Korona vei väen lehtereiltä – valtuustokokousten striimaus on lisännyt kuntapolitiikan läpinäkyvyyttä ja kiinnostusta siihen

Kuvassa Lappajärven valtuuston kokouksen lähetyksestä vastaa Anssi Kuusela. Kuva: Hannu Takala.
Kuvassa Lappajärven valtuuston kokouksen lähetyksestä vastaa Anssi Kuusela. Kuva: Hannu Takala.

KUNNAN- ja kaupunginvaltuustot ovat kuntien korkeimmat päättävät elimet. Valtuustojen kokousten seuraaminen saavutti huippunsa korona-aikana, kun striimaus eli suoratoisto otettiin käyttöön useimmissa kunnissa. Sittemmin innostus lähetysten seuraamiseen YouTubessa on hieman hiipunut ja koronavuodet karsivat yleisön myös lehtereiltä, kerrotaan Järviseudun kunnista.

VIMPELISSÄ kunnanvaltuustojen striimaus käynnistyi vuonna 2019 Haloo Vimpelin aloitteesta.

–Aiemmin oli pidetty ennen valtuustoa ryhmäkokoukset, joissa käytiin varsinainen keskustelu. Kokoukset olivatkin läpihuutojuttuja ilman puheenvuoropyyntöjä. Näistä luovuttiin striimausten alkaessa, valottaa tuolloin kunnanvaltuuston puheenjohtajana toiminut Matti Latvala.

Vimpelissä striimausta tehdään useammalla kameralla. Arkistokuva: Suvi Hosionaho.
Vimpelissä striimausta tehdään useammalla kameralla. Arkistokuva: Suvi Hosionaho.

Latvalan mukaan striimaus on edellytys läpinäkyvyydelle ja tietynlaisille kuntapolitiikan integriteetille.

–Paljon on menty siis eteenpäin avoimuuden osalta, mutta paljonhan tapahtuu edelleen taustalla. Näin toki saakin olla, eikä kaikkia asioita pidä tai voi valmisteluvaiheessa kertoa. Nykyjärjestelmästä saisi vielä enemmän irti, jos vastuussa olevat henkilöt toisivat itse vielä enemmän asioiden taustoja julki.

Aluksi lähetykset hoiti Nopola News. 2021 kunnanvaltuuston kokoukset alettiin lähettää YouTuben kautta niin, että Järvinet käynnistää lähetyksen ja sitä hoitavat siitä eteenpäin viranhaltijat.

–NopolaNewsin aikaan striimit olivat laadukkaita, joskin kalliita. Säästösyistä siirryttiin nykyiseen malliin, jossa äänenlaadussa on kyllä kieltämättä parantamisen varaa.

–Kokouksen asialista vaikuttaa siihen, kuinka paljon katsojia on linjoilla, kertoo liikunta- ja vapaa-aikasihteeri Ari Takala.

–Isoin katsojamäärä vuodesta 2021 on ollut 2.5.2022 järjestetyllä kokouksella, jota on katsottu 529 kertaa. Tänä vuonna näyttökerrat ovat vaihdelleet 140–190 välillä.

– Striimaus madaltaa kynnystä seurata kunnallista päätöksentekoa. Aikaisemmin, kun kokousta pystyi seuraamaan vain paikan päällä, ei kunnantalolla juurikaan ollut yleisöä. Varmasti on iso kynnys lähteä paikan päälle seuraamaan, helpompi on muiden askareiden ohella katsella ja kuunnella.

Lappajärvelle hankittiin uusi striimauskalusto syksyllä

Lappajärvelle hankittiin syksyllä uusi striimauskalusto kunnanvaltuuston kokousten lähettämistä varten.
Lappajärvelle hankittiin syksyllä uusi striimauskalusto kunnanvaltuuston kokousten lähettämistä varten.

LAPPAJÄRVI on yksi kunnista, joille korona-aika oli sykäys valtuuston kokousten lähettämiselle internetin kautta, kun yleisöä ei voitu ottaa paikan päälle.

Lähetystä seurataan viestintä- ja hankekoordinaattori Annie Laitilan mukaan keskimäärin noin 50 laitteelta.

–Siihen nähden, mitä yleisöä on ollut livenä paikalla, kokouksia seuraavien määrä on lisääntynyt.

Syksyllä kuntaan hankittiin uusi striimauslaitteisto kokousten lähettämistä varten. Lähetyksestä vastaavat kunnan työntekijät.

–Nyt esimerkiksi äänet ovat aiempaa paremmat, eikä kynän naputtelu ja papereiden kääntely kuulu puheen ylitse.

“Esityslistalla on merkitystä katselukertojen kertymiseen”

EVIJÄRVELLÄ kokouksia on striimattu syyskuusta 2020, kertoo kehittäjäkoordinaattori Sanna Kivimäki.

–Kokouksen aikana on tavallisesti linjoilla 5–20 katsojaa, katselukertoja on viime aikoina kertynyt reilut sata per kokous. Esityslistalla on merkitystä katselukertojen kertymiseen. Korona-aikana kokouksia seurattiin ja katsottiin huomattavasti enemmän kuin tällä hetkellä.

Tekniikan kanssa on Kivimäen mukaan ollut välillä säätämistä.

–Laatu vaihtelee välillä mystisistäkin syistä johtuen. Jos tekniikassa tulee joku ongelma, se on yleensä joka kerta eri, mikä tekee striimauksesta haastavaa. Nykyisillä resursseilla ei pyritä tasokkaaseen tv-tuotantoon, vaan tärkeintä on saada kokous kuuluville ja näkyville verkkoon. Kunnantalolle on mahdollisuus tulla seuraamaan valtuuston kokouksia, mutta koronan jälkeen kokousta ovat livenä käyneet seuraamassa vain yksittäiset kuntalaiset. 

Kauhavalla striimausta haastavat vaihtuvat kokouspaikat

KAUHAVALLA valtuuston kokouksia striimataan eri paikoista, mikä haastaa esimerkiksi äänen kuuluvuutta, kertoo hallintojohtaja Liisa Salo.

–Striimauksen avulla edistetään päätöksenteon avoimuutta. Se parantaa merkittävästi kuntalaisten mahdollisuuksia seurata kokouksia ja siten asioiden käsittelyä. Se myös nopeuttaa tiedonsaantia, kun päätökset tulevat tiedoksi reaaliajassa.

–Kokouksia seurataan keskimäärin 60–70 laitteelta.

Alajärvellä kokoukset välitetään nettiradion kautta

ALAJÄRVI on alueen kunnista ainoa, jossa kuvallista lähetystä ei toteuteta. Yleisö voi seurata kokousta kaupungintalon valtuustosalissa tai suorana lähetyksenä nettiradion välityksellä.

–Pääsääntöisesti tekniikka on toiminut erinomaisesti. Käsittääkseni ääni ja puheenvuorot on se avainasia, jota ihmiset hakevat, enkä tiedä mitä lisäarvoa videokuva tähän yhteyteen toisi yhdestä kohtaa valtuustosalia, toteaa kaupunginjohtaja Vesa Koivunen.

Yleisön määrä valtuustosalissa vaihtelee välillä 0–30 kokouksen aiheista riippuen.

–Radiokuuntelijoiden määristä ei tarkempaa lukumäärää, mutta uskoisin niitä olevan paljon.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti