Kaahailu puhututtaa Lappajärvellä: ”Jokainen onnettomuus ja jokainen uhri on liikaa”

Lappajärvellekin on rantautunut trendi, että aurausviitat ajetaan nurin. Kuva: Hannu Takala.
Lappajärvellekin on rantautunut trendi, että aurausviitat ajetaan nurin. Kuva: Hannu Takala.
Julkaistu:
Kategoria:
Aihe:

Lappajärvellä huolta turvallisuudesta on ollut jo pitkään: keskustan alueella kaahailu vaarantaa sekä pienet koululaiset että ikäihmiset ja muut teillä liikkuvat. Julkinen keskustelu sai aikaan koulun viereisen suojatiealueen korotuksen sekä suojatievalot, jotka ovatkin hieman laskeneet nopeuksia koulun ympäristössä ja osaltaan helpottaneet huolta, kertoo sivistysjohtaja Tarja Puro.

Mielissä ovat monilla vuoden 1998 tragedia, jossa ylinopeutta ajanut henkilö ajautui pyörätielle ja kaksi koululaista sai surmansa sekä 2020 tapahtunut peräänajo, jossa yksi henkilö kuoli Itäkyläntiellä holtittoman ajon seurauksena.

–Jokainen onnettomuus ja jokainen uhri on liikaa, lievemminkin loukkaantunut. Kouluilla tehdään valistustyötä, erityisesti jalankulusta ja pyöräilystä. Mieluummin valistuksen kuin paikallisten onnettomuusesimerkkien kautta, mutta myös ilmoittelemme eteenpäin, jos havaitaan rikkomuksia, kuten ylinopeutta Hyytisentiellä.

Viime vuonna Lappajärven toisen asteen opiskelijoille järjestettiin Liikenneturvan Punainen liitu -tapahtuma, jossa huonojen päätösten seuraukset liikenteessä tuodaan nuorten silmille pysäyttävällä tavalla.

–Siitä on tarkoitus tehdä perinne niin, että kaikki pääsisivät toisen asteen aikana osallistumaan tapahtumaan.

Puron sanoma nuorille on selkeä: kukaan ei ole liikenteessä yksin, vaan siellä on erilaisella havainnointikyvyllä varustettuja ihmisiä.

–Ei nopeusrajoituksia ja liikennemerkkejä ole huvikseen keksitty.

JAMIN rehtori Anu Raudasoja kertoi, että JAMIssa liikenneturvallisuutta ja turvallista liikkumista on käsitelty opiskelijoiden kanssa sekä oppilaitoksen alueen osalta että yleisellä tasolla.

–Meille ei ole tullut ilmoituksia opiskelijoiden kaahailusta, eikä me voida yleisillä teillä tapahtuvaan kaahailuun puuttuakaan, koska se on poliisien tehtävä.

 Vaarallisista tilanteista tulee ilmoittaa hätäkeskukseen


LAPPAJÄRVELÄINEN poliisi Anssi Särkiniemi kokee Nissin liikenneturvallisuuden yleisesti hyvänä.

–Nopeudet ovat pääsääntöisesti maltillisia. Kuitenkin Hyytisentielle ja Nissintielle voisi laittaa korotetun suojatien lisäksi jonkinlaisia hidasteita. Varsinkin Nissintiellä näkyy joskus koviakin nopeuksia. Näin talviaikaan teiden ollessa jäässä näitä peränluistattajia näkyy silloin tällöin. Jäljet monesti kertovat, että autoa on luistatettu koko ajoradan leveydeltä pitkiäkin matkoja. Näissä luistatustilanteissa sitten nopeudetkin kasvavat vaarallisen kovaksi. Nämä ovat sellaisia vaaratilanteita, mitkä pitäisi saada pois liikenteestä. 

Hän on myös havainnut kuinka Hyytisentien ja Nissintien risteyksessä oleva stop-merkki jätetään noudattamatta ja risteyksen läpi ajetaan reipastakin vauhtia.

–Siihenkään risteykseen stop-merkkiä ei ole turhaan laitettu. Nissintieltä tultaessa näkyvyys vasemmalle on todella rajoittunut.

Särkiniemi neuvoo, että mielestään vaarallisen tilanteen havaittuaan pitäisi soittaa hälytyskeskukseen.

–On se sitten kyseessä nuorten vaarallista kaahailua tai ikäihminen ajamassa väärää kaistaa pitkän matkaa. Näin tilanteisiin voidaan puuttua. 

EVIJÄRVEN yläkoulun rehtori Riitta Mustajärvi kertoo, että koululle ei ole kantautunut tietoa Evijärvellä tapahtuvasta mahdollisesta kaahailusta. 

Vimpelissä Opintien varrella asuvat kertovat tiellä ajettavan ajoittain kovaa, ja joskus iltaisin ja öisin rallia on ollut häiriöksi asti. Kortesjärvelläkin kaahailua on ilmennyt ajoittain ja aurausviittoja on joskus käyty ajamassa kumoon. Alajärvellä kaahailijoita on liikenteessä satunnaisesti.

Lue aiheesta lisää tämän viikon printtilehdessä tai digissä

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti