Ylisen kasvinviljelytilalla kokeillaan uutta  

Kuituhamppu voi hurjimmillaan kasvaa jopa neljä metriä korkeaksi. Tämä sato saa kasvaa vielä ensi kevääseen asti. –Kuituhamppu ei kuki ja sadosta korjataan koko kasvi, kertoo Juha Kamppila kasvien keskeltä.
Kuituhamppu voi hurjimmillaan kasvaa jopa neljä metriä korkeaksi. Tämä sato saa kasvaa vielä ensi kevääseen asti. –Kuituhamppu ei kuki ja sadosta korjataan koko kasvi, kertoo Juha Kamppila kasvien keskeltä.

YLISEN kasvinviljelytilalla Vimpelissä viljellään kuminaa, kuituhamppua, rypsiä ja viljaa. Reilun kymmenen vuotta kotitilaansa isännöinyt Juha Kamppila kertoo, että erityisesti kuituhamppu on herättänyt kysymyksiä. 

–Kuituhamppu on täällä päin tällä hetkellä suhteellisen harvinainen viljelyskasvi. Kuituhamppua viljellään sopimustuotantona kuidutukseen, josta se voi päätyä esimerkiksi langaksi. Kuituhamppu tuottaa kuitua vuodessa melko roimasti, joten se on hyvin taloudellinen kuidun tuottaja. Käytännössä se voisi olla hyvinkin puuvillan korvaava vaihtoehto, kertoo Kamppila. 

Tilalla on kaikkiaan noin 75 hehtaaria kasvinviljelystilaa. Se tarkoittaa sitä, että muutakin hommaa täytyy kehitellä.  

–Kesä menee pelloilla ja koneurakoinnin parissa, talvi metsätöissä ja lomituksia tehdessä. Tietysti myös byrokratiaan menee oma aikansa. Luomuviljelyyn verrattuna tämä kuitenkin tuntuu helpolta, naurahtaa Kamppila 

–Suomessa viljelystiloille on kova vaatimustaso, valitettavasti se ei näy kuitenkaan tuotteen hinnassa. 

Sato on pitkälti säiden armoilla, sitä kun ei voi valita eikä hallita. Kamppila kertoo, että onneksi kuitenkin peltokasveille kaikkein haitallisinta juhannusajan hallaa on äärimmäisen harvoin. 

–Tänä kesänä sadon suhteen odotusarvo on hyvä. Toisaalta, jos vettä tulee vielä hyvin paljon, sitten ei enää näytä hyvältä. Kuituhamppu vaikuttaa suhteellisen helpolta kasvilta. Kylvö ja lannoitus suoritetaan keväällä, sen jälkeen se saa kasvaa seuraavaan kevääseen asti. Kuituhampun viljelyssä kriittisin ajanjakso on heti kylvön jälkeen. 

PYSYÄKSEEN ajan hermolla on kehiteltävä uusia ideoita ja seurailtava alan uutisia.  

–Kyllähän sitä kaikenlaisia ajatuksia on tulevaisuuden suhteen, mutta niitä täytyy vielä työstää paljon, ennen kuin mitään voi sanoa ääneen. Toistaiseksi kuitenkin löytyy intoa tämän tilan pyörittämiseen ja kehittämiseen. Tähän on kasvanut ja on ollut jo nuoresta asti itsestään selvää, että jatkan tilalla. Päivät on välillä pitkiä ja vapaa-aika vähissä varsinkin kesällä, mutta en näkisi itseäni kahdeksasta neljään työssä kovinkaan äkkiä.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

ilmaiseksi