Kansallispukujen tuuletuspäivä on Kalevalaisten Naisten Liiton ideoima valtakunnallinen tapahtuma, jota vietettiin tänä vuonna 5. elokuuta, joka on kansallispuvun syntymäpäivä.
Väinöntalon museolla Evijärvellä päivää on vietetty jo useampana vuonna, ja tällä kertaa tapahtumaan osallistui kolmisenkymmentä henkeä aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Päivän ohjelma sisälsi teemaan sopivasti kansallispukujen näyttelyn, pelimannimusiikkia ja laulua.
Evijärveläinen Sara Försti oli pukeutunut Järviseudun pukuun, jonka hänen äitinsä oli löytänyt netin myynti-ilmoituksen perusteella.
−Olin miettinyt kansallispuvun hankintaa ja oman seudun puku tuntui hyvältä. Puku oli vähän liian väljä, joten sitä pienennettiin sopivaksi ja kultaseppä korjasi ja kiillotti liivin kiinnikkeet.
Järviseudun puku on Alajärven, Lappajärven ja Evijärven kansallispuku. Puku on melko harvinainen, sillä sen hameosan kankaan kudontatekniikka on hyvin hankala. Kangasta on hidasta kutoa ja valmista tulee vain sentin verran päivässä. Puvun liivin väri vaihtelee eri paikkakunnilla.
MONI Väinöntalolle kansallispukuaan tuulettamaan tullut kertoi käyttävänsä kansallispukua juhla-asunaan, mutta yleensä ottaen pukuja näkee kuitenkin nykyisin aika vähän. Ehkä uusi nousukausi on kuitenkin kehittymässä.
−Facebookissa on kansallispukuryhmiä, jotka ovat kasvattaneet innostusta asiaa kohtaan. Perinteet kiinnostavat uudella tavalla ja moni kyselee ryhmissä vintin perukoilta löytämänsä vanhan puvun alkuperää.
Usein halutaan käyttää oman synnyinseudun pukua, mutta kansallispukua mielivä voi hankkia makunsa mukaisesti minkä tahansa alueen kansallispuvun. Nykyisin kansallispuvun osien yhdistäminen tavallisiin vaatteisiin on täysin sopivaa, kunhan ei yhdistele eri kansallispukujen osia toisiinsa.