Sosiaali- ja kriisipäivystyksen yhteydenotot lisääntyivät vuoden 2023 aikana 

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen Kokonaistehtävämäärä oli 34,5 prosenttia suurempi kuin edellisenä vuonna. Arkistokuva.
Sosiaali- ja kriisipäivystyksen Kokonaistehtävämäärä oli 34,5 prosenttia suurempi kuin edellisenä vuonna. Arkistokuva.

Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa välttämättömän ja kiireellisen sosiaalihuollon toteuttamisesta ja psykososiaalisen tuen antamisesta akuuteissa kriisitilanteissa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Sosiaali- ja kriisipäivystys toimii tiiviissä yhteistyössä muiden kenttäviranomaisten ja terveydenhuollon kanssa. Sosiaali- ja kriisipäivystys siirtyi 1.1.2023 muiden sosiaalipalveluiden tavoin hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. 

Tehtävistä 38,8 prosenttia oli asiakkaille, joiden kotikunta on Seinäjoki. Tämä prosenttiosuus on kasvanut viime vuodesta. Suunnilleen samansuuruisena (8,1 prosenttia) on pysynyt niiden asiakkaiden tehtävämäärät, joiden kotikunta on muualla kuin Etelä-Pohjanmaan alueella. Muiden alueiden prosenttiosuudet ovat pysyneet samansuuntaisina kuin edellisvuotena.  

Päihteet ovat yhteydenoton syynä yli 10 prosenttiin tehtävistä. Tämä on pysynyt samansuuntaisena edellisvuosiin nähden. Taloudellinen tilanne saa perheet ottamaan yhteyttä sosiaali- ja kriisipäivystykseen aiempaa useammin. Muita syitä yhteydenotoille ovat äkilliset kriisit, väkivalta, mielenterveyshaasteet, perushoidonpuute sekä esimerkiksi asunnottomuus ja nuorten luvatta sijaishuoltopaikasta poistumiset eli niin sanotut hatkat. Sosiaali- ja kriisipäivystykseen otetaan myös yhteyttä omaishoidettavien kohdalla. Haasteita tulee, kun omaishoidettava jää kotiin ilman omaishoitajaa, esimerkiksi omaishoitajan joutuessa sairaalaan tai silloin, kun omaishoitajan voimavarat alkavat olla vähissä.  

Kiireellisiä sijoituksia tehtiin sosiaalipäivystyksessä vuonna 2023 yhteensä 86. Luku on noussut viime vuoden 54:stä. Kiireellinen sijoitus on viimesijainen toimenpide, jota käytetään lapsen ollessa sillä hetkellä välittömässä vaarassa ja sen avulla turvataan lapsen hoito ja huolenpito, kun kodin olosuhteet tai lapsen oma käytös vaarantaa hänen turvallisen kasvunsa ja kehityksensä.  

Sosiaali- ja kriisipäivystyksessä kirjataan erilaisia ilmoituksia ja yhteydenottopyyntöjä asiakkaiden tilanteisiin liittyen. Ikäihmisiin liittyvät ilmoitukset pysyivät määrällisesti suunnilleen samana kuin edellisenä vuotena, mutta sosiaalihuoltolain mukaisia ilmoituksia ja yhteydenottopyyntöjä kirjattiin 273, kun edellisenä vuotena niitä kirjattiin 152. Vastaavasti lastensuojeluilmoituksia kirjattiin 1109, kun edellisenä vuonna niitä kirjattiin 816. Sosiaalipäivystyksestä kirjattiin myös muita ilmoituksia, joita ovat esimerkiksi poliisille menevät rikosilmoitukset. 

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti