Järviseudun Omaishoitajat siirtyi Alajärvelle: toiminta jatkuu ja uuttakin on tulossa

Tiina Silvosen työpiste vaihtui Vimpelistä Alajärvelle, mutta Omaishoitajayhdistyksen toimintaa järjestetään kahdeksalla paikkakunnalla, joten liikkuminen Järviseudulla ja Kuusiokunnissa jatkuu entiseen malliin.
Tiina Silvosen työpiste vaihtui Vimpelistä Alajärvelle, mutta Omaishoitajayhdistyksen toimintaa järjestetään kahdeksalla paikkakunnalla, joten liikkuminen Järviseudulla ja Kuusiokunnissa jatkuu entiseen malliin.
Julkaistu:
Kategoria:
Aihe:

VUONNA 2002 perustettu Järviseudun Omaishoitajayhdistys on toiminut koko olemassaolonsa ajan Vimpelissä, mutta huhtikuun alusta toimisto on sijainnut Citykorttelissa Alajärven keskustassa.

–Toimitila Vimpelissä jäi suureksi, kun työntekijämäärä laski yhteen. Uskon, että tämä on myös toiminnan kannalta parempi paikka, koska Alajärvellä asioidaan Soinista, Lehtimäeltä, Vimpelistä ja Lappajärveltä. Yhdistyksen toiminta-alue on laajentunut OmaisOiva-toiminnan myötä Kuusiokuntiin, joten nyt ollaan keskemmällä, toteaa omaishoidon koordinaattori Tiina Silvonen.

–Toivon, että ihmisten olisi helppo tulla tässä käymään. Yhdistyksen kotipaikka oli alun perin Alajärvellä, mutta koska puheenjohtaja on ollut aina Vimpelistä ja on pitänyt allekirjoittaa paperilaskuja, se on ollut toimiva käytäntö, mutta nyt kun voidaan kaikki allekirjoittaa sähköisesti, sillä ei ole merkitystä. Vimpelissä oli kivaa olla, keskellä kylää apteekin vieressä. Ihmiset oppivat poikkeamaan siinä, siltä ajalta jäi hyvät muistot.

Monen toiminnon tila

Uusi tila mahdollistaa erilaisten tilaisuuksien, kuten koulutusten järjestämisen. Se on esteetön, keskellä kylää ja parkkitilaakin löytyy. Tilassa kokoontuu erilaisia omaishoitajien vertaistuki- ja keskusteluryhmiä.

–Aiemmin olemme tässä Alajärvellä hyödyntäneet Aaltolan ja Moms for Kidsien hankkeen tiloja, mutta nyt voimme puolestamme tarjota muille mahdollisuuksia kokoontua meidän tiloissamme. Jos on tulossa käymään toimistolla, kannattaa varmistaa etukäteen, että olen paikalla, Silvonen vinkkaa.

Silvosen työ on liikkuvaa, hän kiertää järjestämässä toimintaa kahdeksan kunnan alueella. Toimintaa on tärkeä järjestää tasapuolisesti kunnissa, sillä omaishoitajien ei ole helppoa lähteä muille paikkakunnille. Esimerkiksi vesijumppaan ja keilaamiseen, jota ei kaikilla paikkakunnilla ole tarjolla, saatetaan kuitenkin lähteä.

–Oikeastaan mikään ei muutu toiminnassa. Askarteluiltapäiviäkin on luvassa, toukokuussa tulossa ensimmäinen.

Virkistystoiminnalle on kysyntää

Silvonen on halunnut panostaa virkistykseen, sillä hän on huomannut, että sitä omaishoitajat kaipaavat. Lähes kaikkiin tapahtumiin voi tulla hoidettavakin mukaan, mikä usein mahdollistaa osallistumista.

–Nyt käynnistyvät keväiset laavutapahtumat, ensimmäinen kokoontuminen on 18. huhtikuuta Vähtärin laavulla. Uudessa tilassa on avoimet ovet 30. huhtikuuta. Uutena on tulossa museokierros kunnissa. Siellä on tarjolla myös kahvittelua, yhdessäoloa ja virkistymistä. Erityislapsiperheiden kesäpäivää vietetään 8. kesäkuuta Lukkarilan hevostilalla Soinissa. Syksylle ajattelin äänimaljarentoutusryhmää, jonka voi tässä toteuttaa. Toiminnat ovat pääosin maksuttomia, joissakin on pieni omavastuu.

Silvonen haluaa muistuttaa, että toimintaan voi osallistua, vaikka ei ole yhdistyksen jäsen tai virallinen omaishoitaja.

–Tarjoan ohjausta ja neuvontaa, kuuntelemista. Omaishoitotilanteessa on tärkeää, että on joku, jolle purkaa asioita. Yhdistyksen toiminta antaa myös mahdollisuuden vertaistukeen: ympärille ihmisiä, joka ymmärtää, millaisten asioiden kanssa elää ja on tekemisissä. Mukana on parikymmentä vapaaehtoista, jotka ovat mukana mahdollistamassa kokoontumisia. He ovat kullan arvoisia.

Omaishoidosta on kirjoitettu meillä muun muassa seuraavanlaisia juttuja

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti