Paikallisia kohteita kaivataan mukaan Geopark-hakemukseen

Jari Takala ja Esko Mäkelä esittelivät kalkinpolttopaikkaa Heikki Mäkipäälle ja Sam Leijonanmielelle.
Julkaistu:
Kategoria:
,
Aihe:

–Tämä on harvinainen alue, ainoita paikkoja Suomessa, joissa kalkkia vielä poltetaan – näkemisen arvoinen suomalaisille, puhumattakaan ulkomaisista turisteista, Leijonanmieli totesi.

Alueella on yhä löydettävissä 38 polttopaikkaa, ja viimevuotinen kalkinpolttotapahtuma keräsi runsaan yleisön. Se kiinnosti myös nuorisoa.

–Ei tällä kylällä ole ennen ollut niin paljoa väkeä, Takala totesi.

Palava uuni on upea näky. –Etumuurin poltto on kuin kerrostalo palaisi, joka välistä näkyy tulta, vertasi Mäkelä.

HALLAPUROLLE on suunnitteilla kalkkiviikko, joka nostaisi esille historiaa ja tarjoaisi elämyksiä. Kalkinpolton yhteydessä voisi järjestää esimerkiksi konsertteja. Mäkipää totesi, että Geopark voisi tarjota markkinointiapua. Ensin alue on siistittävä turvalliseksi ja kyltitettävä. Rahoitusta taustatoimiin on haettavissa jonkin yhdistyksen kautta Aisaparilta tai kunnan kylien kehittämisrahastosta.

Jos ja kun kalkkia taas poltetaan, tarvitaan talkoovoimia. Mäkelä siirtää mielellään osaamistaan eteenpäin. –Kalkinpolttajat ovat yhden käden sormilla laskettavissa.

Hallapurolta löytyy myös tervahautoja. Niiden polttaminen on Järviseudulla tätä nykyä harvinaista, mutta Mäkelä lupaili, että senkin voisi toteuttaa, jos löytyisi hyviä tervaksia.

UNESCOLLE lähetettävä hakemus on laaja ja perusteellinen. Siitä on valmiina jo 70 prosenttia. Määräaika sen valmiiksi saamiseen on vuoden 2021 lopussa ja status saataneen 2022 lopulla tai 2023 alkupuolella, Mäkipää kertoi. Uusia kohteita otetaan vielä mukaan, eli niitä kannattaa tarjota.

–Vimpeliin niitä ainakin kaivataan vielä lisää. Unesco jakaa kohteet kansainvälisiin, joihin kuuluvat täällä Lappajärvi, Lakeaharju, Pyhävuori, Evijärven Tyynylaava ja Soinin Arpainen, kansallisiin sekä paikallisiin. Paikallisia ovat erilaiset, erikoiset paikat kuten vaikkapa joku iso tai hieno kivi.

Takala kertoi omistamastaan rotkomaisesta maa-alueesta, jossa pystysuora kallio reunustaa jokea.

–Reitti on kuin aarniometsässä.

–Juuri tällaisia nämä paikalliset kohteet voivat olla, Mäkipää totesi.

Geologiset kohteet ovat hankkeen perusta. Ympärille kootaan muuta historiaan ja kulttuuriin liittyvää. Hankkeen geologit ovat kartoittaneet kuuden kunnan alueella 65 kohdetta, joista 40 on jo kuvailtu, tekstit käännetty ja liitetty hakemukseen.

–Alueella on 38 museota ja kahdeksan kirkkoa, lisäksi on koottu kylälaulut ja niiden levytykset, kansallispuvut ja fasiliteetit kuten stadionit ja juoksuportaat.

ALUE on tarjonnut geologeille elämyksiä: Puskalankalliolta löytyi aiemmin näkemätön kivilaji, jonka alkuperää ei ole pystytty selittämään. Muitakin arvoituksia riittää, Hallapurolla useitakin: Mäkelä kertoi erikoisista kiviesiintymistä ja muista oudoista ilmiöistä. Geopark-status voi houkutella ulkomaisiakin geologeja tutkimaan niitä.

–Kiinalainen geologi, joka aiemmin vieraili täällä, oli haltioissaan Lappajärven ympäristöstä, se on hänen mukaansa oikea aarreaitta, Leijonanmieli kertoi.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti