Huoli sankaritaulujen kohtalosta Järviseudulla 

Sankaritaulut ovat tärkeä osa kylien historiaa. Rantakankaan koulun taulu Eino Korrin kuvaamana.
Sankaritaulut ovat tärkeä osa kylien historiaa. Rantakankaan koulun taulu Eino Korrin kuvaamana.

JÄRVISEUDULLA on viime aikoina suljettu useita kouluja. Kysymys kouluilla olleiden sankaritaulujen uudelleen sijoittamisesta puhuttaa kunnissa. Taululle on löydyttävä uusi paikka, joka on helposti saavutettavissa, riittävän arvokas ja tila, jonne tällainen taulu voidaan sijoittaa. Perinnetyötä pidetään tärkeänä, eikä sodan käyneiden uhrauksia haluta unohtaa.  

Lisäksi asialle on haasteellista löytää ”omistajaa”, kun sekä Sotainvalidien Veljesliiton paikallisyhdistyksen että Sotaveteraaniliiton paikallisyhdistyksen toiminta on loppumassa. Näiden tilalle Järviseudulla ollaan perustamassa yhtä yhteistä perinneyhdistystä, jonka tehtävänä on vaalia eri sotien perintöä ja kertoa siitä eteenpäin. Esimerkkinä perinnetyöstä Eino Korri mainitsee suunnitteilla olevan Itäkylässä sijaitsevan Alfred Hyytisen muistokiven kunnostamisen. 

LAPPAJÄRVELLÄ huolta aiheuttaa seurakuntatalolla oleva viiden taulun yhdistelmä, jossa on 156 nimeä eli kaikki lappajärveläiset sodassa kaatuneet. Seurakuntatalo on ollut suljettuna jo usean vuoden ajan eikä uutta sijoituspaikkaa taululle ole edelleenkään löytynyt. Asiasta on keskusteltu Alajärven seurakunnan kanssa epävirallisesti.  

Asia on kytketty uuden seurakuntatalon hankintaan, mutta Alajärven seurakunta ei katso yksin olevansa toimivaltainen asiassa, vaan myös veteraanien, kunnan ja mahdollisten uusien sijoitustilojen omistajien kanta on otettava huomioon. Lappajärven ison taulun sijoitusta ei kirkkovaltuuston puheenjohtaja Tuomo Lehtiniemen mukaan ole kytketty seurakuntatalon hankintaan. Jos seurakunta saa omat tilat kunnassa, sijoittaminen sinne on yksi vaihtoehto mahdollisten kunnan muiden tilojen joukossa.    

Sankaritauluja hankittiin 1960-luvulta alkaen 

LAPPAJÄRVELLÄ Ollin koulun johtajaopettaja Aimo Kankaanpää on kertonut Raimo Lehtiniemelle, että koulun johtokunta kutsui sankarivainajien lähiomaisia koolle koululle 1960-luvun alkupuolella. Tehtiin päätös taulun hankkimisesta ja kyläläiset keräsivät rahat. Taulu paljastettiin juhlassa, jossa olivat koolla koulupiiriläiset ja lähiomaiset sekä seurakunnan ja koulun edustajat.   

Eino Korri kertoo olleensa armeijassa vuonna 1963, kun tuli kutsu avustaa Kuoppalan muistotaulun paljastuksessa. Kyläläiset olivat Itäkylässäkin keränneet varat muistotauluun. Mukana hankkeessa olivat kyläläisten lisäksi kunta ja seurakunta. Kylien muistotaulut valmistettiin yleensä koulupiireittäin. 

Sotaveteraanien aloitteesta hankittu koko Lappajärveä koskeva viisiosainen taulu paljastettiin vuonna 1992. Sen hankkimiseen kerättiin rahat osittain kuntalaisilta ja lahjoittajilta, mutta suurimman osan kustannuksista maksoi kunta.  

Kuntien monet sankaritaulut

LAPPAJÄRVELLÄ uutta sijoituspaikkaa etsii kaikkien kaatuneiden kookas viisiosainen taulu.  

Sankaritauluja on sijoitettu koulujen sulkeutumisen jälkeen uudelleen, kertoo Raimo Lehtiniemi. Ylipään koulun sankaritaulu siirrettiin Ylipään kylätalolle. Olli-Karvala-Seppä-alueen taulu on siirtymässä Karvalan nuorisoseuralle. Tarvolan koululta taulu meni kylätalolle.  

Lamminkylän taulu on Taavintuvalla, joka on tällä hetkellä suljettuna. Kirkonkylän ja Kärnän taulu on Lappajärven lukion aulassa. Kuoppalan ja Mattilan sekä Rantakankaan taulu on siirtymässä koulun loputtua. Kunnanhallitus on antanut kylälle valtuudet siirtää taulu sopivaan paikkaan, esimerkiksi kylätalolle.  

EVIJÄRVELLÄ on lopetettu kolme koulua, joiden sankaritaulut on sijoitettu uudelleen. Jokikylän ja Lahdenkylän koululta taulut siirrettiin kylätaloille. Kivijärven koulun taulu siirtyi paikalliselle nuorisoseurantalolle. Särkikylässä on koulu toiminnassa ja siellä on sankarivainajataulu. 

KORTESJÄRVELTÄ Mauri Jokela kertoo, että tilanne on vähän vastaavanlainen kuin muissa Järviseudun kunnissa. Kevättalvella veteraanijärjestö selvitteli yhdistelmätaulun sijoituspaikkaa, kun se aiemmin oli ollut seurakuntatalolla. Nyt sen on siirretty seurakuntakoti Messin seinälle.   

Purmojärven ja Ylikylän kouluilla on ollut omat taulut. Purmojärven koulusta tuli päiväkoti, josta ei ole löytynyt luontevaa paikkaa taululle, joten taulu on tällä hetkellä varastossa. Ylikylän taulu on siirretty nuorisoseurantalolle. 

VIMPELISTÄ Seppo Kataja kertoo olevansa huolestunut sankaritaulujen tilanteesta. Hänestä taulut pitäisi saada talteen ja arvoisilleen paikoille. Vimpelissä sankaritaulu on ollut kirkonkylän (nyk. Aapiskujan), Rantakylän, Lakaniemen ja Sääksjärven kouluilla. Seurakuntatalolla on yhdistelmätaulu, jossa on kaikkien kaatuneitten vimpeliläisten nimet. 

Nyt tyhjillään olevalla Aapiskujan koululla kirkonkylässä sankaritaulu on edelleen juhlasalin seinällä. Myös Sääksjärven koulu on tyhjillään, ja sankaritaulu lienee siellä. Lakaniemen koulu muutettiin myöhemmin päiväkodiksi. Sen siirryttyä Rantakylään Lakaniemen sankaritaulu jäi nyt tyhjillään olevan entisen rakennuksen seinälle. Rantakylän sankaritaulu oli vanhan koulun seinällä. Sieltä sankaritaulu siirrettiin Rantakylän monitoimitaloon. Vinnin koulu on ollut jo pitemmän ajan yksityisessä omistuksessa eikä Kataja tiedä, oliko siellä sankaritaulua. Jo aikaisemmin lakkautetuilla Koskelan ja Hallapuron kouluilla niitä ei tiettävästi ole ollut. 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti