”SUOMEN nuorin yrittäjä”, 14-vuotias Arvi Martikainen, kävi torstaina puhumassa Evijärven kirkonkylän ja Särkikylän koululaisille hevosista, kiusaamisesta ja yrittäjyydestä.
Korumies Arvina tunnettu Martikainen oli tiettävästi valtakunnan nuorin yrittäjä saatuaan y-tunnuksen 10-vuotiaana. Ratsastusta harrastava poika tarvitsi rahat uuteen hevoseen. Kun hän pyysi vanhempiaan vippaamaan, äiti komensi ostamaan hevosen itse.
–Eihän mekään isän kanssa uskottu, että Arvi saisi koskaan hevosta tienattua. Me ajateltiin niin, että annetaan sen kokeilla, ja kun se menee kuitenkin puihin, niin siinäpähän oppii — mutta sitten se ei mennytkään puihin, äiti Taija Martikainen nauraa. Hän kertoo olevansa vain kuskina, ja poika hoitaa itse kaiken muun.
Arvin liikeidea oli valmistaa koruja netistä tilaamistaan osista. Media kiinnostui positiivista asennetta hehkuvasta ja somen hallitsevasta nuoresta.
Nykyisin hän pääasiassa kiertää esiintymis- ja juontokeikoilla ja tekee brändiyhteistyötä.
–Korut ovat mun bravuuri, josta kaikki lähti liikkeelle. Ne eivät häviä koskaan lopullisesti — mutta paljon pienemmälle ne ovat jääneet sen jälkeen, kun mulla alkoi yläaste, hän sanoo.
EVIJÄRVELLÄ hän veti yhden aamupäivän aikana neljä luentoa huomattavasti häntä vanhemman esiintyjän rutiinilla.
Syntytarinaansa hän on kiertänyt kertomassa eri puolilla Suomea. Kerran hänet kutsuttiin konsulttifirmaan, joka piti majaa jugend-talossa Helsingin kantakaupungissa.
–Vasta sisällä huomattiin, että aa, tää on tällainen miljoonabisnes, Arvi pyörittelee silmiään.
–Mä luulen, että jokaisen siellä olleen ihmisen käsilaukku maksoi saman verran kuin normaalin ihmisen kuukausipalkka, äiti Taija lisää.
Toista ääripäätä edusti kotieläintalo.
–Mun luennon aikana papukaija kävi tekemässä tarpeensa puvulleni. Joku mies tuli pyyhkimään sen siinä puhuessani, Arvi nauraa.
KORUT menivät kaupaksi. Arvin unelma toteutui 21. tammikuuta 2017, kun 12-vuotias Valko-ruuna muutti hänen luokseen Ruohojärven kartanon ratsutallille Mäntsälään.
Valkon kanssa hän on keskittynyt ”ratsastuksen kuninkuuslajiin” eli kenttäratsastukseen.
–Valkolle kuuluu erittäin hyvää. Se on tällä hetkellä huippukisakunnossa, ja tähtäämme parin viikon päästä oleviin kenttäkisoihin Pieksämäellä.
Hän laskee, että hänen faniensa nimeämä hevonen on nostanut hänet vuodessa 60 sentin esteistä metrin tasolle.
–Päähaaveeni on, että musta tulee GP-ratsastaja — hyppäisin siis aivan korkeimpia eli grand prix -luokkia, hän sanoo. –Siihen on vielä vähän matkaa.
ARVI haluaa kitkeä ratsastavien poikien kohtaamaa syrjintää. Hän itse on joutunut kuuntelemaan homottelua ala-asteelta saakka, ja jotkut hänen ystävistään ovat saaneet harrastuksensa vuoksi selkäänsä.
Hän neuvoo, että kiusatun täytyy uskaltaa puhua tilanteestaan jollekulle, joka voi puuttua siihen. Itse hän selvisi pahimmasta kohtaamalla kiusaajansa kasvotusten.
–Sanoin heille päin naamaa, että hei oikeasti, toi tuntuu tosi pahalta. Jos teitä kiinnostaa mun harrastukseni näin paljon, tulkaa käymään tallilla. Mä annan teille tilaisuuden ratsastaa mun hevosella, hän muistelee. –Kukaan ei tullut, ja kiusaaminen loppui kuin seinään.
VIERAILUN taustalla oli Evijärven yrittäjien ja koulun välille viime keväästä lähtien viritelty yhteistyö.
–Parhaiten menee perille se, kun nuori ihminen tulee puhumaan näille nuorille, yrittäjien Seija Rankinen sanoi. –On hieno tunne, että olemme onnistuneet tuomaan nuorille yrittäjyyttä heidän oman näkökulmansa kautta.