Eläkeväen aamujumppa sai hyvän vastaanoton Vimpelissä

Porrastreenin jälkeen venyteltiin kunnolla, myös kyljet.
Julkaistu:
Kategoria:
Aihe:

Osanottajien määrä pyöri ensimmäisellä viikolla parinkymmenen tienoilla. Saarikentälle kokoonnutaan Joonas Vesalan johdolla aamuyhdeksältä, ja tunnin mittaisessa treenissä ehditään paitsi hikoilla, myös vaihtaa kuulumisia. Sosiaalisten kontaktien oltua pitkälti jäissä kevään ajan myös ystävien ja tuttujen kohtaaminen nousee suureen rooliin.

– Tauolla alkaa heti puheensorina! Hyvä, että rajoitukset antavat myöten tällaisille tilaisuuksille. Porukassa treenaaminen on kivempaa, Vesala totesi.

–Harjoittelu on toimintakykyä parantavaa: kestävyyttä, lihaskuntoa, reaktiokykyä ja tasapainoa lisäävää.

Torstaina vuorossa oli porrasharjoittelua, mikä on Vesalan mukaan trendikäs sekä tehokas treenimuoto – hitaammallakin tahdilla saa varmasti hien pintaan.

–Kunnon ja uskalluksen mukaan, rauhassa ja turvallisesti, hän evästi alkulämmittelyn jälkeen. Tunnin lopuksi tehtiin venyttelyt.

Jumppa jatkuu 24. heinäkuuta saakka. Vesala lupasi jättää Saarikentälle hyödynnettäviksi ohjeita omatoimiseen harjoitteluun.

LIIKUNNAN lisäämisen vaikutukset voivat näkyä välittömästi.

–Ryhti on parempi, huomioi Liisa Kivinen.

Eila Ahvenkoski puolestaan oli vaikuttunut venyttelyn tehosta.

–Ohjatussa liikunnassa tekee esimerkiksi venyttelyt oikeaoppisemmin. Sitten voi jatkaa kotona.

Kivinen kertoi liikkuvansa pääasiassa pyöräillen.

–Tällaista treeniä tarvisi lisää! Uinti olisi hyvää, mutta kausi jää lyhyeksi sinilevän takia.

Maritta Nisula puolestaan sauvakävelee ja käy Vaaran askelmilla. Myös hän kokee, että ohjattu liikunta saa lähtemään liikkeelle ja motivoi paremmin.

–Arin ohjauksissa tulee paljon käytyä kuntosalilla. Yksin kun teet, se ei tunnu samalta.

IDEA eläkeläisten kesäjumpasta syntyi Eläkeliiton Digital Wells-luennolla, jossa joku heitti sen ilmoille. Se toteutui, koska olosuhteet olivat otolliset.

–Täällä Saarikentällä turvavälit voi huomioida, jos malttaa. Välineitä tässä ei juuri tarvita, Vesala totesi.

Digital Wells -hankkeella kerätään tietoa 65–75-vuotiaiden liikkumisesta. Se on Jyväskylän yliopiston luoma tutkimus, jonka sovellukseen vapaaehtoiset kirjaavat liikkumisensa ja terveystietonsa. Etelä-Pohjanmaalta on mukana myös kauhajokelaisia, kaiken kaikkiaan hankkeessa on mukana pari tuhatta ikäluokkaan kuuluvaa.

–23 vimpeliläistä ilmoittautui mukaan, kertoi Vimpelin Eläkeliiton puheenjohtaja Erkki Ammesmäki. –Liikunnan, kuten päivittäisen askelmäärän, saa ylös kännykästä tai älykellosta, ja halutessaan kaikki tiedot tallentuvat OmaKantaan, jolloin lääkärikin voi seurata edistymistä.

Ammesmäen mukaan sovellus on hyvä tsemppari liikunnan lisäämiseen.

–Ei tahdo kehdata ihan nollia merkata. Nyt, kun kävelykaverinani toimiva naapuri on kesämökillään, pitää keksiä muuta aktiviteettia.

–Olen liikkunut Wellsin myötä enemmän ja monipuolisemmin, Eila Ahvenkoski totesi.

VIMPELILÄINEN Joonas Vesala työskentelee ensimmäistä kesää vapaa-aikasihteeri Ari Takalan sijaisena, aiemmin hän on toiminut vapaa-aikatoimessa kesäkerhojen ohjaajana.

–Mukavaa, mutta välillä haastavaa, hän kuvaili työtään. –Tänä kesänä kerhoja on pari enemmän kuin aiemmin. Uimakoulut, jalkapallo- ja yleisurheilukerho ovat perinteisiä, ja myös suosituimpia kerhoja, parkourkerho järjestettiin nyt toista kertaa ja frisbeegolfkerho ensimmäistä kertaa.

Vesalan ideoima eräkerho toteutetaan ensimmäistä kertaa viikolla 30.

–Täällä on huikeat luontoliikuntamahdollisuudet, joita voi hyödyntää. Jokea voisi käyttää enemmän esimerkiksi melonnassa.

Vesala valmistui liikuntaneuvojaksi Varalan Urheiluopistolta, ja opiskelee nyt fysioterapeutiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Savonlinnan kampuksella. Siellä hän on innostunut lukkopainista ja brasilialaisesta jujutsusta.

–Olisihan se hienoa saada tänne tatami. Pehmeä alusta olisi hyvä painijoille, mutta myös kaikenlaiseen oheisharjoitteluun.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti