Pyhävuori – Pohjanmaan Koli  

Pyhävuoren taianomaisia maisemia. Kuva: Simo Metsäpelto.
Pyhävuoren taianomaisia maisemia. Kuva: Simo Metsäpelto.
Julkaistu:
Kategoria:
Aihe:

PYHÄVUORI on Lappajärven kraatterinreunan korkeimpia huippuja järven kaakkoiskulmalla Alajärven ja Vimpelin rajalla. Pikkupoikana 1960-luvulla ajelimme usein polkupyörillä Pyhävuorelle maisemia ihailemaan, palovartiotornissa kiipeilemään ja jylhien kallioiden loukoista luolia kallaamaan. Pyhävuorella kokoontui myös lähialueen nuorisoa varsinkin sunnuntaisin. Siellä järjestettiin jopa seuroja ja tietääkseni siellä on esitetty myös näytelmiä. Isä kertoi Pyhävuoren olleen myös hänen lapsuudessaan suosittu ajanviettopaikka. Olipa hän kaverinsa kanssa löytänyt kaksi kivikirvestäkin, joissa oli reikä keskellä. Pojat olivat heittäneet kivet alas jyrkänteeltä ja siellä taitavat olla vieläkin. Ovat tainneet kivikaudenkin ihmiset viihtyä Pyhävuorella. 

Tilanne on nykyisin täysin erilainen. Pyhävuorelle johtava tie on autolle lähes ajokelvoton, käkkärämännyt ovat kasvaneet ja peittäneet maisemat ja palovartiotornikin on purettu. Toki kalliot luolineen ovat ja pysyvät. Pyhävuori kuuluu maantieteellisesti Alajärveen, mutta se on yksityisten vimpeliläisten omistuksessa. Sinne johtava tie on tietääkseni myös yksityisten omistuksessa, eikä heillä tietenkään ole haluja laittaa rahaa tien kunnossapitoon. Pyhävuorelle johtaa myös vaellusreitti, jonka alkupää on Lakeaharjulla. 

Pitäisikö Pyhävuorelle sitten olla kelvollinen tie ja pitäisikö maisemat olla kaikkien saavutettavissa? Mielestäni pitäisi, sillä Pyhävuori alueena on ainutlaatuinen upeista maisemista puhumattakaan. Alue on myös oleellinen osa Geoparkia ja kyllä tulevien geopark-matkailijoiden pitää päästä alueemme parhaimmalle näköalapaikalle autojaan rikkomatta. Käkkärämäntyjä voisi kaataa ja vapauttaa maisemat tai sitten rustata laelle näköalatasanne, josta avautuu maisemat käkkärämäntyjen latvojen yli. Pysäköintipaikkaa olisi pakko hieman avartaa, kun nyt ei tahdo autoa saada käännettyä ja paikkoja on vain muutama. Eihän alueen avaamisesta matkailulle kenellekään tuloja tule, päinvastoin matkailijat luultavasti roskaavat paikkoja ja tekevät jopa nuotioita omin lupinensa. Toisaalta Pyhävuorelle olisi mukava viedä vieraita ja niin aikoinaan teinkin. Onhan meillä tietysti Lakeaharju näkötorneineen, jonne on hyvä vasta kunnostettu tie, mutta ei haittaisi, vaikka Pyhävuorikin olisi kaikkien ulottuvilla. 

Heikki Salmela 

Lue myös: Pyhävuoren Peikko yhdistää toden ja sadun – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

ilmaiseksi