Evijärvellä ja Lappajärvellä nuoret ahkeroivat kesätöissä 

Iita Hautalahti (vas.), Oskari Luoma ja Olivia Övermark ovat toista viikkoa Lappajärven S-Marketissa kesätöissä.
Iita Hautalahti (vas.), Oskari Luoma ja Olivia Övermark ovat toista viikkoa Lappajärven S-Marketissa kesätöissä.

LAPPAJÄRVELLÄ S-Marketin käytävillä näkyy hyllyttäviä nuoria mustissa paidoissaan, joiden selän tekstin mukaan he ovat mukana Tutustu työelämään ja tienaa -toiminnassa. Myyjä Maarit Viitala Ässästä kertoo, että tänä kesänä kauppa tarjoaa kesä-heinäkuussa yhdeksän viikon aikana harjoittelumahdollisuuden 23 nuorelle.  

Takahuoneesta ovat tauolla 14–15-vuotiaat Iita Hautalahti, Oskari Luoma ja Olivia Övermark. Tämä on ensimmäinen ”oikea” kesätyö Oskarille. Aikaisemmin hän on ajanut nurmikoita naapurustossa. Iita ja Olivia ovat olleet aikaisemmin mansikkamaalla.  

Työelämään tutustuminen kestää kahden viikon ajan, kuusi tuntia päivässä. Hyllyttäminen on tärkein nuorten tekemä työ. Oskari sanoo tietävänsä jo suunnilleen kaupan tavaroiden sijainnin, vaikka ei ihan tarkkaa paikkaa. Hän sanoo olleensa yllättynyt siitä, miten paljon tavaraa kauppaan tulee päivittäin. 

Mukavinta kaikkien mielestä on pullojen hyllyttäminen, koska siitä ei jää pahviroskaa ja valmista tulee nopeasti. Kärryjen ja rullakkojen käytön ansiosta työ ei tunnu liian raskaalta. Nostelemista toki tulee, kun tavaraa nostellaan hyllyyn.  

Elintarvikkeiden hyllytys on Iitan ja Olivian mielestä hankalampaa, koska se vaatii jatkuvaa päiväleimojen vahtimista, mikä hidastaa työskentelyä. Mansikkamaalla oloon verrattuna kaupassa työskentely on mukavaa, koska ei tarvitse olla kuumalla pellolla eikä selkä kipeydy jatkuvasta koukistelusta.  

SILLANKORVAN leirintäalueella Evijärvellä on hiljaista aamulla kahdeksalta. Kesätöissä oleva Vanessa Ristimeri, 14, on täydessä työn touhussa vessaa siivoamassa kuten kertomansa mukaan jokaisena muunakin aamuna heinäkuussa.  

Ristimeri kertoo siivoustyön jatkuvan elokuussa viikonlopputyönä. Hän pitää käsillä tekemisestä ja työn itsenäisyydestä ja sanoo, että voisi jatkossakin tehdä täällä töitä, koska porukka on mukavaa. Ennen leirintäalueella työskentelyä Vanessa on tänä kesänä ehtinyt olla mansikkamaalla. Aikaisemmin hän on tehnyt töitä S-Marketissa ja jäätelökioskilla.  

Aku Juttuniemi kertoo, että leirintäalueella on tänä kesänä töissä pari nuorta työntekijää. Konehuolto Juttuniemellä hänellä on vuoden mittaan kolmesta viiteen harjoittelijaa, jotka ovat 16–17-vuotiaita. Näin nuorten osaaminen on hyvin vaihtelevaa sen mukaan, onko aiempaa kokemusta työelämässä toimimisesta, sanoo Juttuniemi.  

NUORET kertovat, että tänä keväänä kesätyön löytyminen oli vaikeaa. Nuorimmille työnhakijoille työkokemuksen saaminen on palkan ohella tärkein syy hakea kesätöitä. Tämä selviää Duunitorin tekemästä kesätyökyselystä. Kesätöitä haetaan lähettämällä hakemus, mutta myös perheen tai tuttavien kautta kesätyön löytyminen on tavallinen väylä. Paikan päällä kysyminen tai työnantajalle soittaminen ovat myös tapoja lähestyä mahdollista työnantajaa.  

Vanessa Ristimeri työskentelee heinä-elokuussa Evijärvellä Sillankorvan leirintäalueella.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

ilmaiseksi