Kun riippuvainen haluaa muutosta elämäänsä, apua on tarjolla

Johanna Savela ja Suvi Matila antavat tukea riippuvaisille Alajärven, Vimpelin ja Lappajärven alueella. Heidän toimipisteensä on hyvinvointialueen Alajärven Sähköltä vuokraamassa tilassa, josta jalkaudutaan muihin kuntiin tarpeen mukaan.
Johanna Savela ja Suvi Matila antavat tukea riippuvaisille Alajärven, Vimpelin ja Lappajärven alueella. Heidän toimipisteensä on hyvinvointialueen Alajärven Sähköltä vuokraamassa tilassa, josta jalkaudutaan muihin kuntiin tarpeen mukaan.

RIIPPUVUUKSISTA kärsivälle on hyvin apua tarjolla. Järvi-Pohjanmaalla hyvinvointialueen Miepä-yksikössä työskentelevät riippuvuustyöntekijät Johanna Savela ja Suvi Matila ovat tukena ihmisille, joilla on ongelmia päihde-, peli-, seksi- tai pornoriippuvuuden kanssa.

–Meille voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, jos kokee, että haluaisi keskustella ongelmistaan jonkun kanssa. Voi lähteä sillä ajatuksella, että käy katsomassa, olisiko meillä jotain työkaluja, jotka sopisivat omaan tilanteeseen, toteaa Matila.

–Ei tarvitse olla täydellistä motivaatiota, vaan ajatus, että haluaa muutosta. Täällä sitten jutellaan, kypsytellään asiaa ja pohditaan eri vaihtoehtoja, Savela jatkaa.

–Tänne voi hakeutua minkä tahansa riippuvuuden kanssa. Hoidamme myös läheisriippuvuutta. Ja koska esimerkiksi päihderiippuvuus koskettaa koko perhettä, myös läheiset voivat hakea apua.

Useimmiten avun piiriin hakeudutaan kuitenkin vasta pohjakosketuksen jälkeen, kun havahdutaan siihen, että omat voimat eivät riitä ja takana on ehkä useita omia yrityksiä päästä eroon riippuvuudesta. Elämäntilanne on jo voinut mennä hankalaksi, raha-asiat jääneet hoitamatta ja terveys vaakalaudalla.

–Toivomme, että ihmiset hakeutuisivat tuen piiriin jo aiemmin. Meillä ei ole mitään tasoa tai kriteeriä, milloin apua voi pyytää, vaan oma ajatus siitä, että näistä voisi keskustella jonkun kanssa, riittää. Keskustelukäynnit aloitetaan kartoittamalla asiakkaan tilannetta ja mikä häntä auttaisi eteenpäin. Lisäksi meillä on paljon muutakin tukimahdollisuuksia, esimerkiksi nyt alkava Retkahduksen ehkäisy -ryhmä, kokemusasiantuntijan apua, ryhmätoimintoja sekä korva-akupunktiota ja psykiatrian poliklinikalla fysioakustinen tuoli. Toki tehdään paljon yhteistyötä muidenkin tahojen kuten lääkärin, aikuissosiaalityön, Seinäjoen riippuvuusklinikan kanssa, jonka alla toimimme sekä Tukipisteen eli entisen psykiatrisen kotihoidon kanssa.

Korva-akupunktiolla on pitkät perinteet riippuvuuksien hoidossa. Viiden neulan käsittely on kehitetty addiktiohoitoon. Se auttaa vieroitusoireisin, unettomuuteen ja hermostuneisuuteen, kertoo hoitoja tekevä Matila.

–Kokemusasiantuntijat ovat hyvä lisä työhömme, toteaa Savela.

–Työskentelemme heidän kanssaan yhdessä, asiakkaan kanssa tehdään alkukartoitukset ja asetetaan tavoitteet, sitten he tapaavat keskenään. Lopuksi tehdään yhteenveto, miten on mennyt ja voidaan tarvittaessa myös jatkaa hoitosuhdetta.

–Kukapa toista riippuvaista ymmärtäisi paremmin kuin sellainen, joka on sen asian läpi kahlannut ja tietää, mitkä ovat ne kompastuskivet. Samalla saa toivoa itselleen siitä, että joku muukin on kokenut tämän ja on selvinnyt tästä.

Maaliskuun alkupuolella käynnistyä Retkahduksen ehkäisy -ryhmä paneutuu siihen, kuinka retkahduksia voi alkaa jo ennalta tunnistamaan ja toimia tilanteissa eri tavalla. Erilaisia ryhmiä on tarkoitus tulevaisuudessa toteuttaa enemmänkin.

MUITA tukimuotoja ovat AA-ryhmä, tarvittaessa lähete laitoshoitoon vieroitukseen tai kuntoutukseen, jos keskustelutapaamiset eivät riitä, maksusitoumukset läheisten riippuvuusryhmiin ja ohjaus saman katon alla sijaitseviin aikuissosiaalityön palveluihin, jos tarvitsee vaikkapa apua raha-asioissa tai etuuksien hakemiseen. Myös diakonian ja eri toimijoiden ruoka-apuihin saa ohjausta.

Häpeä estää hakeutumasta avun piiriin

SAVELA ja Matila tietävät, että riippuvuudet ovat paljon suurempi ongelma kuin millaisena se heille näyttäytyy.

–Esimerkiksi häpeä on merkittävä tekijä siinä, miksi avun piiriin ei hakeuduta, sanoo Savela.

–Päihderiippuvaisilla on takana paljon vastoinkäymisiä eivätkä kohtaamiset terveyden- ja sosiaalihuollon kanssa ole aina menneet hyvin.

–Moni myös ajattelee, että oma riippuvuus on hallinnassa. Omalle tilanteelle voi sokeutua. Ainahan riippuvuuksissa on jotain hyvää sille ihmiselle, siksi ihminen juo, käyttää huumeita tai pelaa. Jossain kohtaa asia useimmiten kuitenkin keikahtaa pois hallinnasta ja ongelmia alkaa syntyä, Matila kertoo.

Sekakäyttö on yleistynyt ja etenkin nuorissa aikuisissa vastaan tulee harvoin asiakkaita, jotka käyttäisivät vain alkoholia.

–Etenkin huumeita on helposti saatavilla, ne saatetaan toimittaa suoraan kotiovelle ja alaikäistenkin on helpompi saada huumeita kuin alkoholia.

Myös alaikäisten vakavat päihdeongelmat nousevat esille ajoittain myös Savelan ja Matilan työssä, vaikka alaikäisten päihdetyö tehdään kouluterveydenhuollon psyykkareiden kautta.

Riippuvuustyö on tekijöilleen sydämenasia

SAVELALLE ja Matilalle riippuvuustyö on sydämenasia. Asiakkaita ei tuomita.

–Olemme täällä asiakkaita varten ja heidän puolellaan, yritetään selvittää asioita ja tarjota apua kokonaisvaltaisesti. Hyvä asia on, että resurssia on hyvin.

He kannustavat ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä ja tuntematta turhaa häpeää.

–Moni kokee hyötyvänsä käynneistä ja usealla asiakkaalla elämänlaatu on parantunut huomattavastikin, vaikkei olisi päihteistä kokonaan päässyt eroon. Pienet onnistumiset kannattelevat ja me elämme niissä mukana. Jos retkahduksia tulee, ne eivät vie pois sitä, mikä on jo saavutettu, vaan siitä jatketaan, mihin on jääty. Kukaan ei ole niin toivoton ihminen, ettei voisi toipua. Niin kauan kun täällä ollaan, on toivoa, Savela toteaa.

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti