MÄÄRÄTIETOISUUS, päättäväisyys ja periksiantamattomuus ovat vieneet alajärveläislähtöisen Emma Jokiahon nyrkkeilyn kansainvälisille areenoille. Tähän mennessä Tampereen Urheiluakatemiaa edustavalla maajoukkuenyrkkeilijällä on plakkarissa PM-hopea, EM-pronssi sekä suomenmestaruus pronssi-, hopea- ja kultamitalit.
Jokiaho tutustui lajiin opiskellessaan liikuntaneuvojaksi Kuortaneella.
–Luokkakaveri innosti lajikokeiluun ja huomasin, miten se on kivaa ja hikistä hommaa.
Hän aloitti nyrkkeilyn määrätietoisemmin neljä vuotta sitten muuttaessaan Tampereelle.
–Ensimmäiset SM-kisat 2020 jännittivät kovasti, vastustaja oli kova, mutta voitto loi uskoa siihen, että teen asioita oikein. Nyrkkeilijän polku on edennyt nopeasti tänä aikana, mutta taustalla on pitkä tekeminen urheilun parissa. Etenkin viimeinen vuosi on ollut raskas ja vaatinut paljon määrätietoisuutta. Olen kisannut ja leireillyt ulkomailla ja huomannut, miten siellä taso on paljon Suomea kovempi. Meillä laji on melko pieni ja SM-kisoissa yhdessä sarjassa saattaa olla vain muutama osallistuja, ehkä vain yksi, eli treenikavereita on hyvä hakea kauempaakin. Olen kuitenkin ajatellut, että samoin niillä kovillakin kilpailijoilla on kaksi kättä ja kaksi jalkaa, ja samaan nyrkkiin ne kaatuvat kuitenkin. Kehittymisen kannalta ulkomailla leireily on tärkeää.
Tasapainon hakeminen nyrkkeilyn, työn ja muun elämän kanssa on haastavaa. Jokiaho on koulutukseltaan paitsi liikuntaneuvoja, myös personal trainer ja urheiluhieroja ja pyörittää omaa yritystä. Tällä hetkellä hän tekee kolme päivää viikossa hierojan työtä ja etsinnässä on jotain omaan alaan liittyvää työtä siihen lisäksi.
–Valmentaja huolehtii, että huiliakin tulee, muuten saattaa mennä arki liian vauhdikkaaksi, kun päivään sisältyy kaksi treeniäkin.
Kiireinen arki on tuonut mukanaan myös sen, ettei Jokiaho ehdi Alajärvelle niin usein kuin tahtoisi.
–Se on isoin harmitus. Perhe on kuitenkin tärkein asia, joka auttaa jaksamaan.
Seuraava haaste on SM-kullan puolustaminen. Keväällä on mahdollisuus hankkia paikka Pariisin olympialaisiin.
–Päätavoitteeni ovat kuitenkin vuoden 2028 Los Angelesin olympialaiset. Toivottavasti nyrkkeily pysyy olympialajina.