Jyrki pyöräilee kesän aikana 5 000–6 000 kilometriä 

Jyrki Ryhäsen kesän tavoitteisiin kuuluu muun muassa 20 tunnin pyörälenkki.
Jyrki Ryhäsen kesän tavoitteisiin kuuluu muun muassa 20 tunnin pyörälenkki.

KORTESJÄRVELÄINEN Jyrki Ryhänen viettää pyörän selässä melkein kaiken vapaa-aikansa. Pyöräily valikoitui intohimoiseksi harrastukseksi neljä vuotta sitten, kun polvi ei juoksusta tykännytkään. Pyöräilyharrastus vei miehen mennessään, kun kipinä siihen syntyi.  

–Ajan kesän aikana 5 000–6 000 kilometriä. Pyörä minulla on myös sisällä, mutta siitä kertyy mittariin vain tunteja, että niitä kilometrejä ei ole tuossa luvussa mukana ollenkaan. Ajan vain asfaltilla, pyöränä minulla on travel-pyörä, jota on tuunattu omiin tarkoituksiini sopivaksi. Siihen on laitettu maantiekumit alle, jotta matka rullaa paremmin ja mukavuus säilyy, kertoo Ryhänen. 

–Iso osa vapaa-ajasta menee pyöräilyyn, minimimatka on 50–60 kilometriä päivässä ja vapaapäivänä tulee helposti ajettua 100–120 kilometrin lenkkejä.  

Haastattelupäivänä hän on juuri saapunut 124 kilometrin lenkiltään. Suosikkireittiä ei hänellä varsinaisesti ole, mutta kilometrejä kertyy paljon Järviseudun alueella. Pääsääntöisesti lenkit menevät Kortesjärvi–Lappajärvi tai Kortesjärvi–Pietarsaari suuntaan. Loma- ja viikonloppureissuilla pyörä on aina mukana, näin saa mukavaa vaihtelua maisemiin ja reitteihin. 

–Juhannusviikolla tai sen jälkeen minulla on tarkoitus ajaa pidempi matka. Ajan 20 tuntia putkeen taukoineen ja oletan, että kilometrejä kertyy 300–400, riippuen siitä kuinka hyvin lähtee rullaamaan. Olen lähdössä matkaan yksin, vaimo tulee perässä huoltojoukkona. Tätä reissua varten olen treenannut pyöräilykauden alusta saakka. 

PALJON tienpäällä aikaa viettävä ja intohimoinen pyöräilyharrastaja näkee maantiellä myös paljon turvallisuusriskejä.  Ajotietokoneen ja tutkan avulla hän pystyy ennakoimaan tekemisensä tienpäällä.  

–Pyöräilijällä on sama oikeus ajaa tiellä, kuin autoilijalla. Autoilijoiden tulisi huomioida enemmän pyöräilijöitä. Myös pyöräilijöiden on hyvä pukea värikästä ylle oman turvallisuuden takia, tiellä on hyvä näkyä, muistuttaa Ryhänen. 

–Valitkaa hyviä ja turvallisia reittejä pyöräreissuillenne. Kannattaa myös miettiä milloin pyöräilee, aamusta liikenne on yleensä rauhallista. 

Sirpa Kiviaho 

Lue myös nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti