”Ikuinen opiskelija” luki viisikymppisenä kasvatustieteiden maisteriksi 

– Olen aina tykännyt äidinkielestä, ja se on Päkän eli legendaarisen äidinkielenopettaja Rauha Pahkalan ansiota, muistelee Anni Österberg. – En pitänyt matikasta, jolloin Päkä sanoi: Anni, eihän sitä tiedä, vaikka sinusta tulisi maanmittausinsinööri. Kuva Österbergien kotialbumista.
– Olen aina tykännyt äidinkielestä, ja se on Päkän eli legendaarisen äidinkielenopettaja Rauha Pahkalan ansiota, muistelee Anni Österberg. – En pitänyt matikasta, jolloin Päkä sanoi: Anni, eihän sitä tiedä, vaikka sinusta tulisi maanmittausinsinööri. Kuva Österbergien kotialbumista.
Julkaistu:
Kategoria:
,

LÄÄKINTÄVOIMISTELIJAKSI eli nykykielellä fysioterapeutiksi havitellut, Lappajärveltä vuonna 1974 ylioppilaaksi valmistunut Anni Melleri, harhautui puoleksi vuodeksi töihin Hyrylän päiväkotiin. Ala vei mennessään ja Annista tuli lastentarhanopettaja ja kypsässä iässä tehtyjen opintojen jälkeen kasvatustieteiden maisteri.  

Matkan varrella Melleristä oli tullut Österberg, ja perhe kasvoi. Kun lapsiluku oli täynnä, perheessä oli kahdeksan poikaa ja yksi tyttö, vanhin nykyään 46- ja nuorin 28-vuotias. 

Pikkulapsiarjen keskelläkin Österberg teki paljon sijaisuuksia ja oli tuntiopettajana aikuiskoulutuskeskuksessa, opetti perhepäivähoitajakurssilla ja Reisjärven kansanopistossa. Kun opinnot olivat loppusuoralla, lanseerattiin esikoulu. Loppuajan työurastaan hän työskenteli esikoulunopettajana.  

Isosta perheestä huolehtimisen lisäksi Österberg ehti tehdä kahdenkymmenen vuoden työuran koulutuksen parissa ja kertoo olevansa luonteeltaan ikuinen opiskelija.  

Kesät Haapajärvellä, talvet Kanarialla

ÖSTERBERG asuu miehensä kanssa Haapajärvellä. Talvet loka–marraskuulta maalis-huhtikuulle kuluvat Gran Canarian Playa del Inglesissä.  

Kun kyselen kouluajoista, Österberg nauraa huvittuneesti ja sanoo olleensa koulussa alisuorittaja.  

–Jos en jostain aineesta tykännyt, menin sieltä, missä aita on matalin. Vähän lapsellista hommaa se oli. Ja huvittavaa asiassa on, että kun pääsin omalle alalle, opiskelussa ei ollut ongelmia, vaikka kouluaika oli takkuista. 

Entä mitä tämä ikuinen opiskelija haluaisi sanoa tämän päivän ylioppilaalle? 

–Varmasti joskus tuntuu, että ei jaksa opiskella, mutta kaikesta opitusta on jotain hyötyä. 

OPINTOPOLKUJEN ei tarvitse kulkea perinteisiä reittejä. Österberg kertoo pojastaan, joka nuorena ilmoitti, että hänestä ei ole lukioon. 

–Hän opiskeli ensin lähihoitajaksi, sitten sairaanhoitajaksi ja sen jälkeen terveystieteen maisteriksi. Nykyään hän työskentelee hoitotyön opettajana.  

– Opiskelija saa olla ylpeä siitä, että jaksaa opiskella. On tärkeätä hyväksyä itsensä, koska jokainen ihminen on koulu- tai opintomenestyksestä riippumatta tärkeä. Ihmisarvoa ei määritä oppiarvo, sanoo lukemattomia lapsia oppimisen alkuun auttanut eskariopettaja. 

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti