Kymmenkunta harjoitukseen ilmoittautunutta saivat pitkän kokemuksen tuomia tarpeellisia vinkkejä alan asiantuntijalta, kortesjärveläiseltä Antti Asuinmaalta, joka auttoi harjoitukseen osallistujia muun muassa oikeanlaisten varusteiden ja maastoon parhaiten soveltuvan etsintämenetelmän valinnassa.
–Kun ollaan pimeässä isolla porukalla, liian tehokkaasta otsalampusta voi olla haittaa, sillä se sokaisee kanssaetsijät. Hyvässä lampussa on säädettävä valoteho ja leveä valokiila. Myös käsivalaisin on hyvä olla lisänä, sillä voi tarkistaa maaston kohdat, jotka jäävät otsalampun tuottaman valon varjokohtiin.
Etsintää johtopaikalla suunnitteleva vapaaehtoisjohtaja ei kartasta aina pysty tietämään millainen maasto kohteessa on, joten vastuu etsintämenetelmästä siirtyy heille, jotka paikan päälle menevät. Jos paikka on ryteikköinen ja vaikea, on ehkä järkevää pienentää etsintäaluetta ja käydä se läpi huolellisesti. Muutoksista pitää vaan muistaa heti ilmoittaa johtopaikalle, niin sielläkin tiedetään missä mennään.
Tarkkana housunlahkeiden kanssa
Tiheässä metsässä pimeän aikaan liikkumatonta kohdetta on vaikea havaita ja etenemiseen on varattava ihan toisella tavalla aikaa kuin valoisalla, jokainen puunjuurakko on erikseen käytävä tarkistamassa ja katse on nostettava tarvittaessa myös ylös. Myös vaatetuksen valintaan kannattaa uhrata pari ylimääräistä minuuttia.
–Metsässä on tähän aikaan vuodesta aina märkää, vesi kastelee kengät ja vaatteet ihan varmasti vaikkei sataisi, joten varusteen kannattaa valita sen mukaan. Ja ehdottomasti housun lahkeet saappaan varren päälle, ei sisään!
Paljon hyviä käytännön vinkkejä tuli myös konkareille, joten tälläkään kertaa ei turhaa harjoiteltu.
–Aina kannattaa lähteä harjoituksiin ja pimeässä metsässä kulkemista etenkin kannattaa ensin kokeilla, ennen kuin lähtee sinne tositoimiin, jo pelkkä pimeys saattaa olla monelle uusi ja pelottavakin asia. Onneksi näissä Vapepan hommissa ketään sinne ei laiteta yksin!
Mitä sieltä pimeästä metsästä sitten löytyi? No, ainakin yksi kuusen juurelle väsähtänyt maalihenkilö ja villapipo.
Eija Pippola