Sukutapaamisperinne merten yli jatkuu Palomäkien pitkällä ajoreissulla Pohjois-Amerikassa  

Kanadalaisserkukset Emma Ahvenniemi ja Sarah Hunt Järviseudun Sanomien kuvassa 2003.
Kanadalaisserkukset Emma Ahvenniemi ja Sarah Hunt Järviseudun Sanomien kuvassa 2003.
Julkaistu:
Kategoria:
,

JÄRVISEUDUN SANOMAT otsikoi heinäkuussa 2003 ”Juhlavieraita Kanadasta”. Juttu kertoi Emma Ahvenniemestä ja Sarah Huntista, jotka olivat tulleet Lappajärvelle sukujuhliin. Heidän isoisänsä oli Tyyne ja Matti Ahvenniemen vanhin poika Eero Johannes (Jussi), joka muutti vaimonsa Kaarinan (o.s. Pitkäkangas) kanssa Lappajärveltä Kanadaan 1950-luvulla. Sudburyyn asettuneessa perheessä oli neljä lasta: Kirsti, Sauli, Salli ja John eli Pikku-Jussi, joista kolme on yhä elossa. 

Kaivosmiehenä työskennellyt Jussi Ahvenniemi (s. 1924, k. 2001) sukuloi kotimaisemissa Harjulla ja Kärnässä useasti. Vastavuoroisesti Tyyne-äiti vieraili kerran Kanadassa, missä oppi syömään ”hamburgereita”, koska kuulemma muuta ei tarjottu. Viimeisen kerran Jussi kävi synnyinseudullaan kesällä 1997, jolloin hän osallistui myös sotaveteraanien kuntoutukseen Härmässä. 

Riikka Palomäellä (o.s. Ahvenniemi) on konkreettisia muistoja Jussista, jolla oli tapana vierailla Riikan vaarin Niilon ja mummun Helvin luona Lappajärvellä käydessään. 

–Eräällä käynnillään Jussi antoi Kanadan dollarin kolikot eli looniet, mitkä ovat meillä edelleen tallessa, Palomäki kertoo. 

Hän on miehensä Sakari Palomäen kanssa lähdössä tapaamaan Yhdysvalloissa ja Kanadassa asuvia sukulaisia huhtikuussa. Alahärmäläislähtöisellä Sakarillakin on sukua Amerikassa, joten pariskunta jakaa kiinnostuksen siirtolaisuuteen. Palomäet ovat tehneet tarkan matkasuunnitelman, johon on koottuna tietoa matkareitistä, vierailtavista kohteista ja taustatietoja sukulaisten vaiheista. He tulevat vierailemaan ainakin kuuden eri sukulaisensa luona, joten tiedossa on varmasti ikimuistoisia hetkiä. 

LENNETTYÄÄN Helsingistä Chigagoon Palomäet vuokraavat auton ja aikovat ajaa 2400 mailia kahdessa viikossa. Ajomatkaksi tulee siten keskimäärin 171 mailia eli 276 kilometriä päivässä. Reitti kulkee ympäri Suurten Järvien (englanniksi Great Lakes). Huikeat maisemat ja pysähdykset pikkukaupungeissa nähtävyyksineen tulevat olemaan osa elämystä. Sukulaisille tuliaisina Lappajärveltä on muun muassa uusi sukukirja ja Antti Savolan kokoama valokuvateos Kärnän asuinrakennuksista. 

–Kuinka Amerikan sukulaisilta sujuu suomen kieli? Millainen tietämys heillä on nyky-Suomesta ja suomalaisuudesta? Mitä Sarah Hunt muistaa Lappajärven kesästä? Tämä selviää lehtemme lukijoille Riikka Palomäen matkakertomuksesta myöhemmin keväällä.   

Tapani Tyynelä 

Suunniteltu ajoreitti Yhdysvalloissa ja Kanadassa on yli 3800 kilometrin pituinen. 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti