Heinäkuu oli hyvin sateinen

Heinäkuun lopun sateinen sää on nostanut vedenpintoja. Kuva Alajärveltä.
Heinäkuun lopun sateinen sää on nostanut vedenpintoja. Kuva Alajärveltä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli suurimmassa osassa maata keskilämpötilan osalta tavanomainen, maan itäosassa oli myös monin paikoin hieman tavanomaista kylmempää. Kuukauden keskilämpötila oli Lapissa suunnilleen välillä 12–15 astetta, muualla maassa vaihteluväli oli noin 14–17 astetta. Keskilämpötilan poikkeama oli laajalti 0…-1 astetta, maan itäosassa taas -1…-1,7 astetta.

Hellelukemia mitattiin eri päivinä jossain päin Suomea yhteensä yhdeksänä päivänä, mikä jää seitsemän päivää alle heinäkuun keskiarvon. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Utsjoen Kevolla, yhteensä 5 kappaletta. Useimmilla paikoin hellepäiviä esiintyi 0–2 päivänä. Maan etelä- ja keskiosassa hellepäiviä oli pitkän ajan keskiarvoon verrattuna monin paikoin tavanomaista vähemmän.

Kuukauden ylin lämpötila, 29,2 astetta, mitattiin myös Utsjoen Kevolla 11. päivänä. Heinäkuun alin lämpötila, -2,9 astetta, mitattiin Savukosken Tulppiossa kuukauden 3. päivänä.

Heinäkuun lopun sateet toivat mukanaan ennätyksiä

Heinäkuun sademäärä oli maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista suurempi, kuukauden sateet olivat monilla havaintoasemilla toistuvuudeltaan jopa harvinaisia tai poikkeuksellisia. Lapissa sademäärät jäivät hieman jälkeen pitkän ajan keskiarvosta. Maan itäosan harvinaiset ja poikkeukselliset sateet kertyivät tasaisemmin heinäkuun mittaan, kun taas Jyväskylän ja Multian paikkeilla havaintoasemien heinäkuun kuukauden sademäärän ennätyksiin vaikuttivat vahvimmin 28.–29.7. esiintyneet sateet, jotka toivat rankimmillaan yli 100 millimetriä sadetta 1–2 vuorokauden sisällä.

Eniten kuukauden aikana satoi alustavien arvioiden mukaan Multian Karhilassa, 190,4 millimetriä, ja vähiten Paraisten Fagerholmilla, 24,3 millimetriä. Suurin havaittu vuorokausisademäärä oli Multian Pirttiperällä, 28. päivänä mitattu 103,3 millimetriä. Pirttiperän vuorokausisade on Suomen mittaushistorian 30. suurin mitattu vuorokausisademäärä millään havaintoasemalla.

Heinäkuu oli maan etelärannikolla ja Lounaissaaristossa auringonpaisteen osalta tavanomainen tai tavanomaista runsaampi. Muualla auringonpaistetunneissa on jääty monilla asemilla pitkän ajan keskiarvoa alempiin lukemiin.

Maasalamoita havaittiin heinäkuussa reilut 15 600 kappaletta, mikä on noin neljäsosa kuukauden keskiarvoon nähden.

Mitä tarkoittaa termi poikkeuksellinen säätieteessä?

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Luitko jo nämä jutut?

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti