varjosta. Vuosi 2024 on niin ikään Aino Aallon 130-vuotisjuhlavuosi. Aino Aallon elämän ja suunnittelutyön tutkimus ja dokumentointi on jäänyt huomattavasti vähemmälle kuin “suuren” Alvar Aallon.  Ehkä juuri siksi Aino näyttäytyy jälkipolville hieman etäisenä ja mystisenä hahmona. Millainen Aino oli ihmisenä, arkkitehtina, äitinä ja toimitusjohtajana – siihen Kirsten Kleie pyrkii etsimään kuviensa kautta vastauksia.

Kirsten Kleien valokuvateokset syntyvät päällekkäisistä kaksoisvalotuksista mustavalkofilmille. Ensimmäinen kuvakerros koostuu Aaltojen perhealbumin yksityisistä valokuvista Aino Aallosta ja hänen lähiympäristöstään. Toinen valotuskerros muodostuu paikoista, joissa Aino työskenteli ja missä näkyy vielä jälkiä hänen työstään ja elämästään. Näissä kohteissa taiteilija valottaa filmit uudelleen kehys kehykseltä. Teokset yhdistävät menneisyyden ja nykypäivän puhutteleviksi valoherkiksi kerroksiksi. Näyttely pyrkii herättämään ajatuksia naisarkkitehdin haasteista työn ja perheen vaatimusten ristitulessa. 

Alvar Aalto- viikon aikana Villa Väinölässä on laajennetut aukioloajat maanantaista perjantaihin kello 9 –17  ja lauantaista sunnuntaihin kello 10–16. Näyttelyn avajaisia vietetään 30. elokuuta kello 18, jolloin taiteilija Kirsten Kleie on paikalla kertomassa etsintäprojektinsa vaiheista. 

Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Villa Flora Alajärven rannalla oli Aino Aallolle rakas paikka. Kristen Kleien valokuvateos.
Villa Flora Alajärven rannalla oli Aino Aallolle rakas paikka. Kristen Kleien valokuvateos.

Meillä aiemmin aiheesta julkaistua

Mainos

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu