Harrastus 

Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.

Оsa1 

HARRASTUS tekee harmaista arkipäivistämme mielenkiintoisempia. Minulla on monia harrastuksia, mutta eniten pidän kukkien kasvattamisesta puutarhassa. Nyt kun asun Suomessa, minua ympäröivät myös siemenistä istutetut kukat. Siellä on suomalaisia ja Ukrainasta tuotuja kukkia. Rakkaus kukkia kohtaan tulee maaseudun lapsuudesta. Isoäiti rakasti kukkia kovasti, hän koristeli niillä talon, ne kasvoivat puutarhassa perunoiden, tomaattien ja kurkkujen seassa. Koko puutarha ja piha olivat täynnä kukkia. Jopa talvella isoäidilläni oli kuivattuja kukkakimppuja. Kaikki kylässä tiesivät kenen puoleen kääntyä, jos kukkakimppu tarvittiin. Isoäiti kertoi monia legendoja siitä, mitkä kukat suojaavat taloa pahoilta hengiltä, ukkoselta ja tulipaloista. En muista uskoneeni noihin legendoihin, mutta rakastin kukkia, varsinkin ruusuja, lapsuudesta asti. Kotimaassani Ukrainassa pienellä pihallani on yli 300 ruusupensasta useissa perinteisissä ja harvinaisissa väreissä: violetti, kupari, kerma-aprikoosi, musta, laventeli, oranssi ja kameleontti. Kukaan ei välitä ruusuista nyt, ja luulen, että he kaipaavat minua yhtä paljon kuin minä heitä. 25 vuoden aikana en ole myynyt yhtään kukkaa. Harrastukseni on ruusujen hoitaminen ja ihailu säällä kuin säällä. Olen oppinut paljon ruusuista vuosien varrella. Lajikkeiden likimääräinen lukumäärä on kolmekymmentä tuhatta, ja yleinen luokitus on uskomattoman hämmentävä.  

RUUSUJA on kahta tyyppiä: vanha ja moderni. Antiikkiruusut ovat enimmäkseen pensasruusuja, jotka kukkivat vuosittain. Nykyaikaiset ruusulajikkeet voivat kukkia useita kertoja vuodessa ja tehdä vaikutuksen erilaisilla muodoilla ja sävyillä. Varhaisesta keväästä myöhään syksyyn pihani on täynnä kukkia. Eri värejä, eri kokoisia pensaita ja erilaisia ruusuja ryhmistä: kiipeily-, pensas-, maanpeite-, puisto-, puolikiipeily-, maisema- ja teehybridi, mini, polyantha ja floribunda. En osaa nimetä suosikkilajikettani. Ehkä se on Black Prince, Black Baccara tai Black Magic. Tai ehkä Sumpathie tai Schneewalzer tai Sun Light tai ehkä Scarlet Meillandecor.  

On olemassa ruusulajikkeita, jotka ovat myös pakkasenkestäviä. Uskon, että seuraavat ruusut selviävät Suomen talvesta: Pol Scarlet, Aloha, Golden Carpet ja ehkä Alchemisti. 

Jatkoa seuraavassa lehden numerossa. 

Svitlana Zubenko 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti