KESKUSOSUUSLIIKE Hankkija oli mukana televisiossa 1960-luvun alussa esitetyssä “Pitäjien Parhaat” musiikkiohjelmassa, jossa eri pitäjien esiintyjät kilpailivat paremmuudesta. Tässä jutussa on lähinnä vuoden 1965 ”Pitäjien Parhaat-kilpailusta” jossa oli mukana Järviseudunkin pitäjiä. Arkistoja selattaessa oli kisaa käyty ainakin vuosina 1963–1967. Suomen Elinkeinoelämän keskusarkistoon, ei tätä kirjoittaessa ollut pääsyä, joten asian suhteen turvaudutaan Järviseudun Sanomien omaan digitoituun arkistoon. Allekirjoittaneen käsiin tuli vuodelta 1965 oleva ”Pitäjien Parhaat” keramiikka seinälaatta, joka on Arabian valmistama. Laatta on perimätiedon mukaisesti annettu kaikille vuonna 1965 kilpailuun osallistuneille joukkueille. Laatan luovuttaja kertoi se olevan F.E. Takalan jäämistöä ja löytynyt sen perästä vuosia sitten. Kiinnostavaa on, keitä kilpailuun osallistui Järviseudulta. Sen tiedän, että osallistujia oli Alajärveltä, Evijärveltä, Lappajärveltä, Lehtimäeltä, Soinista ja Vimpelistä vuonna 1965; löytynyt ja taltioitu keramiikkalaatta sen jo todistaa.
Asiasta on mainintoja vuoden 1965 Järviseudun Sanomien viidessä erillisessä lehdessä, lisäksi vuoden 1966 Järviseudun Sanomissa asia on mainittuna. Lappajärvellä oli tehty päätös osallistua kilpailuun ja asiaa kehittelemään oli valittu toimikunta, johon oli kutsuttu jäseniksi Seppo Sallinen, Einari Hirvelä, Fredrik Päällysaho, Esko Koskela, Ahti Lampi ja Antero Koivunen. Jo tammikuun 1965 aikana järjestettiin Lappajärvellä karsinatakilpailut. Noiden esiintyjien ja ohjelmien joukosta valittiin pitäjää edustava joukkue. Toimikunta toivoi kuntalaisilta hyviä vihjeitä ohjelmasta ja esiintyjistä, joista saattoi vinkata nuoriso-ohjaaja Antero Koivuselle. Ohjelman tulisi olla monipuolista sekä paikkakuntaa kuvaavaa. Esiintyjiä sai olla enintään tusinan verran, paikkakunnalla asuvia henkilöitä.
MYÖS Vimpelissä valmistauduttiin kilpailuun. Paikkakunnalle oli perustettu henkisten harrastusten kehittämiseksi yhdistys ”Takojat.” Yhdistys käsitteli osallistumista ”Pitäjien Parhaat” kilpailuun. Ilmoittautuminen oli tehty ajoissa ja ohjelmaa oli suunniteltu. Kokouksen lopputulemana päätettiin toimeenpanna helmikuun 14. päivänä kello 15 karsintakilpailu. Esityksenä kahdesta kolmeen minuuttiin kestävä esitys; laulu-, pakina- soitto-, lausunta-, liikunta tai muu vastaava esitys. Arvostelijoina karsinnoissa toimivat tuolloin Lilja Vihriälä, Sirkka Pakkala, Martti Niemi, Tauno Kotkaniemi ja Jaakko Luoma-aho.
Kilpailunumeroita Nuorisotalolla esittivät kanttori Katajamäen kvartetti ”Pyöreän kirkon pojat”, Pyhälahden pelimannit, Vimpelin Väinämöinen Eeli Kivinen. Mukan oli myös kotiseutuaiheinen lausuntanumero ja liikuntaesitys. Samaisena iltana 14.2.1965 vietettiin kunnallishallinnon 100- vuotisjuhlaa, jossa esitettiin F.E Takalan kuvaelma kuntakokouksesta, suurten nälkävuosien ajoilta. Tuon kuvaelman pienellä pääsymaksulla kerättiin varoja Vimpelin joukkueelle ”Pitäjien parhaat” aluekilpailuun.
Omat karsinnat Vimpelissä 14.2.1965
Karsintojen aluksi Toimittaja F.E. Takala toivotti väen tervetulleeksi ja selosti säännöt. Karsintojen perusteella toimikunta teki päätöksen ohjelmaryhmästä, joka osallistuu 13. maaliskuuta Vimpelissä pidettäviin aluekarsintakilpailuihin, joihin osallistui koko Järviseutu, Kortesjärveä lukuun ottamatta. Tuolloin helmikuussa 1965 Vimpelin nuorisotalolla ensimmäinen esiintyjä oli Pyhälahden pelimannit (Oskari sedän polkka, sottiisi Ritujatu-jat-jat). Toisena pikkuneiti Leila Lassila esitti runon (Einari Vuorela; Kaivotiellä). Kolmantena Eeli Kivinen lauloi kanteleella säestäen (Myllypolkka, Pala laijasta pois). Neljäntenä F.E. Takala lausui kirjoittamansa kotiseuturunon. Runon jälkeen Niilo Elgland Soitti Eemeli Mäkisen säestämänä (Pasas-Kallen polkka). Taina Kataja lauloi kanttori Katajamme säestämänä (F. Schubert, Forelli). Mäkisen Eemeli soitti harmonilla (Kalman, Romanilauluja) ja tämän jälkeen kvartetti Pyöreän kirkon pojat esittivät nimikkolaulunsa ja V. Rauhalan Serenadin. Lisää viulunsoitantaa tarjosi Aino Niemi (Merikanto, Romanssi), Kuisma Lassila veteli haitarilla (Deiro, Ihanat päivät) Viimeisenä esiintyjänä oli Paavo Kivinen, joka lauloi kanteleella itseään säestäen Kesäpäivä Kangasalalla.
Arvostelulautakunta asetti Taina Katjan ensimmäiseksi, toiseksi kvartetin ja kolmanneksi Leila Lassilan lausuntaesityksen. Yleisö sai äänestää myös; pääsylippuihin oli laitettu sarakkeet äänestystä varten. Yleisö asetti kvartetin ensimmäiseksi, Taina Katajan kakkoseksi, Eeli Kivisen kolmanneksi ja neljänneksi Pyhälahden pelimannit.
Alkukarsinnat 13. maaliskuuta 1965 Vimpelissä
PITÄJIEN PARHAAT -kilpailuun oli vuonna 1965 ilmoittautunut runsaasti osanottajia, kaiken kaikkiaan 209 kuntaa. Kilpailun kustantaja Keskusosuusliike Hankkija ja Suomen Nuorison Liitto ryhmitteli osallistujat 32 ryhmään. Nämä ryhmät suorittivat alkukarsinnat ja kolme parasta pääsi jatkoon. Joten varsinaiset karsinnat käytiin 96 joukkueen voimin ja loppukilpailussa oli 16 joukkuetta. Lohkoon 8 kuuluivat Alajärvi, Evijärvi, Karstula, Lappajärvi, Lehtimäki, Soini ja Vimpeli. Karsinnat alkoivat tuona maaliskuun lauantaina kello 20 Vimpelin nuorisotaloilla. Ohjelman kestoaika oli 9 minuuttia, johon kuului 3 minuutin esittely. Jokaisesta kunnasta oli jäsen tuomaristossa. Ennen noita karsintoja joukkueet olivat vierailleet oman lohkonsa pitäjissä tutustumassa vastustajiinsa.
Evijärvestä mainittiin, että kunnan joukkueen oli valinnut toimikunta, ilman valintakilpailua. Valittu joukkue kuitenkin esiintyi kuntalaisille Evijärven Yhteiskoulussa päivää ennen Vimpelin karsintoja. Evijärven valintatoimikuntaa oli kuulunut: Kalle Ahonen, Elli Vesteri, Niilo Tiittinen, Antti Iho, Veli Perttula, Kaisu Salonen, Jouko Rytkönen (kokoonkutsuja) ja Elvi Koivulahti.
Kuinka asia eteni?
Arkistoiduissa tiedoissa ei ollut keitä alkukarsintoihin valittiin. Päätellen kuitenkin vuoden 1966 tiedoista, Alajärvi on ilmeisesti edennyt välieriin, ainakin lehtitietojen mukaisesti. Innostus Alajärvellä kyseisestä kisasta oli ollut niin suurta, että päätettiin aloittaa samanlainen kilpailu ”Kylien parhaat”-ohjelmakilpailu. Suurempi maanlaajuinen kilpailu oli aikaansaanut huomattavaa aktivoitumista monen pitäjän harrastustoimintaa ja useista pitäjistä oli löytynyt monia hyvää ohjelmaa esittäviä joukkueita. Asialla tässä paikallisessa kilpailussa oli ollut Alajärven nuorisotyölautakunta. Suunnittelussa oli lähdetty siitä, että jokaisella (Alajärven kirj.huom.) koulupiirillä olisi mahdollisuus osallistua kilpailuun. Kilpailuun oli muokattu omat säännöt ja alkukilpailut oli suunniteltu aloitettavaksi maaliskuussa 1966. Myös toisaalla Järviseudulla järjestettiin vastaavanlaisia paikallisia kilpailuja. Merkintä Vimpelissä huhtikuussa järjestetystä kilpailusta löytyi arkiston kätköistä.
Valtakunnallisesta ”Pitäjien parhaat” kilpailusta on jäänyt muistoksi keramiikkalaatta vuodelta 1965, josta ohessa kuva. Mikäli kilpailusta löytyy muisteluja ja muuta sirpaletietoa, ottaa allekirjoittanut sitä mielellään vastaan, historian tallentamiseksi.