LAKIS AREENALLA Vimpelissä järjestettiin Järviseudun ja lähialueen sukumessut keskiviikkona 17. heinäkuuta 2024. Tavoitteena oli kerätä alueen sukuseurat, sukututkimusyhdistykset, sukututkijat sekä tietysti sukuasioista kiinnostunut yleisö samaan tapahtumaan. Näin myös tapahtui, sillä mukana oli Kärnän sukuseuraa lukuun ottamatta kaikki Järviseudun sukuseurat ja lisäksi Ketolan Paksun sukuseura Kauhajärveltä sekä sukututkimusyhdistykset Evijärveltä ja Perhonjokilaaksosta. Myös Siirtolaisinstituutilla oli oma stadinsa messuilla, olihan tapahtuman pääteemana siirtolaisuus. Tapahtumaan oli kaikilla vapaa pääsy, eikä pöytäpaikoista myöskään peritty mitään.
Tapahtuma oli helppo järjestää, sillä sukuseurat ja kaikki muutkin olivat heti innolla juonessa mukana. Myös esitelmöitsijät tulivat mielellään tapahtumaan. Yleisön määrää olikin sitten mahdotonta arvioida etukäteen ja kauan pohdittiin, paljonko varataan kahvia, pullia ja Välilaskussa tarjottavaan lounaaseen keittoja. Yleisömäärä yllättikin sitten kaikki ja kahvia meni enemmän kuin tähän mennessä missään kyläseuran tilaisuudessa. Keittoa jäi kuulemma kolme litraa, joten tarkalle meni.
Tapahtumassa ihmiset kyselivät sukuseurojen pöydissä juuriaan ja tapasivat tuttujaan ja Areenan täytti heti aamusta alkaen iloinen puheensorina. Kävijöitä oli tullut kaukaakin ja esimerkkinä Lindroosin veljekset Armas ja Seppo Turusta asti. Heidän sukujuurensa juontavat Evijärven Söderenaan ja veljekset menivätkin sinne professori Olavi Koivukankaan vieraina.
Sukumessut kokosi runsaslukuisen yleisön
ITSE OHJELMA painottui siirtolaisuuteen. Keisarin suvun päätutkija Jorma Höykinpuro kertoi aluksi Järviseudun 1800-luvun siirtolaisuuden taustoja ja määriä. Jormalla oli mukana myös seitsemän mappia valokuvallisia esteettömyystodistuksia Järviseudun siirtolaisista. Kirjailija Antti Tuuri kertoi siirtolaisuutta käsittelevien kirjojensa taustatyöstä ja yleisö kyseli innokkaasti yksityiskohtia. Anttihan kierteli Amerikkaa haastatellen siirtolaisia, joten kirjoilla on vahva todellisuuspohja. Evijärveläisjuurinen professori Olavi Koivukangas puolestaan kertoi Siirtolaisinstituutin ja Siirtolaismuseon syntyhistorian. Olavin piti tulla Veteliin opettajaksi, mutta lähtikin Australiaan siirtolaisuutta tutkimaan ja sen myötä hän on työskennellyt siirtolaisuuden parissa koko uransa ajan perustaen 1974 Siirtolaisuusinstituutin ja myöhemmin 2006 Siirtolaisuusmuseon.
Palaute sukumessuista oli pelkästään positiivista ja messuista tehtäneen vuosittain tai joka toinen vuosi toistuva perinne. Kyläseura kiittää esitelmöitsijöitä, sukuseuroja, sukututkimusyhdistyksiä, siirtolaisuusinstituuttia ja eritoten runsaslukuista yleisöä. Te teitte tapahtumasta ainutkertaisen.
Heikki Salmela