Soinin kunnanvaltuusto 14.12.2020: Hallinnon muutos jäi suunniteltua kevyemmäksi

Julkaistu:
Kategoria:
,
Aihe:

441 172 euroa miinusmerkkinen talousarvio vuodelle 2021 hyväksyttiin valtuustossa kiitosten kera. Talousarvio sisältää merkittäviä panostuksia muun muassa imagotukiin. Maksuton varhaiskasvatus vähentää maksutuloja noin 60 000 euroa. Talousarvion käyttöpuolella investointityyppisiin menoihin kuuluu esimerkiksi urheilukentän kunnostuksen kuntaraha. Kun otetaan huomioon taseessa oleva ylijäämä, voidaan näillä tekijöillä osin perustella alijäämäistä tulosta. Keskustelussa todettiin, että jatkossa talous tulee saada tasapainoon.

Tuulivoimaloista saatava kiinteistöverotuotto olisi toteutuessaan talouden kannalta todella merkittävä. Taloussuunnitelmassa vuoden 2022 tulos olisi 279 000 ja 2023 79 000 euroa alijäämäinen. 

KULUVAN vuoden talousarvio laadittiin 438 679 euroa alijäämäiseksi, mutta muun muassa koronavaltionosuuksien kasvun vuoksi tulos näyttää muodostuvan paremmaksi. Talousarviossa Kuussoten maksuosuuteen varatun 8 610 366 euron lisäksi tuli maksettavaksi 14 000 euron indeksitarkistus sekä laajan päivystyksen lisämaksu 31 695 euroa.

HALLINTORAKENTEEN muutos jäi aiottua pienemmäksi. Valtuusto jatkaa 21-paikkaisena, hallitus 9-paikkaisena ja tekninen sekä sivistyslautakunta jatkavat 1.6.2021 alkaen viiden jäsenen kokoonpanoilla nykyisen seitsemän sijaan. Hallintosääntöä uudistetaan niin, että hallinto kevenee ja päällekkäinen käsittely poistuu. Lisäksi kunnassa toimivat tarkastuslautakunta (3 jäsentä) ja keskusvaalilautakunta (5 jäsentä).

Sauli Virtala esitti vielä valtuustossa sen jäsenmäärän laskemisesta 17 valtuutettuun mutta esitys ei saanut kannatusta.

Aiemmin oli keskusteltu vaihtoehdosta, että hallintoa uudistettaisiin valtuuston/hallituksen kokoa pienentämällä ja keskittämällä lautakuntien tehtävät hallituksen ja viranhaltijoiden hoidettavaksi ja lakisääteisten lautakuntien lisäksi toimisi ainoastaan lupalautakunta, mikä vähentäisi toimialajohtajien ja toimistosihteerien työtä. Tämä yhdenmukaistaisi päätöksentekoa ja valmistelua, mikä muun muassa helpottaa päätösten laillisuusvalvontaa, tehostaa kunnan strategista johtamista ja vähentää byrokratiaa.

Kuntalaisten osallisuutta kaavaillaan lisättävän esimerkiksi kuntalaisilloilla sekä suunnittelu- ja kehittämisilloilla.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti