–Rajoitusten ja sulkujen sijaan meidän tulisi ottaa mallia maista, joissa elämää on pystytty elvyttämään koronasulkujen jälkeen, esimerkkinä Kiina, jossa eletään ja matkustetaan normaalisti talouden noustessa voimakkaasti. Sen mahdollistavat lämmön mittaus ja koronan pikatestaus, joista on tullut normaali osa arkea niin ruuhkajunissa, ostoskeskuksissa kuin ravintoloissakin.
Pandemia on Kiinassa hallinnassa ainakin toistaiseksi paremmin kuin Euroopassa, Leijonanmielen siellä asuvien ystävien mukaan.
LEIJONANMIELEN suuri huolenaihe ovat Vimpelin yli 400 rekisteröitynyttä yrittäjää, joiden elinkeinoon ja toimeentuloon kaikki viranomaisten antamat uudet rajoitukset tulisivat vaikuttamaan lyhyellä ja pitkällä aikajänteellä.
–Ensin ne iskevät palvelualan yrityksiin, sitten kuntien talouteen, ja niiden ajaessa investoinnit alas myös teollisuuteen, meillä teollisuusmäkeen.
Niinpä Leijonanmieli toivoo lainsäädännöltä joustavuutta ja tehokkuutta siinä, että esimerkiksi lääkelaitteita säätelevien lakien puitteissa erilaisten innovaatioiden hyödyntäminen koronaviruksen testauksessa nopeutuisi.
Vimpeliin on tilattu etälämmönmittaus “pistooli”, jota aiotaan tautitilanteen mahdollisesti taas kiristyessä testata esimerkiksi kunnanvaltuuston kokoontuessa.
–Jos käytäntö toimii, voisi sitä hyödyntää laajemminkin. Suomessa on jo kehitetty syljen sekä hengitysilman aineenvaihdunnan muutoksia mittaavia koneoppimiseen perustuvia mittausjärjestelmiä. Edellä mainittua kapasiteettia tulisi jalkauttaa kenttätasolle ainakin seulontaan, jos virallisia lääkelaitelupia pitää odottaa pitkään.
Jokainen sylkinäyte on kuin sormenjälki, johon koneäly vertaa kirjastostaan löytyviä näytteitä. Jos poikkeama löytyy, voidaan testattu ohjata viralliseen koronatestiin ja karanteeniin. Tätä testauskapasiteettia ja lämmönmittausta tarvitaan julkistentilojen, ravintoloiden, juna-asemien, lentokenttien, ostoskeskusten ja muiden toimijoiden oville mahdollistamaan sujuvaa ja turvallista arkea.
–Yritimme jo koronan alkuvaiheessa hankkia testeriä tuttavani yrityksen kautta EPSH:lle koekäyttöön, mutta Valviran lupa sille antoi odottaa itseään. Mielestäni tällaisessa tilanteessa voitaisiin laitteille antaa nopeammin käyttölupia juuri seulontakäyttöön, ei virallisiksi testeiksi. Toki lääketieteellistä näyttöä pitää olla näissäkin takana.
KORONAPANDEMIA on vahvasti politisoitunut, mikä tekee aiheesta haastavan. Valtiovallan toimia koronakriisin käynnistyttyä on kyseenalaistettu ja arvosteltu.
–Näkisin, että ensimmäiset toimet asian ollessa uusi ja tullessa päälle nopeasti, olivat silloisten tietojen valossa oikean suuntaisia. Viruksesta tiedettiin silloin vain vähän ja tarvittiin nopeita toimia. Nyt ykkösprioriteetti tulisi olla riskiryhmien suojaaminen, mutta myös sopeutuminen ja uudenlaisten toimintamallien käyttöönotto. Nyt on tietoja ja statistiikkaa, minkä tulisi antaa suuntaviivaa tuleville toimenpiteille.
Mitä nopeammin päästään mahdollisimman normaaliin elämään, sitä vähemmällä päästään myös poikkeustilan aiheuttamien sosiaalisten haasteiden kanssa.
–Sulkutoimenpiteet ovat lisänneet on lasten ja nuorten pahoinvointia ja syrjäytymistä, perheiden ongelmia, työttömyyttä, masennusta, itsemurhia sekä vanhusten yksinäisyyttä. Näistä johtuvat ongelmat kumuloituvat ja tulevat yhteiskunnan maksettavaksi jossakin vaiheessa. Valtion velan kasvaessa lapset ja nuoret ovat myöhemmin maksumiehinä.
–On se nyt kumma, jos tämä virus pistää meidät polvilleen, kun Suomessa on aina varauduttu, sopeuduttu, selvitty sodista ja kaikesta muustakin: mehän olemme varautumisen ja sopeutumisen ykkösmaa, Leijonanmieli jyrähtää.