Vanha viisaus on nyt ajankohtainen 

Antti Kurvinen. Kuva: Johannes Erkkilä.
Antti Kurvinen. Kuva: Johannes Erkkilä.
Julkaistu:
Kategoria:
,
Aihe:

AURINKO möllöttää sinisellä taivaalla. Viljelijät laittelevat kalustoaan puintikuntoon. Suomen kesä on kauneimmillaan. 

Kotiseudun tasaisia peltoja katsellessa mieleen nousee sanonta: sitä niittää, mitä kylvää. Aiemmin tämä sanonta lienee ollut enemmän arjessa läsnä – silloin kun elo on ollut joka päivä kiinni navettaan lähtemisestä tai peltotöihin suuntaamisesta. Silloin ahkeruus ja yritteliäisyys eivät olleet valintakysymyksiä, vaan tosiasioita. 

Nykypäivänä työn ja sen hedelmien suhde ei ole enää yhtä suora ja näkyvä. Esimerkiksi ketjut, joiden kautta ruoka päätyy eteläpohjalaiselta pellolta helsinkiläiseen pöytään, ovat kaukana kuluttajien arjesta. Yhteiskunnan turvaverkot taas pitävät huolen, että nälkää tai kylmää ei tarvitse nähdä työttömänä ollessa.  

Moderni kehitys ja tukiverkot ovat olleet hyviä asioita. Itsestään selvinä niitä ei kuitenkaan voi pitää. Kananmuna ei ilmesty kauppaan tyhjästä. Sosiaaliturva ei tipahda tilille tyhjästä. Jonkun on jossain työllään tuotettava nämä asiat, jotta niitä voidaan tarjota ihmisille. Jos kukaan ei näitä varten tee töitä, se tarkoittaa, että ne lakkaavat olemasta. 

Ilman ahkeria yrittäjiä ja työntekijöitä ympäri Suomen nykyisen kaltaisen hyvinvoinnin ”niittäminen” ei ole mahdollista. Erityisesti kun ajat ovat vaikeat ja Suomi ikääntyy, kaikkien kynnelle kykenevien olisi osallistuttava Suomen ”kylvötöihin.” Ilman kylvöä ei ole satoa. Tämä pitää myös meidän päättäjien ymmärtää tulevien vuosien poliittisissa päätöksissämme. Politiikassa pitääkin nyt keskittyä tavallisten työtä tekevien suomalaisten kannustamiseen ja arjen helpottamiseen. He tuottavat leivän pöytään. He heräävät joka aamu kuuliaisesti töihin. He yritteliäisyydellään maksavat nykyiset palvelumme. Heidän panoksensa mahdollistaa, että ikäihmisemme saavat kunnollisen hoivan. 

TAVALLISEN työtä tekevän ja yritteliään ihmisen arjen helpottaminen syntyy perusasioista: kannustavasta verotuksesta, kohtuullisista elämisen kustannuksista, hyvistä lähipalveluista koko perheelle, toimivasta tiestöstä ja niin edelleen. Etelä-Pohjanmaalla ja Järviseudulla Suomen kylvötöihin osallistumisessa ollaan esimerkillisiä: meidän työttömyytemme lukeutuu alhaisimpiin koko maassa. 

Heiluvia tähkäpäitä ihmetellessä ei voi kuin jälleen kerran kiitollisena todeta, että ruoka tulee tulevanakin vuonna meidän kaikkien lautaselle ahkerien ja yritteliäiden suomalaisten ansiosta. He jälleen kerran korjaavat pyyteettömästi sadon, minkä ovat kylväneet, jotta me muut pääsemme siitä nauttimaan. 

Antti Kurvinen 

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja (kesk.) 

Kauhava 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aiheeseen liittyviä juttuja

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

ilmaiseksi