Kuvataideyhdistyksen vuosinäyttelyssä teoksia nukeista ja myrrysnaisista

Marjaana Hinkka (vasemmalla) ja Carita Surma-aho näyttelytilassa omien taideteostensa äärellä.
Julkaistu:
Kategoria:
,
Aihe:

Ennen varastona toiminut tila on sittemmin maalattu taivaansinisen ja valkoisen sävyin ja nyt se on jo vuosien ajan ollut taiteen käytössä. Myös Evijärven kuvataideyhdistys on pitänyt siellä useita vuosinäyttelyitään.

 –Kaikissa kunnissa ei tällaista tilaa ole, vaan näyttelyt pidetään esimerkiksi kirjastoissa. Niissä seinäpinta-alaa on kuitenkin vähän. Ikkunaton tila onkin tällaiseen tarkoitukseen kätevä ja täällä on myös kohdevalot, yhdistyksen sihteeri Carita Surma-aho kertoo näyttelytilan eduista.

Aikaa onkin käytetty sen miettimiseen, miten teokset asetetaan näytteille. Yhdistyksen mukaan Tiira mahdollistaa tilana nimenomaan näyttelykokonaisuuksien rakentamisen.

 –Näyttelykokonaisuus on ehdottomasti myös yksi teos lisää näyttelyyn! yhdistyksen puheenjohtaja Aatos Paalanen huomauttaa,

 –Usein näkee näyttelyn ripustuksia, joissa on epäonnistuttu täysin. Yleisvaikutelma jää sekavaksi, eikä houkuttele katselijoita tutkimaan töitä.

VANHAA nukkea esittävä, värikynillä ja kuivapastelleilla toteutettu teos on Carita Surma-ahon käsialaa. Surma-ahon työ valmistui Evijärvi-viikon ohjelmaan kuuluneen taidegraafikko Esa Tiaisen kolmen päivän kurssilla, joka pidettiin Väinöntalon museolla.

–Museolla on näytillä vanhoja leluja. Pitkään kiertelin ja etsin sieltä sopivaa nukkea, jonka piirtäisin ja lopulta löysin, Surma-aho kertoo.

MARJAANA HINKKA kertoo taiteen tekemisen jääneen hänen osaltaan vähemmälle lapsiperheen kiireisessä arjessa. Näyttelyyn tuomissa pastellitöissään hän onkin yhdistänyt molemmat elämän osa-alueet, sillä piirroksissa ovat kuvattuna juuri Hinkan omat lapset.

–Mieluiten teenkin töitä kuivapastellilla tai jollain muulla ”myrkyttömällä”. Esimerkiksi öljyväreillä maalaamiseen pitäisi olla oma huone kotona, koska ne haisevat niin vahvasti, Hinkka pohtii.

Pastellitöiden lisäksi Hinkalta on näyttelyssä kaksi savipatsasta, jotka ovat nimeltään Myrrysnaiset eli myrskyn nostattajat. 

 –Ne eivät istu hiljaa ja hyväksy kaikkea, Hinkka kuvailee, 

 –Myrrysnaiset saavat voimansa luonnosta, sitä kuvaa patsaiden alla oleva puinen alusta.

MITÄÄN tiettyä teemaa ei näyttelyllä ole, vaan yhdistyksen jäsenet saavat tuoda näytteille haluamiaan teoksia, niiden valmistumisajankohdasta riippumatta.

–Parhaimmillaan näyttelyssä on ollut jopa 36 eri taiteilijan töitä, Surma-aho kertoo, 
–Aivan siihen ei tänä vuonna päästy, mutta olen iloinen siitä, että mukana on myös uusia taiteilijoita.

Tämän vuoden näyttelyä pystyttäessä ehdittiin suunnitella samalla myös ensi vuotta.

–Särkikylän koulun oppilailla oli täällä aiemmin oma näyttely ja he olivat innoissaan siitä, että heidän töitään laitetaan esille, ja että jotkut menevät niitä katsomaan, Surma-aho kertoo,

 –Siksi suunnittelimme, että ensi vuonna tilan siniset seinät olisi varattu koululaisten töille, niin, että niitä voisi olla täällä näytillä samaan aikaan meidän töidemme kanssa. Taidekasvatus pitää lähteä lapsuudesta. 

Ikkunagalleria on aina auki

Taidetila Tiiran näyttelyn lisäksi on Kuvataideyhdistyksellä Evijärven keskustassa apteekin talossa myös Ikkunagalleria, joka on auki vuoden jokaisena päivänä vuorokauden ympäri. Iltojen pimentyessä on ikkuna valaistu sisäpuolelta. Tällä hetkellä siellä on näytteillä Mari Takamaan keramiikkataidetta, esimerkiksi astioita ja koruja.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti