SOSIAALINEN media pommittaa nuoria mielikuvilla, joissa shoppailu ja huvittelu kuuluvat menestykseen. Kuvat eivät kerro, että taustalla voi todellisuudessa olla kaupallista yhteistyötä tai velalla elämistä. Pikavippifirmojen röyhkeitä mainoksia vilisee puhelinten näytöillä – kuluttaminen on tehty helpoksi ja kiusaus heräteostoksiin suuri.
Lukion auditoriossa pidetyssä esityksessä Ulosottolaitoksen Kaisa Rajaniemi ja Etelä-Pohjanmaan Oikeusaputoimiston Anne Hietala kuvasivat, kuinka maksamattoman laskun käsittely etenee perinnästä käräjäoikeuteen ja ulosottoon, ja kuinka moninkertaiseksi alkuperäinen velkasumma voi tässä prosessissa kasvaa kuluineen ja korkoineen. Nuorten yleisimpiä velkoja ovat kulutukseen otetut luotot ja pikavipit sekä maksamatta jätetyt sakot.
–Esimerkiksi mopoilijan liikennerikkomuksesta saamat sakot johtavat valitettavan usein ulosottoon, sillä velkoja peritään myös alaikäisiltä, muistutti Rajaniemi.
Velkojasta riippuen maksuhäiriömerkinnän saattaa saada jo kahden kuukauden kuluttua laskun erääntymisestä. Maksuhäiriö hankaloittaa nuoren elämää vaikeuttamalla luoton saantia, vuokra- ja vakuutussopimusten tekoa, puhelin- ja nettiliittymien hankintaa sekä jopa työpaikan saantia.
Talousongelmiin on apua tarjolla
–VAIKKA talousasiat olisivat jo huonolla tolalla, on monia mahdollisuuksia saada apua. Suomessa on 23 oikeusaputoimistoa, ja minkä kanssa tahansa voi asioida. Oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonta on maksutonta, ja sitä on saatavilla kasvotusten, puhelimitse ja sähköisesti. Etelä-Pohjanmaalla on puhelinpäivystys joka arkipäivä kello 9-12, ja apua saa heti: tilanne on tällä hetkellä erittäin hyvä verrattuna takavuosiin, kertoi Hietala.
–Velkaongelmia ei kannata hävetä, vaan hakea matalalla kynnyksellä apua ennen kuin tilanne pahenee. Usein jo tilanteesta kertominen jollekulle ulkopuoliselle helpottaa, ja meillä on vaitiolovelvollisuus. Autamme selvittämään, mikä on velkojen kokonaismäärä ja kuinka tilanteessa kannattaa edetä. Vastoin yleisiä käsityksiä, velkajärjestely voi olla mahdollinen, vaikka ei olisi maksukykyä tai työpaikkaakaan.
Lappis-Areenalla tarjoiltiin erilaisia näkökulmia rahaan
MASSIKEISARI-LUENNON jälkeen nuoret saivat kiertää Lappis-Areenalla erilaisia työpisteitä taloudenhallintaan liittyen. Muutamissa pisteissä sai testata edellisellä luennolla kuulemiaan tietoja ulosottoprosessista sekä siitä, millaista apua velkaongelmiin on missäkin vaiheessa saatavilla.
4H-yrityskoordinaattori Mari Kannisto esitteli Elinvoimaa 4H-yrittäjyydestä -hanketta, joka tarjoaa yrittämisen mallin 13–28 -vuotiaille. Omista vahvuuksista tai harrastuksista voi syntyä yritysidea ja sen myötä tuloja. 4H-yrittäjyydestä ovat olleet kiinnostuneita erityisesti 13–14 -vuotiaat nuoret, jotka eivät vielä pääse muualle kesätöihin.
Moms for Kids -Vaatepankin pisteellä Kristiina Mäki ja Ulla Anttila herättelivät nuoria pohtimaan kierrätysnäkökulmaa ja säästämistä. Halutaanko tavaraa, vai tarvitaanko tavaraa? Mitä motiiveja on ostokäyttäytymisen takana?
Lappajärven POP Pankki tarjosi opiskelijoille pieniä kirjallisia tehtäviä, joissa sai miettiä, mikä kelpaa opintolainan vakuudeksi tai laskea, mikä rahoitusratkaisu on edullisin auton ostoon.
–Nuoret ovat nykyisin hyvinkin perillä säästämisestä ja sijoittamisesta, kertoi asiakasvastaava Sanna Savola.
–Kutsumme myös jokaisen lappajärveläisen 18 vuotta täyttäneen pankkiin tutustumaan palveluihimme.
Susanna Ojanperä Etsivä Nuorisotyöstä totesi, että heidän kohderyhmänsä on paikalla ja siksi ovat hekin esillä ja muistuttamassa olemassaolostaan.
–Raha-asiat kuuluvat etsivien työnkuvaan, sillä nuorille talousongelmat ovat stressaavia ja vaikuttavat kaikkeen elämään. Talousasioiden hoitoon vaikuttaa suuresti kotoa saatu malli. Jos rahaa saa aina helposti pyytämällä, sen arvoa ei opi ja on alttiimpi ottamaan pikavippejä, muistutti Ojanperä.
Kaisu Huhtala