KORTESJÄRVEN kirjastossa on 8. huhtikuuta asti esillä Kiharusi ry:n Terveyssafari-näyttely.
Näyttelyyn kuuluu Itä-Afrikan kuvia ja tunnelmia sekä swahilinkielisiä ja Järviseudun murteella tehtyjä sarjakuvajulisteita, joiden tarkoitus on antaa tietoa aivoverenkiertohäiriöistä.
Suomalainen, aatteellisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö Kiharusi ry tekee työtä aivoverenkiertohäiriöiden tietoisuuden lisäämiseksi ja kansanterveystyötä sairastumisen ennaltaehkäisyksi. Yhdistys on perustettu vuonna 2018.
Akuutti aivoverenkiertohäiriö on maailmanlaajuisesti johtava kuolinsyy ja merkittävin aikuisiän vammaisuutta aiheuttava sairaus.
Kiharusi keskittyy valistustyöhön Suomessa ja itäisessä Afrikassa etenkin swahilin kielialueella. Kiharusi merkitsee swahiliksi aivohalvausta.
–Kielen sadalle miljoonalle puhujalle on julkaistu vain vähän tietoa aiheesta, yhdistyksen nettisivuilla kerrotaan.
YHDISTYKSEN taustalta löytyvät kenialaissyntyinen, sekä suomalaisen että itäafrikkalaisen hoitotyön tunteva sairaanhoitaja Leila Österbacka ja tämänkin lehden sivuilta tuttu metsäekonomian tohtori, muun muassa Zimbabwen ja Indonesian trooppisten istutusmetsien sosiaalisia vaikutuksia tutkinut ja itsekin kahdesta aivoinfarktista kuntoutunut Tapani Tyynelä.
Sen hallitukseen kuuluu myös kansainvälisiä kehitysprojekteja sekä kuntoutusta ja hoiva-alaa tuntevia henkilöitä.
SWAHILIN kielellä lasketaan olevan jopa sata miljoonaa puhujaa Tansanian, Kenian, Ugandan, Madagaskarin, Komorien, Ruandan, Burundin, Mosambikin, Sambian, Somalian ja Kongon demokraattisen tasavallan alueilla.
Swahilinkielisten maiden väestönkasvu on nopeaa, ja myös vuotuiset talouskasvuennusteet ovat korkeita. Elintapamuutosten vuoksi aivohalvaukset tulevat yleistymään nopeasti urbanisoituvissa maissa, ellei riskitekijöihin puututa.
Valistustyö terveystietoisuuden lisäämiseksi vaatii innovatiivista ja kulttuurin huomioivaa lähestymistapaa, Kiharusi ry:stä kerrotaan. Suurella osalla itäafrikkalaisista ei yhdistyksen mukaan ole tietoutta eikä voimavaroja terveellisiin elämäntapoihin.
–Terveyskampanjamme haastaa paikalliset fatalistiset käsitykset sairaudesta ja kohtalouskosta: Miksi ihmisen kannattaisi itse ponnistella terveytensä eteen, vaikka hän uskoisi kaiken, kuten menestyksen ja sairauden, olevan Jumalan tai Allahin käsissä?
Itäafrikkalainen kansanviisaus ”Haraka haraka, haina baraka”, kiireellä ei ole siunausta, saa aivoverenkiertohäiriöiden hoidossa päälleen punaisen rastin. Mitä nopeammin hoitoa saa ja kuntoutuksen aloittaa, sitä paremmat mahdollisuudet jäädä eloon ja kuntoutua.
KIHARUSI on julkaissut sarjakuvamuotoisia Youtube-videoita swahilin lisäksi myös Järviseudun murteella.
Järjestö sai alkunsa Evijärvellä ja Lappajärvellä, eli niin sanotulla savolaiskiilan murrealueella Pohjamaalla.
–Videoilla puhuvat syntyperäiset ääninäyttelijät aitoa murretta. Videoiden totuudellisuus ei tästä vähene, sillä informaatio pitää paikkansa eikä vastuu siirry kuulijalle. Murteen ja sarjakuvan käyttö tuo vakavaan aiheeseen liikkumavaraa ja elävyyttä ja auttaa näin sanoman omaksumisessa, yhdistyksen nettisivuilla kerrotaan.