”Oi, kuinka kevät säteilee” 

Helmikuussa lumi on erilaista, ilmassa on kevään tuoksu, valo lisääntyy päivä päivältä ja pääsiäisen toivo valtaa mielessä alaa, kirjoittaa Jenny Kärki Viikon sanassa.
Helmikuussa lumi on erilaista, ilmassa on kevään tuoksu, valo lisääntyy päivä päivältä ja pääsiäisen toivo valtaa mielessä alaa, kirjoittaa Jenny Kärki Viikon sanassa.
Julkaistu:
Aihe:

HELMIKUUHUN liittyy monia perinteisiä juhla- ja teemapäiviä. Helmikuussa vietetään kahta kirjallisuuteen liittyvää päivää, Runebergin päivää ja Kalevalan päivää. Helmikuussa on myös muun muassa ystävänpäivä. Helmikuussa abiturientit päättävät koulunsa, ja monet koulut ja päiväkodit seuraavat penkkareiden ja vanhojenpäivien tapahtumia. Perinteet siirtyvät eteenpäin, kun nuoremmat pääsevät seuraamaan vanhempien koululaisten juhlintaa. 

Helmikuun nimen arvellaan johtuvan näyttävästä luonnonilmiöstä, jäähelmistä. “Mettä on jäähelmes”, kuuluu vanha lounaissuomalainen sanonta. Vuoden kylmin kuukausi oli ennen vanhaan rakennuspuiden hakkuiden aikaa. Lisäksi valmistettiin erilaisia tarvekaluja, esimerkiksi kalapyydyksiä. 

Hiihdin helmikuun alkupäivinä Lappajärven Iso-Selkäsaarille, sillä hankikanto oli mainio. Iso-Selkäsaari on paikka, joka on ikään kuin traditio ainakin minulle järvellä liikkuvalle ja kun saariin pääsee hiihtäen, kevään odotus on alkanut. Helmikuussa lumi on erilaista, ilmassa on kevään tuoksu, valo lisääntyy päivä päivältä ja pääsiäisen toivo valtaa mielessä alaa. Virressä 568 kevättä sanoitetaan näin:   

”Oi, kuinka kevät säteilee 
elämän riemuaan! 
Maa onnellinen iloitsee 
ja loistaa puvussaan, 
ja loistaa puvussaan. 

”Sinua, Luoja, ylistän 
taas kevään voimasta. 
Teet työsi ihmeteltävän 
ja siunaat luotuja, 
ja siunaat luotuja.” 

”Tee, Luoja, Henki, ihmeesi 
näin myöskin minussa. 
Voimalla armonlähteesi 
nyt minut uudista, 
nyt minut uudista.” 

Jenny Kärki 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti